Itt van, megjött… a magyar billentyűzet a Kindle-n! – Frissítve!

Nem sokat kellett várnunk, és ledőlt egy újabb akadály. Akik a magyar karakterek hozzáférhetőségét hiányolták, bizonyára nagy örömmel fogadják a hírt, hogy Rovács Péter hozzájárulásának köszönhetően immár a magyar ékezetes karakterek is hozzáférhetők a Kindle 3 ebook-olvasón. Lássuk a megoldást! Két lépésből áll a magyar billentyűzet “beizzítása”. 1. Az ún. “jailbreak” telepítése, amellyel gyakorlatilag “felszabadítjuk” a Kindle-t, vagyis lehetővé tesszük különböző bővítések (ún. hack-ek) telepítését. 2. A magyar billentyűzet hack telepítése. A következő file-okra lesz szükségünk: Jailbreak – kindle-jailbreak-0.4.N.zip vagy kindle-jailbreak-0.4.N.zip Magyar billentyűzet file-ok – update_keybru_0.03_hun.zip FIGYELEM! A 2011. januárjában érkezett Kindle-k esetében az új billentyűzet fájl-t kell használni! Letölthető itt: update_keybru_0.04_hun.zip Köszönet a gyors reagálásért a szerzőnek! 1. Töltsük le a fenti két file-t a számítógépünkre. 2. Tömörítsük ki egy mappába a jaibreak file-t. 3. Csatlakoztassuk a Kindle-t a számítógéphez, és másoljuk a Kindle gyökérmappájába a megfelelő jailbreak-file-t. (Kindle 3 Wifi esetén: update_jailbreak_0.4.N_k3w_install.bin Kindle 3 3G esetén: update_jailbreak_0.4.N_k3g_install.bin Kindle 3 3G (UK verzió) esetén: update_jailbreak_0.4.N_k3gb_install.bin ) 4. Távolítsuk el a Kindle-t. (Hardver biztonságos eltávolítása.) 5. Indítsuk el a Kindle frissítési műveletét! Home/Menu/Settings/Update Your Kindle. Frissítés megkezdése Pár percen belül a frissítés megtörténik, megjelenik a “Successfuly Updated!” felirat, majd az olvasó automatikusan újraindul. Ezzel a felszabadítás megtörtént! Ezután következik a billentyűzet magyarítása. 1. Az előző műveletnél már a gépünkre másoltuk a magyar karakterkészleteket tartalmazó file-t. (Ha nem tettük volna, most sem késő!) 2. Tömörítsük ki egy mappába a jaibreak file-t. 3. Csatlakoztassuk a Kindle-t a számítógéphez, és másoljuk a Kindle gyökérmappájába a megfelelő billentyűzet-hack és billentyűzetkiosztást tartalmazó (Hungarian_simple_keyb vagy a teljes billentyűzetet tartalmazó Hungarian.keyb file-okat). A billentyűzet-hack file-ok: Kindle 3 Wifi esetén: update_keybru_0.03_k3w_install.bin Kindle 3 3G esetén: update_keybru_0.03_k3g_install.bin Kindle 3 3G (UK verzió) esetén: update_keybru_0.03_k3gb_install.bin ) 4. Távolítsuk el a Kindle-t. (Hardver biztonságos eltávolítása.) 5. Indítsuk el a Kindle frissítési műveletét! Home/Menu/Settings/Update Your Kindle. Az előző művelettel azonos módon a frissítés rövidesen megtörténik, megjelenik a “Successfuly Updated!” felirat, majd az olvasó automatikusan újraindul. Ezután a magyar ékezetes betűk írás esetén az ALT+SYM gomb lenyomásával előhívhatók!

Kategória: Hacking | A közvetlen link.

Itt van, megjött… a magyar billentyűzet a Kindle-n! – Frissítve! bejegyzéshez 55 hozzászólás

 1. Visszajelzés: Tweets that mention Itt van, megjött… a magyar billentyűzet a Kindle-n! | Kindle-varázs -- Topsy.com

 2. Visszajelzés: Hogyan szabadultunk meg Emily Dickinsontól? – Saját képernyővédők a Kindle-n | Kindle-varázs

 3. Visszajelzés: bajla blogja » még mindig kindle

 4. urielz29 szerint:

  Sziasztok !
  Egynapos Kindle3 tulajként lenne pár kérdésem…
  Először is, nálam csak 4 mappa jelenik meg ( active content, audible, documents, music) és nemúgy nézem,mintha ezek közül lenne valamelyik a gyökérmappa…
  Másodszor: láttam egy bejegyzést a képernyővédők cseréjéről, és ott is szó van egy mappáról (linkss/backups), amely nálam hiányzik.
  Ha valaki fel tudna világosítani ezekről a dolgokról ( hol keressem, vagy ha létre kell hozni őket akkor hová stb..) akkor nagyon megköszönném…

 5. kindlevarazs szerint:

  Szia!

  A gyökérmappa az az, amelyikben a másik négy van. Ha számítógépen dolgoztál már, akkor pl. amikor csatlakoztatod a Kindle-t, akkor megjelenik mondjuk E: meghajtóként. Az tartalmazza az általad felsorolt mappákat, és maga az E: a gyökérmappa.

  A linkss/backups a képernyővédők telepítésekor keletkezik, de felhívom a figyelmedet, hogy teljesen kezdőként nem ezzel kéne próbálkozni! Bár a lépésenkénti leírás elég részletes, de azért odafigyelést és talán némi kis megértést igényel. Esetleg egy hozzáértőbb segítségét ajánlanám, nehogy elronts valamit.

 6. zooli9 szerint:

  Hali

  Felmerült bennem a képernyőkímélő váltás lehetősége, (mert hát Emily még is csak Emily 🙂 ) ám felmerült benne egy kérdés…más eszközöknél (gondolok itt Steve Jobs játék szereire, vagy akár a Palmer reklámozta méltán híres Xbox-ra) a jailbreak többnyire komoly szankciókat, megtorlást és ráncoló szemöldököket vont maga után, mert hát az emberek nem mindig szeretik ha feltörik a dolgaikat….itt nincs híre annak, hogy az amazon ezért csinálna bármit is (már ha kiderülne)? Gondolok most olyanokra mint a Kindle cím bannolása….

 7. kindlevarazs szerint:

  Szia!

  a különböző változtatások telepítése mindenkinek a saját belátására van bízva. Nem láttam még sehol olyan visszajelzést, hogy az Amazon bármiféle szankciókat léptetett volna életbe. De nem is bíztatnék senkit erre – lásd első mondat:-)
  Nekem még egyikkel sem volt semmi kedvezőtlen tapasztalatom, szerintem a közösség jól működik, és sokat tesz hozzá a Kindle értékéhez. Aligha érdeke az Amazonnak ennek bármiféle korlátozása…

 8. nemtomki szerint:

  ‘UK verzió’ alatt az európai verzió értendő? honnan tudom ellenőrizni, hogy nekem melyik verziójú kindle van?

 9. nemtomki szerint:

  az én kindle-m ilyen:
  Kindle 3G (Free 3G + Wi-Fi) – European Customers”
  serial number will start with “B00A”

  és nem eszi meg egyik 3g fájlt. felmásolom, belépek a settings – menu alá, az update szürke. ha újra ránézek, a fájl már nincs ott.
  (jailbrake megvolt, rendben lefutott, újrainult.)

 10. nemtomki szerint:

  Köszönöm a fáradozásodat, nem türelmetlenségből írtam a második bejegyzést, hanem a kérdésemet akartam pontosítani a körülmények leírásával.

  A kindle verzió – bin fájl párosításra a letöltött telepites.txt megadta a választ:
  – k3w – Kindle 3 Wi-Fi [B008]
  – k3g – Kindle 3G [B006]
  – k3gb – Kindle 3G UK [B00A]

  Viszont, ha jól értelek, a B00A januári készülékek más billentyűzet hack-et igényelnek. Gondolom ez a verziószám-kavarás miatt van: bár a készülék v. 3.0.2-nek mondja magát, valójában 3.0.4 van rajta. (Legalábbis ezt olvastam róla egy másik fórumon.)

  Köszönöm, várok!

 11. kindlevarazs szerint:

  Jan! Köszönöm, mindjárt beleteszem egy új bejegyzésbe is! (meg kellett kérdeznem a szerzőt:-)

 12. Visszajelzés: Magyar billentyűzet – új fájlok! | Kindle-varázs

 13. gabor805 szerint:

  Hali!
  Kipróbáltam a magyar billentyűzetet. Mükszik, némi gonddal.
  A teljesség igénye nélkül készítettem saját keyb filét. Szépen update (o.04)-telte,majd be is jöttek a symbólumok. Sajna a nagybetűs ékezeteket továbbra sem jeleníti meg. Van-e valakinek ötlete a hiba jevítására?
  Köszi előre is.

 14. kindlevarazs szerint:

  Szia!

  Nem értelek pontosan. Mit jelent az, hogy csináltál saját keyboard file-t? Az eredeti file miért nem volt jó?

 15. gabor805 szerint:

  Hali Kindlevarazs!
  Nem akartam nagyképűnek látszani, csak hát a letölthető key filében kisbetűs ékezetek és számok na meg egy @ -= jelek voltak. Ezt egészítettem ki egyéb, nagybetűs ékezetes betűkkel és még tőbb jellel. A jelek bejöttek de a pld. ÁÚŐ betűk (nem jelenítette meg helyesen) nem jelentek meg. Még próbálkozom…
  Azért köszi a választ!

 16. gabor805 szerint:

  Hi!
  Aki mer az nyer! Ismét reset, majd telepíts ujra és láss csodát müxik.
  Bátran próbálható szerintem(saját felelősségre). 3 oldalon Alt/Sym gombokkal előjön a saját szerkesztett karakterkészlet.
  Sok sikert!

 17. kindlevarazs szerint:

  Ennél azért egyszerűbb helyzet:-) Az eredeti keyboardnál ha lenyomod a SHIFT-et, ott vannak a nagybetűk… Ettől persze még csinálhatsz másikat persze.

 18. kgeekgee szerint:

  Köszönöm!
  Hasznos ez…

 19. hedi12 szerint:

  Koszonet a blogert, nagyon hasznos. A napokban erkezik meg a kindlem Angliaban, es szeretnem ra a magyar karaktereket telepiteni. Valoszinuleg az ujabb verzio lesz, de nem a 3G-s, hanem a wifis. Nem vagyok egy szamitogepes zseni, mit kell tennem ahhoz, hogy sikeruljon a telepites? Mert a wifis uk verziohoz nem latok fajlokat.

 20. szalaiz szerint:

  3.1-es update + hack van fent, 0.04-es billentyűzet viszont nem hajlandó felmászni.

  Felmásolom a bin-t, meg a keyb-t, de nem lesz aktív az Update Your Kindle menüpont és a bin eltűnik. Feltehetőleg nem kompatibilis.

  Valakinek ötlete?

 21. kindlevarazs szerint:

  Köszönöm! Azt hiszem, maradok egyelőre a korábbi firmware-nél, de jön a poszt remélem, még ma a témáról.

 22. szalaiz szerint:

  Köszi drmalor, így sikeresen felkerült minden lényeges dolog a 3.1-re.

  Mostantól nem kell holmi automatikus update-től tartanom, ismét nyugodtan tudok aludni. 😉

 23. nemethm szerint:

  Lehet, hogy hülye a kérdés, de hogyan szedem le az előzőt, ami rosszul működik? A 0.04 után ugye szürkévé válik az update your kindle felirat, s hiába teszem fel az uninstall scriptjét a 3.1-es kindle főkönyvtárába, nem tudok úgy törölni, ahogy feltelepítettem. Tehát mi az uninstall menete? Jailbreakből a legújabb 0.6N van fent, amit a mobileread-en találtam.

 24. kindlevarazs szerint:

  Irnád részletesebben a kérdést? Mi működik rosszul? Mi a 0.04-es?

 25. nemethm szerint:

  Sem a 0.04-es sem a 0.05-ös keyboard okosítás verzióval nem jöttek be a magyar fontok, egymás után telepítettem, majd leszedtem őket. Az uninstall menete nem volt világos a számomra, de aztán most rájöttem magamtól. Bocsánat, tényleg nem voltam elég érthető.

 26. kindlevarazs szerint:

  A hack telepitése után a Kindle gyökérmappájába el kell helyezni a karaktereket definiáló file-t. Ez ott van?

 27. nemethm szerint:

  Igen betettem, kivettem az előző verzió magyar nyelvi állományát. Majd végigpróbálom még egyszer elölről az egész folyamatot.

 28. vico2k5 szerint:

  Sziasztok,

  3.1-es verziójú 3G-s kindle-m van, letöltöttem a jailbreak-et, be is másoltam a kindle gyökérbe az “update_jailbreak_0.4.N_k3g_install.bin” file-t, de az update elég gyorsan megszakad, valamilyen hibás update üzenettel, az eszköz újraindul és a filet kitörli a gyökérből.
  Ötlet?

 29. aszaszx szerint:

  Sziasztok!
  A 3.1 (558700031) FW-hez kell a keybru_0.05
  http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=106048

  A magyar kiosztást pedig valamelyik régebbi _hun-ból hozzátenni.

  üdv

 30. sziasztok! Szépen leemeltem a zip-et, (kívánván új képernyőkímélőt telepíteni) majd kicsomagolatam és az update filek vlc médiafile-ként jelennek meg. Ezt persze a Kindle nem tudja használni. Van valami ötletetek erre?

  Illetve még egy ennél sokkal fontosabb kérdésem is lenne. Elég nagy terjedelmű könyveket olvasok a kütyün. Gyakori problémám, hogy roppant lassan nyitja meg (nyilván az sem gyorsítja a folyamatot, hogy rengeteget kiemelek a szövegben), ezzel még talán meg is békélnék, bár ez néha 5-10 pecet is igénybe vesz. Ami viszont roppant módon idegesítő, hogy alkalmanként magától kilép a dokumentumból és megjelenik a “home” oldal, ill. olyat is csinált már, hogy teljesen kikapcsol, újraindítja magát, amjd megjelneik a képernyőkímélő…
  Ez hiba, vagy mndenkinél ezt csinálja? Valahogyan ki lehet küszöbölni?
  köszönöm ha válaszoltok
  Üdv
  KNv

  • kindlevarazs szerint:

   SZia!
   Már a kérdésedet se értem:-) Milyen zip-et emeltél le, ha képernyővédőt szeretnél? Ez a billentyűzet magyarításáról szól. Aztán ez egy egy évvel ezelőtti poszt, azóta sokkal újabb verzió van. Végül hol is jelennek meg vlc-médiafile-ként (pontosítsunk, azt az ikont rendeli a Windows a bin kiterjesztéshez)? A PC-den… Hol érdekli ez a Kindle-t?

   A másik kérdéseddel nagyobb a baj. Milyen file-okról van szó? Nekem mi a nagy méretű? Csak mert itt van nálam egy például, ahol a Locations másik vége 2 millió 300 ezer felett van:-) Azonnal nyitja/csukja. Szóval?

 31. szia, Szóval – valóban csak nekem egyértelműek a kérdések, így pontosítok. Szóval az elsőhöz. Képernyőkímélőt szerettem volna módosítani a kütyün. letöltöttem a jailbreak-ot. Letöltötte ZIP-be. Kicsomagolatam a gépemen és a kicsomagolás után média file-ként értelmezi az “update_jailbreak_0.4.N_k3w_install.bin” filet. És emiatt hiába is szeretnm felfeszíteni a rendszert, nem tudom.

  De az igazat megvallva ez kevésbé érdekel. A másik probléma sokkal jobban izgat. Szóval a file pdf. az internetről töltöttem le, a library.nu oldalról. 10,3Mb méretű (de már más könyvvel is csinálta ezt), a jelöléseket tartalmazó pdr file pedig 53 kB (ez nyilván a nullához konvergál). És még azt sem mondhatnám, hogy tele van a ketyere feje, mert alig használok el a memóriából (összesen 30 könyv van rajta). Van valami elképzelésed, hogy mi lehet a gond?

 32. Köszönöm a választ. A tanácsot megfogadom, egyébként sem érdekelt olyan roppant módon ez a probléma, a másik sokkal fontosabb.
  Még egy kérdés, meg lehet-e oldani valahogy, hogy a masinán olvasás közben a szövegbe elhelyezett jelöléseket, és jegyzeteket a számítógépen is valamilyen formában meg tudjuk jeleníteni?
  Nagyon köszönöm a segítséget
  KNV

 33. Rendben, akkor várom majd a jelentkezésed és köszönöm. Addig meg próbálkozom a mobipockettal. Már letöltöttem egy creatort. Jó ünneplést és kevés munkát.
  SZép napot
  Viktor

 34. Közben próbálgatom a mobicreatort. nem tudom, hogy normális-e, de az átalakított könyv mérete jócskán megnő. Így a 10Mb-es könyv 120 lesz… Arról nem is beszélve, hogy a creator betölti a file.ba az eredeti pdf-et is. Gondoltam ezt jól kitörlöm, mert hát ezzel vannak a gondok. De akkor meg nem ismeri fel az olvasó.
  Kíváncsian várom a válaszod

 35. Kedves Kindlevarázs, nem akarnálak sürgetni, gondolom rengeteg a tennivaló, mint minden embernek így mikuli és karácsony előtt. A kérdésem csak az lenne, hogy tudsz-e valamilyen megoldást a pdf átalakítás problematikájára, amiről a korábbiakban írtam.
  Válaszodat előre is köszönöm
  KNV

 36. Kipróbáltam, egy könyvet sikerült átalakítani, kettőt nem – nem túl jó arány. Viszont abból a szempontból sajnos ez nem tűnik járható módszernek, hogy ezek a könyvek tele vannak lábjegyzettel, amelyeket az átalakított formátumban szinte lehetetlenség követni.
  Az igazat megvallva, arra gyanakszom, hogy a letöltött pdf-ek sérültek, de nem annyira, hogy ne tudja megnyitni azokat a kindle, csak éppen annyira, hogy összekuszálja a fejét. Ezt abból gondolom, hogy akkor kezdődnek el a gondok, amikor már le vannak mentve kiemelések és jegyzetek a szövegben.
  Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Vagy, ha igen akkor elképzelehető, hogy az olvasómmal van baj?

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves Viktor!
   Próbáltam rá utalni, hogy a PDF-ek (különösen az ilyen extra formázásokkal, mint említette) nem nagyon konvertálhatók jól Kindle-re. Én a Mobipocket-en keresztüli HTML-alé alakítással próbálkoznék, ha fontos lenne. De jelenleg a Kindle nem alkalmas erre a célra, nem erre való.
   De sokféle PDF van, láttam már tökéletesen olvashatót/használhatót is.

 37. Akkor legalább az megnyugtat, hogy nem az olvasómmal van baj. Akkor a jelek szerint túl sok választásom nincsen, marad a várakozás:o). Mindenesetre a lényeg mégiscsak az, hogy tudom olvasni a könyveket.
  Köszönöm a segítséget! Alkalom adtán megtudható majd a titok, hogyan tudom megjeleníteni a gépemen a kindlebe tett kiemeléseket és jegyzeteket? Mert dolgozni a könyvekkel mégiscsak úgy lenne kényelmesebb. Nem sürgős, de ha egyszer úgy fordul az ideje, akkor szívesen várom a leírást.
  Áldott Adventet!
  KNV

Szólj hozzá!