Miért (nem) jó Kindle-n olvasni? II. – avagy vissza a papírkönyvhöz?

Folytatva a Kindle vs. papírkönyv témát, a mai posztban azokból a szempontokból szemezgetnék, amelyek a papírkönyv örökkévalóságát és mindenhatóságát hirdetik.:-) (Kevésbé patetikusan persze fogalmazhattunk volna úgy is, hogy előnyeit:-)
(A “mindig” és “soha” szavak hallatán az ember egy idő után már csak mosolyogni szokott…)
“Nothing like holding a real book AND the library is still free!” – olvashatjuk az Amazon fórumának egyik hozzászólásában.
Ahogy valaki megjegyezte az előző poszt kapcsán, nem túl hosszú értelmes listát lehet(ne) összeállítani ez ügyben, de azért lássuk a másik oldal említésre méltó érveit is (ha nem baj, a “szagolgatást” most mellőzném).
Az mmc fedőnevű olvasó egy 10 (!) tételből álló listát állított össze, miért tartja problémásnak az e-könyvolvasók használatát, miután 1 évig érlelgette magában a döntést, hogy végül beszerezzen egy Kindle-t:-). Mivel szegénynek csalódnia kellett (:-), ezért (sorszámozás nélkül, egyeseket összevonva) vizsgáljuk meg a felvetett problémákat.
Kezdjük két igazán jelentős érvvel: a papírkönyvön nincs DRM, és az e-book-ok ára az utóbbi időben növekvő tendenciát mutat. A DRM-kérdésében világszerte folyik a vita és a megoldások keresése, de igaz: a papírkönyv azé, aki megveszi. Szintén számos hozzászólásban olvasható az az érv, hogy eladhatják, kölcsönadhatják, sőt, könyvtáraknak ajándékozhatják (mondjuk ezért nem nagyon vennék könyvet… Igaz, volt olyan is a hozzászólók közt, aki azt is felhozta érvnek, mekkora veszteség az a közösségnek, ha ő nem tud nekik majd könyveket ajándékozni. Hát, erre azt is mondhatnám, hogy akkor vegyen ajándékba nekik könyvet, de nem akarok ilyen galád lenni. Valóban problémás a DRM-el ellátott könyvek esetében a más típusú eszközökön való olvasás (mondjuk Kindle AZW-t mondjuk NOOK-on, vagy vica versa:-)
A könyvek árának növekedése valóban aggasztó lehet, de kérdés, hogyan változik ez a továbbiakban, a jelen helyzetből aligha lehet interpolálni, a hazai piacra semmiképpen. Az ekönyvek kölcsönadása, illetve könyvtári kölcsönzése valamilyen szinten már ma is megoldott kérdés, tehát ez az akadály hárítható.
Az e-könyvek ellen szól az is, hogy kérdéses, hogy egy adott formátumot hogyan lehet majd évek múltán elolvasni? (Az óceán túlsó felén lakó felhasználókat nem jellemzi a mély technikai tudás – azt hiszem ennél árnyaltabban ezt nem nagyon lehetne megfogalmazni). Erre a problémára a konvertálás kínál megoldást.
“Az Amazon nyomon követheti mit olvasok”. Megoldás: elolvasom papíron, aztán megsemmisítem, és nem is gondolok rá többet, nehogy valaki a gondolatamat lehallgassa:-) Ha az említett érv komolyan felmerül, nem kell bekapcsolni a wifi-t, 3G-t, és az Amazon nem fogja tudni kikémlelni.
Nem lehet a kiolvasott e-könyvet eladni. Dehogynem, ha leoperálja róla a védelmet, és van olyan balek, aki megveszi. De most komolyan, az elolvasott újságot sem nagyon gyakran szokták eladni, meg a televízióban és moziban megnézett filmeket sem. Van valami abban a megközelítésben, hogy ez egy szolgáltatás, ami eltér attól, hogy a könyvespolcon gyűjtsük. Az egész digitális világ más a megszokotthoz képest, amit jól illusztrál az a példa, hogy az illegális másolás esetében a másolat és az eredeti lényegileg nem különbözik egymástól. De ezt a gndolatmenetet most itt nem folytatjuk:-)
Az elektronikus könyvek több hibát tartalmaznak, mint a papír alapú társaik. Véleményem szerint ez a készítők igényességén múlik elsősorban, tehát akár igaz is lehet, ugyanakkor a hiba javítása is könnyebb lehet, mint egy papírkönyv esetében.
Elhangzott továbbá még két érv: a helyi könyvtárban meglehetősen korlátozott az e-book választék, illetve az elektronikus könyvek nem szerepelnek a “Hamarosan megjelenik” listán (“so I can’t get on a waiting list before a book is released”). Az ezeken való elmélkedést meghagyom olvasóinknak, hátha jutnak valamire vele.
Ha sikerült végigolvasniuk a fentieket, akkor remélhetéőleg ki-ki el tudja dönteni, mely szempontok fontosak számára, amikor olvasásról van szó. Egy dolgot szeretnénk kihangsúlyozni: feleslegesnek találjuk az e-book(olvasó) vs. papírkönyv szembeállítást. Mindkettőnek megvan a létjogosultsága, és majd a humán olvasó eldönti, mit és milyen módon szeretne olvasni. Aztán már “csak” az olvasnivalónak kell előállni, papíron vagy digitálisan.
Továbbra is várjuk megjegyzéseiket, véleményüket, hozzászólásaikat!

Kategória: Hírek, Kezelés | A közvetlen link.

Miért (nem) jó Kindle-n olvasni? II. – avagy vissza a papírkönyvhöz? bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Asszem (@Asszem) szerint:

  Kellemesen csalódtam, mert ezek tényleg valós érvek, nem pedig a szokásos nincs szaga és fárasztja a szemet dolgok.

  Látszik, hogy itt egy paradigmaváltást kellene elfogadni az olvasóknak (nem technikai értelemben), miszerint a megvett könyvet ugyanúgy nem adhatja tovább, ahogy mondjuk egy mozijegyet sem értékesíthet. Az ár egy élményre vonatkozik és nem lehet így könyvtárat építeni.

  Én ezt teljesen meg tudom érteni. Mondjuk kérdés, hogy ki hányszor szokta újraolvasni a könyveit. Szóval ha valakinek van egy 4-5 ezer könyves könyvtára, ami baromi jól mutat a falon és abszolút örökíthető és bővíthető, az joggal aggódik, hogy ha befektet ugyanennyi pénzt e-könyvekre, akkor ugyanazt a dédunokája fogja-e tudni olvasni…

  Jelen állás szerint nem biztos. Ez minden digitális tartalomra igaz. Száz év múlva vajon megnyithatóak lesznek-e a mai jpg képek vagy avi videók? Nem tudjuk. Hasonló lesz az e-könyvekkel.

  Én a torrentben és az ingyenességben látom a megoldást. Ha bármilyen könyvet be lehet szerezni ingyen, akkor a fenti problémák is megoldódnak. Én azt is el tudom képzelni, hogy a jövő könyvtárai teljesen digitálisak lesznek, ők majd foglalkoznak a konvertálással és kompatibiltással, és az olvasó mindenhez hozzáfér, akármilyen olvasója van, anélkül, hogy el kellene hagynia az otthonát.

  Ha az e-könyvekre nem tulajdonként, hanem kölcsönzöttként tekintünk (ami az árban is persze meg kell, hogy nyilvánuljon), akkor a fenti kifogások is áthidalhatóak.

  • kindlevarazs szerint:

   Köszönöm a megjegyzéseket! Pontosan ezért választottam a témát és ezeket a felvetéseket, mert nem a könyvek illata a “kritikus” kérdés. A digitális tartalmak más megközelítést igényelnek, csak nehéz ezt a hagyományos keretek között felnőtt/dolgozó/élőknek “feldolgozni”. Nem arról van szó, mintha tudnám a megoldást, hanem csak próbáltam teret adni néhány szempont megvitatásának/átgondolásának. Annyit azért “szellemi munkásként” én is megjegyeznék, hogy az információkhoz való szabad hozzájutás bármiféle korlátozását (legyen az ár/DRM/szerzői jog miatt) nem nagyon tudom elfogadni. Nyilván a másképp-gondolkodók meg az ilyen hozzállást nem értik. De amikor én elkezdtem internetet használni, még nem is léteztek üzleti alapú internet-szolgáltatók, csak egy növekvő, segítőkész, majdhogynem baráti közösség…

 2. ajsz szerint:

  Nem tudom, ki mit keres a helyi könyvtárban, de én a töredékét sem találom meg annak, ami érdekel. Pedig nincsenek különleges igényeim. Ráadásul, ha valamit esetleg eredeti nyelven akarok megtalálni, akkor úgy néznek rám, mintha valami UFO lennék…
  Pöcsöljön a papírkönyvekkel aki akar, én megmaradik a gagyi e-bookoknál.

 3. Amugy a masik fele a dolognak: en pl. nehezen veszem ra magam, hogy 5-6 ezer ft-ot adjak egy olyan konyvert, ami talan nem is fog tetszeni. Igy lehet egyebkent ingyen is leszedni e-konyvkent, es ha tetszik, max megveszem papir alapon is – ha valoban az a cel, hogy orokitheto legyen. De ez esetben legalabb nyugodt szivvel vennem meg ennyi penzert.

  • konyvtarma szerint:

   Kedves Dóra! Nem kötelező megvenni egy könyvet azonnal. Épp ezért létezik a könyvtár, hogy kikölcsönözd az adott könyvet és ha tetszik megveszed. Az sajnos magyar probléma, hogy a könyvtárak nem tudnak annyit gyarapítani, mint korábban. Mert, mint tudjuk, mindig a kultúrától vesznek el, ha el kell venni 🙁

   • kindlevarazs szerint:

    Bocsánat, ez most komoly? Nem tudok még elképzelni se olyan könyvtárat, ahol az engem érdeklő művek hozzáférhetőek lennének. A legfrissebb sikerkönyvek, Einstein összes kölcsönözhető formában, Fischer és az oroszok küzdelme (sakk), vagy éppen a Vándorsólyom Kisasszony különleges gyermekei angolul, hogy csak párat említsek. (Mit csináljak, ha éppen ezeket szeretném olvasni? :-)) És ha véletlenül még meg is lenne (ami kb. sajnos kizárt), akkor még mindig oda kell menni érte, éppen másnál van, sőt határidőre vissza is kell vinni:-(( Szóval ilyen szempontból a könyvtár nálam nem játszik.

 4. zsolt94 szerint:

  Pontosan az fogalmazódott meg bennem, mint a többi előttem szólóban is. El tudom fogadni, hogy nem a könyv egy példányáért fizetek, hanem azért hogy én elolvashassam. Ez azzal jár, hogy nem adom kölcsön, nem ajándékozom el, nem adom oda a könyvtárnak stb.

  De úgy gondolom, hogy mivel én sokkal kevesebbet kapok – nem az a könyv egy örök értékű példányát, hanem csak az olvasás lehetőségét – ezért kevesebbet is illene fizetnem. Ezt viszont a mai e-könyvekben egyáltalán nem látom: Teljesen elszörnyedtem hogy egy Harry Potter e-könyvben is 5000 Ft. Hát nem, 5000-Ft ért akkor egy teljes értékű példányt veszek.

  Ugyanakkor megközelíthetjük másik oldalról is: Én korlátlanul másolhatom, olvashatom a könyvet, akkor és arra az eszközre amikor akarom – tehát tüntessék el nekem a DRM-et nagyon messzire. Igen, így szívesen kifizetnék az e-könyvért is egy rendes könyv árát – de akkor ne nyomják le a torkomon hogy nem csinálhatok vele semmit.

  Végezetül had tegyem hozzá hogy bár nagyon szeretem az e-könyv olvasómat, szerintem a legjobb eszköz, de az e-könyv kínálattal, és árral nagyon nem vagyok elégedve. Úgy gondolom hogy ez a drágán semmit (DRM-es) modell nem fog bejönni: Akkor igen is az ember az illegális forráshoz nyúl, mert kényelmesebb, jobb stb… Mi értelme a DRM-nek, ha úgyis lesz legalább egy valaki aki feltöri, és felteszi ingyen? Hát kérem semmi, csak a fizető felhasználók szívatása…

 5. helloneo szerint:

  Ennek a cikknek a végét, és a hozzászólásokat (bocsi, de) a wc-n olvastam el a Kindle-n! 🙂
  Ja, igen használtam papírt is…
  A hozzászólást viszont már a gépen írtam, azt majd akkor “ott” ha meglesz a Touch. 😉
  Bocsi, tényleg durva voltam, elnézést kérek érte, de ez a téma kicsit arra emlékeztet, ami a barlangrajok ws papirusz/papír idején történhetett volna. Az egyiknek elmúlt- , a másiknak eljött az ideje.

 6. konyvtarma szerint:

  Már egy ideje felmerült bennem egy kérdés. Mi történik akkor, ha az e-book olvasóm tönkremegy, és az általam “x” ezer forintért megvásárolt “y” darab könyv elveszik. Tudom bizonyítani, hogy már megvettem a jogomat az “y” darab könyv olvasására? Vagy újra meg kell majd vennem a fent említett könyveket az új olvasómra? Valljuk be a technika ördöge gyakrabban meglátogat bennünket, mint a könyvek spontán öngyulladása bekövetkezne. A választ előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  András

  • gukker szerint:

   Az attól függ, kitől veszed. Ha az Amazontól, akkor biztos megmarad. A felhőben tárolódik a könyved, ahonnan bármilyen más (persze Amazonos) olvasóval le tudod tölteni.

   Ha elég egy papírönyved, a könyvesboltban adnak újat?

   • konyvtarma szerint:

    Köszönöm a gyors választ!
    Látom, ez az égetés két élű kard lett 🙂 Az elmúlt 25 évemben egy könyvem se égett el 🙂
    viszont több e-book olvasót láttam működésképtelen állapotban (félre értés ne essék, szeretnék e-book olvasót és szeretem a modern technológiát). Plusz ha garancia lejár és új olvasót kell venni, akkor az újabb 35.000 Ft. Annyiból szintén kijön 10-12 könyv.

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves András!
   Két megjegyzés:
   1. (előre is elnézést kérek). A technika ördöge a hozzáértés hiányának szebb megfogalmazása/palástolása. Engem még soha nem látogatott meg, kb. 1986 óta foglalkozom komolyabban számítástechnikával…
   2. Ha tönkremegy a Kindle-m, először is a) az egész le van mentve merevlemezre b) ott figyel az Amazon felhőben c) minden vásárlásnál küld egy mailt az Amazon, hogy xy könyvet megvettem. Az ingyeneseknél is! d) Az Amazonról bármikor visszatölthetők az Archived Item-ek.
   Ettől még természetesen tönkremehet az olvasóm. Én jobban tartok attól, hogy leég a lakásom, vagy leáztat a szomszéd és tönkremennek az egyébként elég drága papírkönyveim. (Szerintem egy kocsi ára itt figyel a szobában papírkönyvben:-)

   • konyvtarma szerint:

    Valóban, a hiányos tudás, mint megállapítás, helytálló, ezért is kérdeztem meg, mi fog történni! Elvégre ez az oldal információ megosztás céljából jött létre. 🙂
    Ön pedig roppant szerencsés, hogy 25 év alatt nem találkozott jelentősebb számítástechnikai problémákkal. Sajnos nekem sok a rossz tapasztalatom, mind az információhordozók megbízhatóságát tekintve- cd,dvd anno- mind a pc/laptop szempontjából.
    Rengeteg duplikált dokumentumom ment tönkre/veszett el és ezt neveztem én a fent említett módon. (persze némi ráfordítással lehetett volna adatokat lementetni tönkrement winchesterekről, de nem láttam értelmét). Azonban így is elkötelezett híve vagyok a modern techniká(k)nak! Kifejezetten örülök annak, hogy ilyen stabilan működik az e-book piaca.

    Továbbra is Tisztelettel:

    M. András

    • kindlevarazs szerint:

     A “mi fog történni” kérdésre válaszoltam.
     Félreérthető voltam talán: rengeteg problémával találkoztam/találkozom. Ezek nem elhanyagolható része abból származik, hogy a felhasználók tudásszintje nem megfelelő. De hogy ne sértsek meg senkit (bár nem tudom, miért lenne sértő valakit hozzánemértőnek nevezni, ha egyszer az:-))), mondok egy analógiát: ha mondjuk megnézzük a közlekedési balesetek okait, hát az bizony elég ritkán az eszközök hibáiból származó technikai probléma…. Nekem is romlott el már pendrive-om több is, más eszközzel is előfordult, de én ezekre számítok, és nagyon vigyázok rájuk, ahogy a Kindle-re is.
     Sokszor csak csodálkozom, mikor fórumokba leírják, hogyan törték össze az olvasójukat?! 🙂 Ez egy sérülékeny eszköz, ennek megfelelően kell(ene) kezelni.
     Örülök, hogy Ön is a modern technika elkötelezett híve. Én “csak” kihasználom a technikai lehetőségeket. Emlékszik bizonyára a jelmondatra: “Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel!” Nálam: “Ha rövid az eszed, toldd meg egy PC-vel/Internettel”. Nyilván most magamra céloztam:-)
     További jó olvasgatást!

 7. gukker szerint:

  “a barlangrajok ws papirusz/papír idején történhetett volna. Az egyiknek elmúlt- , a másiknak eljött az ideje.”
  Szerintem meg ez inkább emlékeztet a színház-mozi, mozi-TV, TV-házimozi “versenyre”. Egyik sem tűntette el a másikat. Egyszerűen egy új szereplő jelent meg, aminek kell a maga helye és a régit is a helyére teszi. Hiszem, hogy el fog terjedeni az e-könyv, de nem hiszem, hogy meg fog szűnni a hagyományos. Egyszerűen annak is meg lesz a maga (más) szerepe. Mint ahogy a színház sem tűnt el a mai napig, pedig azóta van annál sokkal modernebb szórakozás is.

 8. kindlevarazs szerint:

  Ha tönkremegy, majd lesz másik, ahogy számítógépből vagy tv-ből, stb. Nekem már jónéhány könyvem elveszett örökre, pótolhatatlan dedikálásokkal… Ezen persze az ekönyv nem segít, de ekönyv nem tud elveszni:-)))
  Köszönöm a hozzászólásokat!
  Hadd invitáljam a kedves Olvasóinkat ezúton is a nov. 24-i Születésnapi Blogtalálkozónkra! (Részletek hamarosan, illetve a születésnapi bejegyzésben!)

 9. kindlevarazs szerint:

  “Egy könyvolvasó ára újabb 10-12 könyv”. Lehet, de egy könyvolvasó számomra = végtelen sok könyv:-))

  • konyvtarma szerint:

   Nem tartom magam provokatívnak és a közszereplés sem áll közel hozzám, de ezt lehet úgy is értelmezni, hogy kis lépésekkel, kisebb megtakarításokkal tudok venni egy-egy könyvet, de nincs mindig (najó, nem mindig, de például rövid időn belül)35.000 Ft-om 🙁 sajnos. Főleg, hogy egyetemre járok. Egyébként egyezik a véleményünk arról, hogy = végtelen sok könyv! 🙂

 10. Molnár Tamás szerint:

  Én lassan 4 hónapja vagyok tulajdonos a Kindle-mnek, nos azóta háromszorosára nőtt a könyvfogyasztásom mint előtte, pedig régebben sem volt kevés.
  Én egy nagy hátrányát látom eddig a Kindle-nek mégpedig mindig akkor merül le mikor a legizgalmasabb résznél tartok. De ezen kívül mondhatni csak pozitívan csalódtam benne. Az hogy eltudom vinni a saját könyveimet mindenhova magammal, és csak fél kiló kb. az egész, szerintem mindent megér.
  Nem vagyok a papír könyv ellensége, sem mert mikor kapsz egy új könyvet és beleszagolsz az olyan jó érzés tud lenni.
  Így is a fő okom a Kindle vételére az volt hogy most vagy könyvolvasót veszek vagy új szekrénysort mert nem fér több könyvem el a polcokon.

 11. dominofx szerint:

  Mióta megvettem a Kindle-t (ez év eleje) szinte mindennap használom. Nem sorolom fel, hogy mi mindenben jobb, mint a könyv, mert ezt már megtették helyettem ezen a blogon. Egyetlen dolog van, ami zavar, és amiben a könyv – sajnos – még sokkal praktikusabb. Ha a könyvnek az elején vagy a végén térkép van, vagy pedig (általában a végén) valamiféle referenciagyűjtemény, akkor a Kindle-n bizony igen nehézkes ide-oda lapozgatni a fejezetek és a térkép között. Annyira, hogy nem is szoktam. A könyvnél ez nem probléma, maximum berak az ember egy könyvjelzőt, de általában még az sem kell.

  Konkrét példák: a Trónok harca sorozat minden kötetének az elején térképek, a végén pedig referenciák vannak. A térképeket kinyomtattam, a referenciákra nem volt szükségem. World War Z: elég sok lábjegyzet van benne, szerencsére lehet rákattintva ide-oda ugrálni, de azért kényelmetlenebb mint a könyvben lapozgatni. Ezek angol nyelvű könyvek, de itt ez nem érdekes. Az már inkább, hogy ez Kindle Keyboard. Nem tudom, az újabbakon ez mennyivel könnyebb vagy nehezebb, de remélem megoldják majd valahogy.

  Amúgy a térképek nem is mindig jól jelennek meg, de ez valami hiba lehet.

Vélemény, hozzászólás?