Kindle-Téka mobil eszközökön! – FRISSÍTVE!

Az új tárhelyre költözésünk szélesebbre tárta a kaput az olvasók előtt. Már nem csak úgy érhetők el a könyveink, hogy kisebb-nagyobb küzdés után PC-re másoljuk őket, hanem közvetlenül az olvasóeszközről is! Mivel pedig a PRC formátum számos más eszközön is elérhető (iPad. iPhone, Android, Mac, Blackberry, Windows Phone 7, Symbian, PalmOS, stb.), így örvendetes, hogy olvasóközönségünk is egyre növekedhet. A mai posztban két kedves ismerősöm segítségére támaszkodom, és azt szeretném illusztrálni, hogyan jelennek meg és hogyan olvashatók a Kindle-Téka kötetei a mobil eszközökön. PRC file-ok olvasására talán a legelterjedtebb alkalmazás a MobiPocket Reader, ami örvendetesen szintén több platformon rendelkezésre áll. Ezt illusztrálja az első példánk, amiben Takáts Ágoston volt segítségünkre (ezúton is köszönjük!). Az alkalmazott eszközök: Eten x500-as PDA-mobil, amelyen WinMobil 5.0-ás (gyári) operációs rendszer fut, Opera 8.60 for Windows mobile (1682H) böngészővel. A könyvek olvasása a mobipocket.com oldalról hivatalosan letölthető, Winmobilon futtatható Mobipocket Reader v5.3 – Build 582 programmal történt. A mobilról közvetlenül elérhető a Kidnle-Téka oldala, és a kívánt kötet kiválasztása után az azonnal a telefonra/PDA-ra tölthető. Ezután a könyvet megnyithatjuk és gond nélkül olvashatjuk.

A Kindle-Téka megnyitása

Aktuális gyarapodás megtekintése

Az olvasni kívánt kötet kiválasztása

A letöltés pillanata

A letöltött könyv mentése (a telefon memóriájába, vagy memóriakártyára)

A könyv megnyitása

Egyik legjelentősebb forrásunk: a Magyar Elektronikus Könyvtár

A kötet tartalomjegyzéke

És máris olvashatunk 🙂

Itt az ideje, hogy átadjuk a szót a képek után Ágostonnak, aki az alábbiakat fűzte hozzá: “Az oldal simán betölthető, áttekinthető, a letölthető könyvek táblázatos formában jelennek meg, a könyvek letöltése problémamentes. Mindkét könyv szintén problémamentesen volt olvasható, – a könyvborító látható, – a tartalomjegyzék funkciójának megfelelően működik, – a lapozás oda-vissza, megadott helyre ugrás, könyvjelző funkció rendben működik, – az összes magyar ékezetes karakter (ő és ű is) megjelenése normális. Amúgy Kindlén nyilván nagyobb élmény olvasni, mint ilyen picike képernyőn, én is csak tömegközlekedésen használom, vagy ha csak néhány perc ideje van az embernek olvasásra, hiszen a mobil mindig kéznél van. A Mobipocket reader tényleg nagyon jó alkalmazás, anno már Palm m500-on és Psionon is használtam, nagyon jó a képernyőhöz igazítása, a háttér és karakterszín szabad állítási lehetősége és a karakter nagyság is – a legócskább kis gépen is – szabadon átméretezhető. Szerintem fejlettebb, kényelmesebben használható program, mint a Kindle prc olvasója, és a loop funkciója is jobban használható, kár, hogy az utóbbi időben nem fejlesztik. (Megjegyzés: a képeken láthatónál kisebb karaktereket is be lehet állítani, de nekem így kényelmes az olvasás.) Winmobilon a Mobipocket Reader olyan trükköket is tud, hogy a mobil kezelőgomjai szabadon programozhatók. További nagyon kellemes tulajdonság, hogy be lehet állítani a loop-ot alapértelmezettnek, ami azt jelenti, hogy angol könyv olvasása esetén a szóra való stílus-kattintásra automatikusan feljön a szótárból a megfelelő magyar kifejezés, ahonnan egy gombnyomással lehet visszajutni az olvasott szövegbe. PC-n én is ritkán használom a Mobipocket readert, de eddig bármilyen kütyüm volt – és volt néhány, Palmtól, Jornadán, Mobilepro-n át Winmobil-ig nagy megelégedéssel használtam. PRC-t pedig 2003 óta használok – leginkább a platformfüggetlenséget, és a szerény hardver-igényt értékeltem benne – így a Kindle-t nekem találták ki.” A nekünk szánt dicsérő szavakat most kivágtam a mail-ből, maradjunk a tények talaján:-), Ágostonnak pedig köszönjük! Másik vendégünk sem akármivel érkezett, hanem egyenesen egy iPhone-nal tett próbát. Főszereplő tehát Dávid Adrienne, MEK OSZK, és az iPhone 🙂 Alkalmazott eszköz: iPhone 4, operációs rendszer: IOS 4.2.1, böngésző: Safari. Az olvasáshoz használt alkalmazás: Kindle for iPhone, verzió: 2.6.1. Az alkalmazás az App Store-ból ingyenesen letölthető. Adrienne is a Kindlevarázs, majd Kindle-Téka útvonalat követte, és Szerb Antal kötetét választotta a teszthez. Lássuk itt is a képeket.

Aktuális hírek a Kindlevarázs nyitóoldalán

Belépés a Kindle-Tékába

A Kindle-Téka nyitóoldalán

Böngészés a Kindle-Tékában

Már jön is lefelé a kiválasztott könyv!

A kötet az iPhone mappájában

Színes olvasón színes a borító is...

A könyv címlapja és a források

A kétszintű tartalomjegyzék

Adrienne (akinek szintén nagyon köszönjük!) az alábbiakkal egészítette ki az illusztrációkat: “A Kindle-varázs oldala a Safariban “mobilbarát” felülettel jelenik meg, tehát – mint az a mellékelt képeken is látható – a felület megjelenítése más, mint amit a számítógépen látunk. Az oldalon könnyű navigálni, a letöltés problémamentes. A rendszer a Kindle-Tékából kiválasztott mű letöltésekor automatikusan felajánlja a Kindle-alkalmazással való megnyitást, ezzel a fájl be is kerül az alkalmazás könyvtárába. A szoftver működése természetesen hasonló a Kindle-olvasóéhoz (“Go to” menüpont, szövegben való keresés lehetősége, oldalszám helyett a műből elolvasott rész százalékos megjelenítése, könyvjelzőzés, betűméret beállíthatósága, Amazon elérhetősége stb.), néhány – az eszköz sajátosságaiból következő – apróbb különbséggel. Így például beállíthatjuk a szöveg színét: a fekete, fehér, illetve szépia lehetőségek közül választhatunk. Utóbbival kifejezetten kellemes olvasni, mert eltűnnek az éles kontrasztok. Mivel a készülék mozgatásakor a képernyő is automatikusan elfordul, ezt blokkolni lehet, tehát a képernyőt rögzíthetjük a kívánt helyzetben. Hozzáfűzném, hogy az Amazon oldalán regisztrálhatjuk az iPhone-unkat is (ha rajta van a Kindle-alkalmazás, és ugyanez vonatkozik a számítógépünkre is, ha telepítve van a Kindle for PC szoftver). Ezek után, ha bármit vásárolunk vagy akár csak mintafejezetet töltenénk le egy műből, kiválaszthatjuk, hogy melyik eszközünkre szeretnénk azt küldeni (akár mindegyikre is lehet :-)). iPhone-on az alkalmazás elindításakor automatikusan letöltődik a kiválasztott, és erre az eszközre “irányított” mű. Érdekesség, hogy a “Go to” menüpontban a Kindle-olvasótól eltérő módon van egy “Book Extras” menüpont is, ahol további érdekes információkat tudhatunk meg a műről, pl. a karakterek jellemzése, helyszínek leírása, rövid összefoglaló, néhány idézet stb. (az infókat a Shelfari közösségi enciklopédia – ami szerintem leginkább a magyar moly.hu-ra hasonlít – oldalról gyűjti be). A Kindle-varázs prc-i az alkalmazásban gond nélkül megjeleníthetők, a borító látszik, a tartalomjegyzék működik, a magyar ékezetek, a formázás, minden a helyén van. 🙂 Bár természetesen Kindle-olvasón olvasni az igazi, azért ezen sem rossz :-), én kifejezetten élvezem, és rendszeresen használom olyan helyzetekben, amikor nincs nálam a Kindle-m.” Látható tehát, hogy a PRC-formátum nem csupán Kindle-n való olvasásra nyújt lehetőséget, hanem más eszközökön is könnyen használható! Kérjük olvasóinkat, hogy egy-egy képpel bővítsék illusztrációink gazdagságát, lehetőleg az eszközök minél szélesebb köréből választva. (kindlevarazs@gmail.com) Várjuk továbbra is támogatásukat, hogy az ingyenesen elérhető könyveink száma egyre bővülhessen!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Kindle-Téka mobil eszközökön! – FRISSÍTVE! bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. takatsa szerint:

  A Blogban részletesen tárgyaltuk winmobilon és iPhone-on a prc olvasás rejtelmeit, de talán érdeklődésre tarthat számot az is, hogy Android mobil is kiválóan alkalmas prc/mobi állományok olvasására. A minap Vaterán igencsak olcsón vettem egy Vodafone 845 nevű androidos okosságot, amely minden szempontból igencsak kellemes meglepetést okozott. Első dolgom volt, hogy letöltsem az Androidos Kindle olvasót, amely művelet wifi kapcsolaton, a Market segítségével kb 2 percig tartott (és természetesen a program ingyenes). A Kindle olvasóprogram elindítása után regisztrálnom kellett az Amazonos email-címemmel az android mobilt, és ezt követően automatikusan letöltődött mobilomra az összes könyvem, amit Amazonról rendeltem. Természetesen USB kábel segítségével könnyen átmásolhatók voltak mobilomra a Kindle tékás, vagy a saját magam konvertálta mobi-könyveim is. A Kindle android olvasó kicsit fapados, de a célnak teljesen megfelel, szép a képernyő, tűélesek a betűk, mind nappal, mind éjjel kiválóan használható. Egy komoly hiányossága viszont van a Kindle ebook readerhez képest: nem kezeli a Nagygabee féle szótárakat. Az androidos verzióhoz ingyen letölthető az Oxford dictionary, és nagyon szépen működik a könyvolvasó programmal, de akinek ez nem elég, annak sajnos meggyűlik a baja az angol könyvek olvasásával. De sebaj, mint mindenre, erre is van megoldás. A megoldás kulcsa pedig abban rejlik, hogy az Android – a Kindle-vel szemben – egy nyitott platform, a mobilon számtalan program futtatható. Így csak kellett találnom egy olyan könyvolvasó szoftvert, amiben rugalmasabb a szótárazási lehetőség. Néhány perces kutakodás után találtam is egyet, az Fbreader-t, amely a Marketről szintén ingyenesen letölthető. Hát ez egy csodálatos program, rengeteg beállítási lehetőséggel, és ráadásul mindenevő, a prc/mobi-n kívül elboldogul epub-bal és még számos formátummal (a DRM-es fájlokkal nem!). És ami hab a tortán – és talán sokaknak számít – magyar kezelőfelülettel. Négy különböző szótár-programmal tud együttműködni, esetünkben a Color Dict Old Style nevűt kell kiválasztani (amely a kiválasztással egyidejűleg automatikusan letöltődik és települ a gépünkre), s most már nincs más teendőnk, minthogy letöltsük a Nagygabee angol-magyar szótár startdict változatát, s kicsomagolás után a szótár-fájlokat betegyük a Colordict által létrehozott Dictdata nevű könyvtárba. És láss csodát: Innentől kezdve Harry Pottert eredetiben, szótár segítségével olvashatod.
  Remélem, hogy kis írásom is hozzájárul ahhoz, hogy az android-mobilosok egyre bővülő tábora rákapjon az ebook olvasásra. 🙂

 2. kindlevarazs szerint:

  Hadd utaljak ki egy kis ejnye-bejnyét a kollégának, hogy csak amúgy bekommentelte ezt a poszt-értékű hozzászólását:-))) Amúgy is szeretném további mobil eszközökkel bővíteni a posztot, ha küldesz újra képeket, írok róla újra, illetve beillesztem ezt is.
  Nagyon köszönöm!

 3. takatsa szerint:

  Írni szeretek, nem fényképezni, de azért megpróbálom…

 4. drmotto szerint:

  Feltétlenül szükséges az Amazon reg ahhoz, hogy használni lehessen a Kindle alkalmazást SGS-en?
  Nekem ugyanis nincs, nem is tervezek, de van jópár könyvem, amit olvasnék vele.

  Köszi!

 5. takatsa szerint:

  Előző, kissé hosszúra sikeredett hozzászólásom éppen arról szól, hogy andoidos telefonon milyen ebook olvasókkal lehet olvasni Mobipocket (.prc, .mobi) ekönyveket.
  Tehát:
  1. Mobipocket reader andoidra nem létezik (minden másra igen), és nem is fog elkészülni soha, mert felvásárolta Kindle.
  2. Kindle olvasó: használatához Amazonos regisztráció szükséges. Az viszont nem egyértelmű, hogy kell-e venned Kindle olvasót is, így aztán egy próbát mindenképpen megér, hogy regisztrálsz Amazonra (a regisztráció ingyenes), majd Android Marketről letöltöd a Kindle-t, és amikor először indítod a progit, akkor reg-nek megadod amazonos user neved (ez az az email-cím, amivel Amazonra regisztráltál) és jelszavadat, aztán hajrá!
  3. Marketről letöltöd az Fbreadert, és ez is nagyszerűen olvassa a mobipocketes fájlokat, ráadásul Nagygabee szótára is fut rajta (a Kindle olvasón nem). Fbreaderrel viszont akad egy kis probléma, mégpedig az, hogy a túl nagy prc ill mobi kiterjesztésű ebookokat nem tudja elindítani (nyilván egészen más a fájlkezelése, mind Mobipocket readernek vagy Kindle olvasónak; nem szakaszonként tölti be memóriába a fájlt, mint az utóbbiak, hanem egybe, ez okozhatja a problémát. Én kisebb, 1-1.5 MB-os mobikat Fbreaderen jól olvasok, viszont pl. MEK-es katolikus bibliát, ami több mint 3 MB, már nem tudja betölteni.

Szólj hozzá!