Térképek a Kindle-n

Gyakran kérdezik a potenciális vásárlók, mire használható az Internet a Kindle-n, miért érdemes a 3G-s verziót venni? A “menők” pedig kapásból rávágják: semmire! ÓRIÁSI TÉVEDÉS! Eltekintve attól az apróságtól, hogy a Kindle fő funkciója a könyvolvasás (bár ezt igen bénán teszi, hiszen mi is kellünk hozzá, ahelyett hogy magában olvasgatna és valahogy betranszferálná a fejünkbe:-) ), ahhoz képest nagyon sok mindenre képes még ez a kis eszköz. Ha például jártunkban keltünkben el kéne jutnunk egyik helyről a másikra, akkor jó hasznát vehetjük a KindleMap-nek.

A Kindlemap.net nyitóoldala

Ezen a weboldalon nemcsak az egyesült államokbeli, de hazai települések egyes utcái (címei) megkereshetők, kvázi navigációs eszközként működik. A helymeghatározás ugyan jelenleg még nincs beépítve, de az megoldható manuálisan (oda sétálunk egy házhoz, és a házszám tábláján megnézzünk az utcát:-)). Nézzük, hogyan működik ez a gyakorlatban! Ha mondjuk szeretnénk megnézni, hol is van a Múzeum körút 6-8. Budapesten, indítsuk el a böngészőt, és írjuk be a címsorába, kindlemaps.net-et. (Ha megtetszik, akár könyvjelzőt is rendelhetünk hozzá.) A Map, Street View and Traffic dobozba írjuk be a keresett címet: Budapest, Múzeum körút 6-8.

Keressük meg a Múzeum körút 6-8. címet!

A képen hamarosan megjelenik a keresett hely, ami nem más, mint az ELTE Bölcsészetudományi Karának épülete (aminek az udvarában találhatjuk azt az épületet, ahol mintegy 120 éve Eötvös Loránd dolgozószobája volt…). Ha a megtalálás örömére úgy döntünk, szeretnénk egy műholdképet netán, a felső sorban válasszuk a SAT menüpontot, és máris a kívánt kép tárul elénk, amit a Up, Down, Left, Right (vagyis Fel, Le, Bal, Jobb) gombokkal könnyen mozgathatunk.

Ugyanez a műhold-nézet után a hybrid-ben.

A HYB menüponttal a műholdképen megjelennek az utcanevek is, hogy könnyebben tudjunk tájékozódni. A + és – gombok a nagyítást segítik, mellette a Z: (Zoom) feliratnál pedig a nagyítás mértéke is látható. Azt hiszem, impozáns, még szerencse, hogy az ablakomon nem lehet benézni, mert lehúztam az árnyékolót:-). Kicsit eltávolodva az épülettől (felső menüsor gombjai) átfogóbb képet kaphatunk Budapestről, majd Magyarországról, továbbra is jelölve persze a keresett címet.

Kicsit messzebbről nézve...

Vagy még messzebbről:-))

A menübe a Home gombbal térhetünk vissza. Nézzük meg, hogy működik a navigáció! Menjünk el a Múzeum körútról Európa 2010-es kulturális fővárosának főterére (Pécs, Széchenyi tér). Ehhez a Start: dobozba írjuk be tehát az előbbi címet: Budapest, Múzeum körút 6-8. Az End: (ebben az esetben Cél értelemben): Pécs, Széchenyi tér 2. mondjuk.

Kiindulási hely és cél megadása a navigációhoz

A mértékegységet (Units) érdemes kilométerre állítani. Ha megvan, kérjük a Get Directions-t (magyarul Hajrá! 🙂

Ó, ez csak egy ugrás! 🙂

Hamar kapunk egy vázlatos képet, amiből kiderül, hogy körülbelül 204-216 km közötti távolságot kell megtennünk, attól függően, melyik utat választjuk, sőt az ehhez szükséges időt is láthatjuk. (Elmerenghetünk azon, hogy a 218 km-es második úthoz miért elég 3 óra 3 perc, ha a 216 km-es harmadikhoz 3 óra 13-at vélelmez, de ha az elsőt választjuk, akkor két és háromnegyed óra is elég lehet.) Ha az áttekintő térkép után lejjebb görgetünk, részletes segítséget kapunk az útvonalhoz, és ha van benzin, slusszkulcs a járgányban, akár indulhatunk is. (A Hybrid és után a + – gombok segítségével persze térképen is figyelhetjük merre járunk éppen.)

Erre induljunk...

Merre tovább, melyik úton?

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, (Radnóti Miklós)

Azt gondolom, kiindulásnak ennyi elég is, a többit már bízzuk olvasóink kreativitására. Mindenesetre ha nincs GPS-ünk, de van Kindle-nk, aligha lehetünk elveszett emberek! Olvasásra pedig ajánlhatom Radnóti gyönyörű versét? Nem tudhatom

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Térképek a Kindle-n bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. hokutya szerint:

  Köszönjük szépen ezt a hasznos tájékoztatást!

  Kiemelted mire is jó a 3G. Azt azért tegyük hozzá, hogy a térkép használatához internet előfizetés is kell. És aki ráadásul külföldön szeretné nézegetni a térképeket, annak igen magasra ugorhat a számlája. Én mindenképpen csak ingyenes wifi pontoknál javasolnám ezt az üzemmódot. 🙂

 2. kindlevarazs szerint:

  Azért kell előtte tájékozódni a Kindlevarázson:-P (A világ minden pontja – ahol van net:-) és szolgáltató, aki együttműködik az Amazonnal.
  Azért az előző téves információt visszavonhattad volna…

  • hokutya szerint:

   Bocsánat, de nem tudom, hogyan vonhattam volna vissza. Még mindig visszavonhatom? Esetleg javíthatom?

   Egy fórumon olvastam a témáról. Elég vegyesek voltak a hozzászólások. Mivel nekem csak wifi-s a gépem, ezen hozzászólásokra alapoztam korábbi véleményemet. Remélem most sikerült tisztázni a dolgokat, és akit érdekel és érintett, nem téveszti meg a korábbi téves beírásom.

 3. sancheillon szerint:

  Sziasztok!

  hokutya védelmére legyen mondva, hogy ez a 3G dolog valóban eléggé kevert-kavart dolog volt, én is külön rákérdeztem fórumon, hogy most mi van, mert tényleg ellentétes információk keringtek a neten.
  (És köztünk legyen mondva, én még mindig nehezen hiszem, hogy “örökre” ingyenes lesz ez a 3G.. ránéznék pl arra a vodkafonos szerződésre, hogy hány évre szól az Amazon és köztük..)

  Amúgy nagyon klassz ez a poszt.
  Egyetlen árva észrevétel: azért beírni a keresőbe Kindle-n, hogy “Pécs” nem is olyan egyszerű dolog.. tudtommal ékezetet beírni csak hack-kel lehet..amit olvasom, hogy rengetegen használnak, de mégis… olyan csúnyán hangzik, hogy garancia elvész ezzel.

  • hokutya szerint:

   Szia!

   Köszönöm a támogatást! 🙂

   A város és utcaneveket nyugodtan írhatod ékezetek nélkül, akkor is megtalálja.

  • kindlevarazs szerint:

   Köszönöm a hozzászólásokat!
   Hókutyát nem kell védeni, nem küldtünk rá senkit, hogy intézkedjen:-))) Csupán azt kértem, hogy ne írjon valótlan információkat. Az a helyzet, hogy hihetetlenül irritál, amikor hozzászól valaki félinformációkkal (jelenlévők mind kivételek!) egy témához bárhol a neten, és aztán az elkezd terjedni. Ténykérdés az ténykérdés, nem véleményekről szól.
   A Kindle 3 3G JELENLEG ingyen használható, bármilyen oldalt böngészgethetsz vele, amit képes megjeleníteni. Azt, hogy később mi lesz, senki sem tudja, tehát azzal most nem érdemes foglalkozni:-P De én nem aggódnék ezen, Amazonnak telik rá.
   Pécs beírását mondtátok, hogy megy ékezet nélkül is, tehát nem gond (amerikánusok is beírják valahogy, nem?). De a billentyűzethack nem túl bonyolult, és ha keresni kell, vagy ilyesmiket beírni, jól jöhet.
   Még egyetlen olyan hírt nem olvastam sehol, hogy hack-kelt Kindle-t nem fogadott volna vissza az Amazon. (Elég sok fórumot olvasok).
   De ezzel továbbra sem kívánok senkit ezek jóságáról meggyőzni, mindenki maga dönt, én csak próbálom az érdekes lehetőségeket bemutatni.
   Jó Kindlézést!

   Ui: A hibás linket javítom! Köszi!

 4. DragonWeb szerint:

  Ez szerintem tök jó dolog – apró javítás: nem kindlemap.net a helyes url? (a posztban kindlemaps.net van)

 5. Visszajelzés: Térkép is van a Kindle-n | szimpatikus.hu trackback proxy

Vélemény, hozzászólás?