Hófehér és a hét apróság (Kindle PAPERWHITE teszt)

“Itt van, megjött…” no, nem Bagaméri, a fagylaltos, hanem a sokak által várva várt Kindle Paperwhite. Egy kedves Olvasónknak köszönhetően végre kézbe fogva, élőben tesztelhettük az Amazon legújabb olvasóját. Lássuk!

(A kép forrása: http://paulrust.com/2009/08/snow-white-and-the-seven-dwarfs/)

(1 – Szundi) Az olvasó a korábbi dizájnos, de sima barna papírdoboz helyett ezúttal roppant dizájnos, fekete dobozban érkezik, picit kisebb, mint a K3 doboza, hiszen az olvasó is kisebb. A méreteit tekintve a sima K4-nél valamivel nagyobb, kézbe fogva “emlékezetből” is feltűnt, hogy jóval nehezebb. (Végül is papírfehér a neve, nem pillekönnyű:-) Természetesen nem zavaró ez a különbség, de érzékelhető. A színe az ediggiekhez képest szép fekete…

(2 – Szende) Túl sok gomb nincs rajta, egészen pontosan egy darab bekapcsoló gomb az alján. A lapozó gombok (nem csak) nekem kicsit hiányoznak, többszőr előfordult, hogy azokkal akartam lapozni, persze sikertelenül… Így a kezeléséhez teljes mértékben az érintőképernyőre kell hagyatkoznunk, amit picit szokni kell (persze csak azoknak, akik nem éjjel-nappal ilyen eszközökkel küzdenek). Érzékenységére semmi panasz, teljesen megfelelően működött. A lapozás sebességét nem tudtam megítélni, mert nekem a Kindle 3-asom sem lapozott lassan. Különbség viszont, hogy nem minden oldalváltásnál villant a háttér feketén, csak hat oldalanként. Bár ez még sosem zavart a korábbi olvasón, de kellemesen hozzá lehet szokni az új módihoz…

(3 – Vidor) De beszéljünk a lényegről! Milyen a kijelző? Érdekes. Én azért azt mondanám, hogy a papírnak más színe van:-) A megvilágítás 0-24 között álítható, de a 0 sem jelent kikapcsolt állapotot. Egymás mellé téve a “hagyományos” Kindle-t és az újat, picit világosabb (de nem lényegesen/feltűnően) a 0 helyzetben.

Két Kindle egymás mellett, jobboldalt a “referenciapapír”.

Ha azonban sötétben nézzük ugyanezt, akkor azonnal érzékelhető a különbség – az új teljesen normálisan olvasható ebben a beállításban is, még a régi képernyőjéből semmit nem látunk. Sötét szobához az alsó öt, világos helyiséghez a felső öt beállítást javasolja maga az szköz is, amikor a lámpa menüt választjuk. Nekem (szubjektíven) úgy tűnt, hogy 24-es beállítás meglehetősen erős fény ad, számomra szükségtelenül. Zseblámpa helyettesítőként viszont majdnem azt a szintet tudja, mint a korábbi Sony Ericsson telefonom. A három megvilágításban: 0,középérték és 24.

Világítás “majdnem” lekapcsolva (0).

“Középállásban”.

“Zseblámpa üzemmódban” (24)

Fórumokon számos esetben felmerült az a panasz, hogy a képernyő alján sötétebb foltok láthatók. Az igazat megvallva, ha tudom, mit kell nézni, meg lehet találni őket, de nekem magamtól ez nem tűnt volna fel. Magyarul ez majdnem az a kategória, mikor az egyszeri sakkozót zavarta a sakkóra ketyegése.

(4 – Tudor) A szoftverében több régen várt pozitív meglepetésre bukkantam. Az első, hogy végre képes a könyvek borítóit megjelenítve listázni őket, ehhez a nyitóképernyőn a Cover View nézetet kell kérnünk. Az mondjuk picit furcsa (és dehonesztáló) volt, hogy könyvnek csak azt nevezte szerényen, amit az Amazonról vásárolunk, a Kindle-varázs köteteit szimplán “ledokumentumozta”:-) Egyébként 4 kategóriát ismer: Books, Periodicals, Documents, Active Content. A Gyűjtemények kezeléséhez itt is regisztrációra van szükség, mint korábban. A másik, ennél számomra jóval nagyobb pozitívum (amit a napokban a Touch-on is láttam), hogy már képes a többszintű tartalomjegyzék kezelésére/megjelenítésére – milyen jó, hogy már egy jó ideje így szerkesztjük a Tékában a köteteket. Innen már talán nem olyan sok kéne (mondjuk egy újabb firmware frissítés, hogy a fülszövegeket is megjelenítse…) Tovább újdonság, hogy már 6 betűtípusból választhatunk (talán szebbek is lehetnének), valamint a margót is menüből állíthatjuk, 3 lehetőség közül. A képernyővédők állíthatóságát továbbra sem leltem fel a menük között, de szerencsére Emily Dickinsonnal nem sikerült összefutni:-)

(5 – Hapci) A böngésző beállítása és tudása nem változott, de ezt wifi hozzáférés hiányában nem volt alkalmam részletesen tesztelni. Vélhetően nem maradtunk le semmiről, eddig sem ez volt a Kindle erőssége, bár nekem teljesen megfelelő volt ez a szint arra, amire használtam. Sajnos a választható nyelvek és billentyűzet-kiosztások között továbbra sem szerepel a magyar (de a japán például igen). De hogy azért örüljünk is, a szokásos két angol szótárak megkapjuk.

(6 – Kuka) Elég érdekes tapasztalat, hogy egymás mellé téve a “hagyományos” és az új Kindle-t, jóllehet mindkettőn 8 betűméretből választhatunk, még sem azonos a megjelenítés. Ugyanazon kötetet megnyitva mindkettőn, nem kicsit tért el a megjelenített kép. Ezt mutatja a következő illusztrációnk.

Ugyanaz a könyv, eltérő megjelenítésben.

A képernyő alján már nemcsak Location, de százalék, sőt egyes könyvek esetén oldalszám is látszik. Ha valakinek még ez sem lenne elég, még azt is megjósolja a “kisokos”, hogy mennyi idő múlva fogom elolvasni a könyvet ebben a tempóban… Azt mondjuk nem kalkulálja be, hogy közben megvacsorázom, lejátszok pár sakkpartit, megírom ezt a tesztet, és akkor még nem is pókereztem egy jót:-)

(7 – Morgó) Kispórolták a hangot (hangoskönyvek és MP3 lejátszás) és a könyvek számára endelkezésre álló memória 1,32 Gbyte.:-( Én megértem, hogy minden fillér számít, meg a népnek így is jó lesz, de azért a K3 óta egyre csak visszafelé látom a lépést (ha a szenzációs csodalámpát nem számolom, de anélkül meg azért én elvoltam ám… Lehet még jönni azzal, hogy de mekkorát növeltünk a felbontáson – 167 PPI helyett 212! Bravó! Biztos az én szemem rossz, de ettől sem sikerült elalélnom. Esetleg meg lehetett volna próbáni egy SD kártyát beleerőszakolni, ha már a memóriát kierőszakolták:-) De minden csupán a szokásos (ha nem is jóleső) fanyalgás, igazából nincs bajom az eszközzel.

Mit mondhatunk összegzésképpen tehát a “Hófehérről” és hét kis apróságáról? “Rokonszenves kis csapat”, könnyen belopja magát az ember szívébe. Picit sajnálom, hogy vissza kell adnom, de a Kindle 3-asomat nem cserélném le erre (se). Ha valaki mgajándékozna egy ilyennel, azt örömmel elfogadnám, de ha új Kindle-t kéne vennem, nem vagyok biztos benne, hogy ezt választanám. Ennek az oka azonban leginkább a megszokás – megszoktam, hogy van hangja, megszoktam, hogy van bőven hely rajta, meg hogy nincsenek nagyon korlátok. Új Kindle-rajongóknak teljesen megfelelő választás lehet, de a döntést meghagyom Nekik! Hálás köszönetemet fejezem ki Gáspár Gézának, amiért csaknem 24 órára nélkülözni tudta az új kedvencét! Jó olvasást kívánok mindenkinek! Fehér Péter as Kindlevarázs Ui: A képek minőségéért elnézést, csupán az arányok szemléltetésére alkalmasak, sajnos megfelelő eszköz hiányában ennél többet nem lehetett produkálni. Az igazi úgyis egy valódi eszköz kézbe vétele lesz:-) Ui2: Érdemes megnézni a következö kis videót, ami egyrészt a Paperwhite-ot mutatja be, valamit összehasonlítja a Nook-kal és a Kindle Fire-rel. (A videót a MobileTech Review készítette.) http://youtu.be/eQvT56SyZKY

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Hófehér és a hét apróság (Kindle PAPERWHITE teszt) bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Máté (@_Mate) szerint:

  Magyarországra mikortól lehet vajon rendelni majd?

 2. Gáspár Géza szerint:

  A böngészőről: korrektül használható, bár lassú. Természetesen a flash-es tartalmakat nem jeleníti meg, de biztonsági tartaléknak tökéletesen használható. E-mail olvasásra, hírek megnézésére jó. Viszont élvezetet nem jelent. 🙂

 3. gukker szerint:

  “A képernyő alján már nemcsak Location, de százalék, sőt egyes könyvek esetén oldalszám is látszik”
  Az a K3-on is van :). Azt hiszem a 3.3-as firmware-től felfele.

  “hogy könyvnek csak azt nevezte szerényen”
  Sőt, “Könyv”-nek!

  • kindlevarazs szerint:

   SZia!
   Köszi, teljesen igazad van. A korábbi firmware-ken már variáltak ezzel, a 3.1-nél jelent meg úgy emlékszem a százalék a Location helyett, amihez gombot kellett nyomni. Korrekt oldalszámozás (értsd a papírkönyvvel azonos) meg azokon a könyveken van, amikhez az Amazon megcsinálta. A Paperwhite-on a Location fixen látszik a százalékkal együtt. Oldalszámozást nem teszteltem (szerintem értelmetlen).
   Mivel eddig az Amazonnak nem sikerült olyan firmware-rel kijönni, ami frissítésre bírt volna, ezért “roppant maradi módon” a 3.0.2-esnél tartok. Ezért sem tűnt fel az általad említett számozás.

 4. Nóra Gedó szerint:

  szia! szeretnék venni egy új kindle-t a régit (kindle 3) elrontottam:( ennek is olyan képernyője van mint a 3-nak? (gondolok itt arra hogy max szántszándékkal lehetne megkarcolni)

 5. mano42 szerint:

  Nagyszerü a cikk, bár egy-két dologba belekötnék ha nem baj 🙂

  1. “valamint a margót is menüből állíthatjuk, 3 lehetőség közül. ” – ez a kindle 3tól így volt mindegyikben (bár lehet félreértettem a mondatot).

  2. A nagyobb rezolúció igen is lényeges különbség, de nem a régi fontokkal, azok még nem voltak átrajzolva az új felbontásra, és ugyanúgy néz ki mint a régi kindeleken.
  ha viszont valamelyik új karakterkészletet használod akkor akár a legkisebb méretben is gond nélkül olvasható, nem úgy mint a régi = több szöveg fér ki egy lapra = kevesebb lapozás.

  3. A fényképek némelyikének kicsit el van tolódva a fehéregyensúlya, és beavatatlan esetleg azt hiszi, hogy a kindle fehérje ilyen erős sárga. Én újracsinálnám a fényképek némelyikét természetes napfényben, vagy egy wb korrektálással, hogy a fehér fehérnek látsszon.

  Egyéb észrevételek a PW-al kapcsolatban. a világítás sajnos nem egyenletes, egyeseken súlyos beégések vannak, mint pl az enyémen is, Szétszedtem , sikeresen megcsináltam, most sokkal egyenletesebb a fény, viszont szétszedés közben sikerült megsértenem a mágneses szenzort ami a tok nyitást-csukást érzékeli, és azóta “csak gombtól ” tudom kezelni. (hamarosan az ebay tele lesz csere alkatrészekkel, és akkor majd fillérekért megjavítom, de gondolom én vagyok az első aki valamit elront az új kindleben, ez is valami 😛 ) Az új tok hozzáadott egy kis pluszt a kezelhetőségéhez. És nem csak, nagyon jó minőségű, vastag gumis műanyag, ebben nem félnék leejteni 🙂
  A kijelző felülete nagyon érdekes, enyhén érdes, nagyon jól esik tapizni lapozás közben.
  Az úgynevezett minuszok számomra nem semlegesek. A K3-an egyszer használtam a hangszórókat kiváncsiságból, a sok memóriát sem használtam ki, (most is fele üres), és sajna az ingyen 3g funkciót sem sikerült kihasználni. Viszont az új sokkal gyorsabb, gyorabban indexel, lényegesen gyorsabban keres (max 2-3 mp egy keresés a K3 esetenkénti 30-40 mp-es keresésével szemben.) és gyorsabba web böngésző is, bár azt sem használom, csak próbából.
  Ami nekem hiányzik: A fizikai lapozó gombok. (bár kezdem megszokni a tapis lapozást)
  A forgatás nem 360 fokos, csak 90. Vagyis nem lehet a szöveget teljesen fejreállítni, ami néha hasznos volt, amikor az ágyban, a mellkasomon tartottam megfordítva a kindlet, miközben “felül” töltöttem.
  A wifi ki-be kapcs nagyon el van dugva a menüben.

  • mano42 szerint:

   Még valami. A bal alsó sarokban nem csak a locationt írja ki, hanem rákattintva megpróbálja megjósolni, hogy mennyi van még hátra a fejezetből illetve a könyvből. Nagyon jól esik tudni, hogy munkába menet előtt még menjek át Cercei-en, vagy már nem férek bele 🙂

  • feherpeter szerint:

   Kedves Manó!

   Majdnem posztot írtál 🙂 hzzászólás gyanánt. Legközelebb inkább tegyél úgy.
   Akkor reagálnék a megjegyzésekre:

   Szerintem jeleztem, hogy a tesztem szubjektív, másoknak mások lehetnek a preferenciái.

   1. A Kindle 3-on nem állítható menüből a margó, a prefs file-t lehetett piszkálni. 3.4-es firmware-em nincs, de kétlem, hogy abban megjelent volna ez a funkció. Esetleg pontosíts.
   2. A nagyobb felbontás szerintem teljesen lényegtelen, ugyanis számomra az előző Kindle könyvei is tökéletesen olvashatók a legkisebb betűtípussal is. Erre mondtam, hogy szubjektív. Nem vitattam, hogy nagyobb a felbontás. Értelme 0 az én véleményem szerint. (Ahogy pl. egy kompakt fényképezőn sincs értelme a 14 megapixelnek – bár nagyon jól hangzik:-))
   3. A fehéregyensúly eltolódás is igaz. DE ugye mivel egymás mellett vannak, ezért a K3 is el van tólva, és csak az arány számít. Én nem éreztem annyira fehérnek, de az az igazság, hogy ezek értelmetlen vergődések (nem a részedről!). Egy ilyen eszközesetében nem ezeken kellett volna módosítani, írtam is a cikkben. A képeket nem tudom újracsinálni, amíg nincs saját eszközöm (tesztre kaptam kölcsön, és a fényképezőm sem volt nálam). Mindezt a cikk végén is jeleztem. Ha csinálsz jobb képeket, szívesen kiteszem.

   A világítás az általam látott készüléken teljesen rendben volt, a netes beszámolókban elég nagy a szórás. Ha azon erőlködöm, hogy megkeressem, hol sötétebb a kijelző, meg lehet találni. Ha nem keresem, nem tűnik fel.
   Az új tokról nem tudok nyilatkozni, nincs ilyenem, és sosem vennék olyan tokot egy eszközhöz, aminek az ára összemérhető vele. (Lásd pl. K4 69$-hoz mondjuk 25-30 dolláros tok.)

   A K3-mal való összehasonlítást kapcsán akkor azt mondom, hogy én ezeket maximálisan kihasználtam és használom, számomra így a PaperWhite használhatatlan. A hangszóró kihagyása egészen durva hiba, ilyen különbségekre az Amazon külön közleményekben hívta fel a figyelmet, ne essenek arcra a felhasználók, mikor rájönnek, hogy ezek nincsenek benne.
   A böngészőt nem hiszem, hogy gyorsabb lenne, az indexelést nem próbáltam, ahogy a keresést sem.

   Még egyszer köszönöm a kiegészítéseket! Továbbra is azt gondolom, hogy (most már a segítségeddel) leírtuk, mit gondolunk róla. Ez alapján a saját igényeivel összevetve talán el tudja mindenki dönteni, melyik felel meg neki jobban. De a K3 3G sokkal jobb – nekem. A Paperwhite tökjó, nekem nem kéne, mert van K3-am. Ha most vennék, akkor is K3 3-t vennék. Majd ha kihoznak egy jobbat, és elromlik a K3-am, akkor veszek olyat. Visszafelé nem mennék, ha nem baj… 🙂

   Jó olvasást!
   Kindlevarázs

   • mano42 szerint:

    Csak pontosítás -képpen, a margó a régi kindleben a “words per line” opcióval volt állítható (az általad közölt utolsó fényképen látszik az opció is), viszont a maximális érték nem volt alapból kihúzható a kijelző széléig. Ezt lehetett javítani a prefs -el, (alap 40-et át lehetett állítani pl. 10 -re). Sajnos az új (abb) kindlek esetében (touch és pw) már nem lehet ezzel az értékkel játszani, eléggé átszabták a FS-t.
    A K3 még mindig megvan és virul, bár egyelőre megtartom backup opciónak, arra az esetre ha valamit még sikerül elrontani a PW-ben. A családban van még egy K-wifi, meg egy Touch, bár nekem még mindig a K3 tetszik, kivéve a világítás hiányát. (a Touchnak érezhetően fehérebb a kijelzője a K3-hoz képest). Ezért volt egy időben K-Fire-em, amin túladtam mert olvasáshoz nem volt az igazi, és haraptam rá a PW-re.
    Az ideális e-könyv olvasó számomra a K-wifi, touch és háttérvilágítás opcióval lenne: Könnyű, zsebre vágható, lenne fizikai lapozó meg tapis is, a gombokból csak a lényeg. Felolvasás opció magyarul fölösleges, sőt a hackelt Kindelen egyenesen zavaró, Eszter nem központoz, és így a párbeszédek nagy része összefolyik. A magyar menü a K3-an nagyon jól esik, főleg a magyar ékezetek keresésnél, de a PW virtuális billentyűzete alapból ismeri az ékezeteket; hosszan kell bizonyos betüket nyomkodni … (amugy a K-wifi, és K-Touch is.)
    Ami nagyon hiányzik a PW-nél az a teljes fizikai billenyűzet, bár a K3-nál is ritkán használtam, viszont annyival magasabb volt a kindle, és annyival könyebb volt ágyban háton fekve olvasni. A magasítás hiánya miatt, a betekintési szög kisebb, és talán kénytelen leszek egy két igazi könyvet alája tenni, mint a Pepsi rekámban , hogy kényelmesen elérjem. 😀
    A K3 tényleg tök jó, és ne felejtsük el, hogy ez volt ez első hozzáférhető áron rendelhető e-könyv olvasó, ez volt az igazi forradalom, a többi az ennek a tovább csíszolása. (bár néha túlontúl is lecsíszolnak belőle hasznos dolgokat).

    És ez volt az ami mindnyájunkat összehozott, még ha nem is ugyanaz az országból vagyunk ; )

    …na megint szófosásom van 🙂

 6. Eszter Lauter szerint:

  Sziasztok,
  hétfőn végre én is hozzájutok az új Paperwhite-hoz:). Nem egyszerű megszerezni, de kis utánajárással lehetséges:))) Nagyon kíváncsi vagyok már hogyan működik élesben!

 7. Ákos Pásztor szerint:

  Én a héten jöttem haza New Yorkból, vettem egyet magamnak (nagyon elégedett vagyok vele), és hoztam is néhányat eladásra, de hamar lecsaptak mindre. Nagyon durva volt, fekete péntekkor, hálaadás után, konkrétan kifosztották New York kindle tartalékát. Minden elektronikai üzlet, minden terméke az utolsó szálig elfogyott…
  Nekem amúgy ez az első olvasóm, a K3 jobban tetszett, de az már korábban teljes hiánycikk volt a városban, így végül a Paperwhite lett.
  Megrökönyödve tapasztalom, hogy milyen drágák itthon ezek a termékek. Körülbelül mennyi lesz majd itthon a Paperwhite? 50-60e Ft? Csakmert én ugyebár 119 dollár + 10,5 tax -ért vettem, ami 25-28e Ft, árfolyamfüggően…

Szólj hozzá!