Eltűnőben a hagyományos könyvesboltok … az Egyesült Államokban?

Forrás: bncollege.com

Forrás: bncollege.com

Az amerikai könyvpiac egyik meghatározó szereplője, a Barnes & Noble alig 30 nap alatt több nagyobb méretű üzletét zárta be olyan nagyvárosokban, mint New York, Los Angeles, San Francisco, Washington DC, Philadelphia, Chicago. A folyamat 2012 novemberének végén kezdődött, s ahelyett hogy felkészülten várták volna a vásárlók tömegét az ünnepi készülődés során, a könyvesboltok zárva voltak és leltároztak, majd pedig nem sokkal utána végleg lehúzták a rolót. Egy korábbi közleményükben ugyan írnak olyan tervekről, miszerint csak digitális könyvkereskedők lesznek, azonban ez is kudarcba fulladni látszik, mivel az egész vállalat veszélyben van már. Közel 1400 könyvesboltjuk szűnt meg így, s ha még hozzávesszük a két év (2011 óta) alatt bezárt kb. 700 Borders üzletet is, az több mint 2000 könyvesboltot jelent. A nagyok eltűnésével ugyan a kisebb, független könyvesboltok újra virágoznak, de felmerül a kérdés, hogy ez meddig is tarthat? Utóbbiak sikere annak tudható be, hogy míg a megszűnőben lévő cég inkább az eszközét, a NOOK-ot hangsúlyozta, addig a függetlenek – amellett, hogy ők is árulták a maguk Kobo-ját – a nyomtatott könyvekre fordították figyelmüket és energiaforrásaikat. 2011-ben még a Barnes & Noble is nagyot kaszált azzal, hogy a Borders, mint versenytárs megszűnt (a Borders üzleteinek háromnegyede közelében volt a B&N-nek is boltja), mostanra azonban az ő helyzete is igencsak hasonlóvá vált. Nagy csapás lehet ez a könyves és az e-könyves szektorra is, s esetlegesen monopolizálódáshoz vezethet, ami valljuk be, nem biztos, hogy kedvező lesz. A könyvterjesztők, a kiadók, az írók, a könyvtárosok, s végül, de az egész biznisz szellemi lefölözői, az olvasók is pórul járhatnak. A beszámoló alapjául szolgáló cikk írójának, Dennis Johnsonnak a véleménye szerint, az amerikai Igazságügyi Minisztérium az Amazon alacsony árainak támogatásával érte el tavaly tavasszal, hogy a B&N elbukjon (az Amazon $9.99 és ennél alacsonyabb áraival nehéz küzdeni, s az új bestsellerek árai sem mennek $13 fölé). Ezt alátámasztja az, hogy amíg nem változtatták meg az árakat ilyen mértékben, a Barnes & Noble a digitális piac nyereségének 30%-át tehette zsebre lehagyva az Amazont.
This is Sparta

This is Sparta!
Forrás: xspblog.com

Az e-könyvek árazására 2007-ben vetült az árnyék – mondja egy másik cikk írója –, amikor megjelent a kedvenc Kindle-nk, az első igazán népszerű e-olvasó. A bestsellerek papírkönyv formátumát $25-ért, míg az e-könyves változatát az előbb említett $9.99-ért adta az Amazon. A vevőknek nyilván az utóbbi volt szimpatikus, s befektetve egy e-olvasóba, hosszú távon visszafizetődött. A nagy bezárások hátterének egy példája lehet: Egy anekdota szerint az egyik a „Big Six” (Random House, Hachette, Macmillan, Penguin, HarperCollins and Simon & Schuster) vezérigazgatói közül mondta néhány hónapja, hogy az akkor megjelenő, a 2012-es év 10 legjobban várt könyvei közül az egyik művet a B&N nem támogatta, reklámozta, s a kiadóval sem működött együtt. Ilyen nagy lehetséges bevételi forrást mellőzni pedig nem vall egy profitorientált viselkedésre.
Kindle vs. NookForrás: wired.com

Kindle vs. Nook
Forrás: wired.com

Számos bizonyíték van arra, hogy az emberek még mindig szeretik a könyvesboltokat, a keménykötésű könyveket, és úgy általában a nyomtatott könyveket, ezért volt furcsa, hogy a szóban forgó cég a bolti forgalmát főként az online vásárlókra, s az e-könyvekre alapozta sikeres e-olvasója, a NOOK miatt. Ennek a sikernek azonban nem szabadna azt jelentenie, hogy a bolthelyiséget megszüntetik. Persze nyilván a helyiség bérleti díja nem szűnik meg attól, hogy a vevők nem az üzletben vásárolnak, hanem kényelmesen otthon a karosszékből. De mivel arra van igény, hogy vásárlás előtt megnézzék az árut, érdemes – a mostanában egyre inkább csak bemutatóteremként funkcionáló – üzlethelyiséget fenntartani valahogyan. Minden bizonnyal nehéz ezt a helyzetet helyesen megoldani, a külső-, belső hatások és igények teljes figyelembevételével, mivel most alakul ki ez a rendszer, s annyira nem gyors, hogy egyik napról a másikra átálljon csak és kizárólag online eladásra. Felmerülhet az is, hogy hiába jelennek meg az e-olvasók a hozzájuk tartozó tartalommal, mindig lesznek olyanok, akik a nyomtatott formát fogják keresni. (Jelmondatnak ajánlanám: Az olvasói igények kielégítése a lehető legteljesebb körben!) Párhuzamot vonnék a PC és PlayStation/Xbox egykori viszonyával. Újként, nagyszerűként megjelent az utóbbi, azonban ez nem jelentette az, hogy mindenki azonnal eldobta a PC-ket (vagy még inkább visszamehetünk egy nagyobb váltáshoz, a Commodor64 és a PC viszonyhoz), s vette azonnal az újabb kütyüt annak tartalmával. Hosszú, sokáig tartó folyamat lehet ez, amely még egyáltalán nem zárult le, ha valaha megtörténne egyáltalán. Sőt! Vannak olyanok, akik mind a kettővel rendelkeznek. Meglátjuk:-) Jó olvasást mindenkinek! Farkas Márti Írásunk az alábbi források felhasználásával készült (és további olvasnivalók): Melville House: The wrong goodbye of Barnes & Noble The Idea Logical Company Blog: B&N results are disappointing, and one wonders if prior success with NOOK might deserve part of the blame The New York Times: Little Sign of a Predicted E-Book Price War The Digital E-reader: The Death Spiral has Officially Begun: B&N Announces Plans to Close 20 Stores a Year Wall Street Journal: B&N Aims To Whittle Its Stores For Years MobileRead fórum: B&N “death spiral”?

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

Szólj hozzá!