Képregények Kindle-n

Egy már régebb óta tervezett témakör érett végre bejegyzéssé. Sokan vannak, akik szeretnének képregényeket is olvasni a Kindle-n. Két korlátja van a dolognak: a színek hiánya (16 szürke árnyalattal kell beérnünk), és a felbontás korlátozottsága (800*600). Ami pozitívum viszont: a képernyő kontrasztossága és jól olvashatósága. A szükséges alapanyag: egy jó minőségű, jó felbontású képregény (általában JPG vagy GIF formátumban). Ehhez mi egy interneten ingyenesen hozzáférhető, a szerzői jog kérdést tárgyaló példát választottunk (Bound by Law?.

A kiválasztott képregény címlapja

Elérhetősége: http://www.law.duke.edu/cspd/comics/digital.php) Itt célszerű az egyes oldalakat külön-külön tartalmazó verziót választani (Download individual comic pages (zip, 9mb)). A Kindle-re való előkészítés tulajdonképpen a képek méretezését/optimalizálását jelenti, amit akár kézzel/manuálisan is elvégezhetünk, ha van valamilyen képszerkesztőnk hozzá, de ehhez némi hozzáértés szükségeltetik. (A kiinduló képeken sem átmeretezést, sem elforgatást nem kellett használnunk.) A másik módszer az, ha egy erre a célra szolgáló program segítségét vesszük igénybe. Alex Yatskov a szerzője a Mangle nevű programnak (a név a Manga és a Kindle keresztezéséből alakult ki). A szoftver Windows-on, Linux-on és Mac-en egyaránt futtatható, szabadforráskódú alkalmazás. Telepítést nem igényel és a Windows-t sem szemeteli teli különböző egyéb file-okkal. Lássuk tehát hogyan készül a képregény Kindle-re: 1. Töltsük le a Mangle-t gépünkre, másoljuk egy mappába, és indítsuk el. 2. A “könyv” elkészítéséhez adjuk hozzá a képregény file-okat (Book/Add/Files) vagy akár egy egész mappát is (Book/Add/Directory). A program JPG, GIF vagy PNG file-okat tud kezelni. File-ok listája a sorrend beállításához 3. A megjelenő file-listában a Fel- és Le-nyilak segítségével meghatározhatjuk a képek sorrendjét, ha az alapból nem lenne megfelelő. 4. Az Options menüpontban néhány fontos beállítást kell megadnunk.

A lehetséges beállítások

Book: a könyv/képregény címe. Export/Device: melyik Kindle-re szeretnénk optimalizálni. Overwrite existing files: a létező file-ok felülírása (nem ajánlott!). Orient images to match aspect ratio: a képek igazítása a képernyő arányaihoz (pipa). Resize images to center on screen: képek átméretezése a képernyő közepére (nem mindig szükséges, próbálkozást javasolnék). Dither images to match device palette: a képek optimalizálása a képernyő szürkeskálájához (pipa). Draw frame around images: keret rajzolása a képek köré. Szerintem feleslegesen veszítünk még helyet, de kinek hogy tetszik. 5. A beállítások után válasszuk aBook/Export funkciót, és adjuk meg, melyik mappába szeretnénk a kész képeket kapni.

A kész képregény mentése

Ezután 1-2 percre hátra is dőlhetünk, bár kevés kép vagy nagyon gyors gép birtokában persze még a kávénkat sem tudjuk kihörpinteni. :-). A program elkészíti a beállításoknak megfelelően a képregényt, és leteszi a képeket PNG-formátumban a megadott mappába. (Aki akar, menthet egyből a Kindle megfeleleő mappájába is.) 6. Csatlakoztassuk a Kindle-t a számítógéphez, majd másoljuk át a képregényt tartalmazó mappát a Kindle-n esetleg már korábban létrehozott Pictures mappába. Ha nincs olyan, még nem késő most elkövetni. 7. A Kindle leválasztása után kis idővel megjelenik az új bejegyzés az olvasónk nyitóképernyőjén, és máris kipróbálhatjuk a kész művünket. (ALT+G-vel meggyorsíthatjuk a képernyő frissítést, ha nem jelenik meg elég hamar az új bejegyzés.) A kész képregény Kindle-n meglepően jó minőségben olvasható! Az elkészült művet letölthetik innen: Bound by Laws. Írásunkban nem foglalkoztunk a képek egyéb optimalizálásával, átméretezésével, konvertálásával, mivel azok a műveletek külön témakör. Rosszabb minőségű, vagy több előmunkálatot igénylő alapanyagnál nyilván más lépések is felmerülhetnek. További ingyenes képregények letölthetők például innen: http://www.lorencollins.net/freecomic/

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Képregények Kindle-n bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. zooli9 szerint:

    Hát szerintem a legnagyobb probléma a képernyő nagysága….mert DX-en aránylag jól olvasható, de pl az én szolid WIFI-emen viszont muszáj zoom-olni úgy meg (legalábbis nekem) már kissé macerás

  2. bandroidblog szerint:

    Sziasztok. Én nyomom a régi Füleseket, és tényleg kicsi.

    A megoldás: kell írni egy feljavítós-átméretezős-szeletelős batch-et mondjuk Photoshop-ban. Teteje, alja, közepe, és az ágyon fekve olvasom fektetve. (2x érdemes F-et nyomni, hogy eltűnjön a fejléc, a lapozás a négyirányú nyíl billentyűkkel) Ímé:

    http://example.atw.hu/BenHur.zip

Vélemény, hozzászólás?