Kindle3 Wifi vagy 3G? – az itt a kérdés.

Az egyik legyakoribb kérdés a Kindle-re vágyakozók körében, melyik típust válasszák a K3-ból. A következőkben az ezzel kapcsolatos tudnivalókat fogjuk összegyűjteni, hátha megkönnyíti a választást. A két típus között tehát lényegében az a különbség, hogy az egyik (K3 wifi) vezeték nélküli helyi hálózaton képes internet elérésére, míg a K3 3G-s verzió a mobilinternethez hasonlóan bárhol képes az internet elérésre, ahol a szolgáltató 3G lefedettsége azt lehetővé teszi. Az Egyesült Államokban eladott Kindle 3 3G-k esetében az AT&T , a nemzetközi (értsd európai) verzióban ezt a szolgáltatást az Amazon és a Vodafone megállapodása alapján a Vodafone, mint szolgáltató nyújtja. Lehet-e rajta ingyen internetezni? Igen, bizonyos korlátokkal. Ezek a korlátok azonban ugyanazok gyakorlatilag, amelyekbe a wifi-s verzión is beleütközünk, vagyis a beépített böngésző korlátai. Vagyis: nincs Java, nincs Flash, és tetszőleges dokumentumok letöltése sem lehetséges, hiszen nem férünk hozzá a Kindle mappáihoz közvetlenül. Ezenkívül nem tud például böngészés közben új ablakot nyitni (nincsenek tehát előugró ablakok). Lehetséges viszont e-mailek olvasása, weboldalak megtekintése, és legfőképpen amiért az egész van: vásárlás és könyvek letöltése például az Amazon könyváruházából. Ez utóbbi nem kizárólagos, mert máshonnan is tudunk a Kindle saját formátumában lévő (mobi, vagy PRC, esetleg azw) e-könyveket letölteni. Például a mi e-könyvtárunkból is, vagy más egyéb forrásból. További lehetőség a Javascriptek futtatása, ami azonnal tágabbra nyitja a kapukat az internet használata előtt, elég, ha csak a korábban már említett játékprogramok vagy például a neten fellelhető számológépekre gondolunk, amiket már bemutattunk. Ezeknél azonban sokkal bővebb lehetőségeket kínál a net, ezekről hamarosan két újabb poszt fog beszámolni. Jól használható a keresés a Google-ben, vagy a Wikipedia böngészése, ezenkívül jó pár további alapértelmezett URL-t találunk a könyvjelzők között.

Albert Einstein a Wikipédia angol oldalán

Érdemes azt is tudni, hogy magunk nem választhatunk, hogy 3G-s verzióval felszerelve a Kindle hogyan éri el a netet, hanem automatikusan választ. Tehát ha van elérhető wifi, akkor azt használja, ha nincs, akkor a 3G-t. Bár a könyvek letöltése ingyenes, ahogy említettük, de két dolgot érdemes megjegyeznünk: ha az Amazon konvertálási szolgáltatását kívánjuk igénybe venni, akkor ügyeljünk arra, hogy ekkor csak a wifi-s (felhasználó_név@free.kindle.com) címre küldött könyvek wifi-n és e-mailen történő visszaküldése ingyenes, a 3G-s küldés nem! Hasonló különbség lehet például könyvvásárlás esetén a könyvek árában amerikai és európai vásárlás esetén, ilyenkor általában 2 dollár körüli összeget számolnak fel pluszban! Ez természetesen nem rejtett költség, mert az árban azonnal megjelenik, tehát világosan látható! Összegezve tehát: Ha csupán otthon/munkahelyünkön vagy olyan helyen kívánjuk használni, ahol ingyenes wifi hozzáférési lehetőségünk van, az internet szolgáltatásait gond nélkül használhatjuk, figyelembe véve a beépített böngésző lehetőségeit. Abban az esetben, ha ezt kevésnek találjuk, és bárhol, bármikor el szeretnénk érni a neten a Kindle-n keresztül, amikor csak “megkívánjuk”, akkor a 3G változatot érdemes választanunk. Ennek ára 50$-ral magasabb, tehát kb. 10 ezer forint a különbség. Reméljük, ez alapján talán könnyebben tudnak választani, melyik verziót érdemes megvásárolniuk. Hamletnek valamivel nehezebb dolga volt:-)

Kategória: Beszerzés | A közvetlen link.

Kindle3 Wifi vagy 3G? – az itt a kérdés. bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. axaard szerint:

  Tehát ha a 3G-set veszem, akkor internetezni bárhonnan tudok, de Wifin továbbra is a Wifis Kindle árai, ingyenes szolgáltatásai várnak?

  • axaard szerint:

   Úgy értem, hogy ha a 3G-s Kindle-t veszem, akkor:
   – bárhonnan tudok internetezni a Kindle böngészőjével, ingyen 3G-n
   – bárhonnan tudom használni az Amazonos cuccokat (konvertáló, könyvesbolt) 3G-n, felárért
   – Ahol van wifi, ott tudok netezni, ingyen wifin
   – ahol van wifi, ott felár nélkül használhatom az Amazonos cuccokat (konvertáló, könyvesbolt).

   A wifis Kindle-n csaka z utóbbi kettő áll rendelkezésre. Jól értettem?

 2. ekonyvtaros szerint:

  Üdv!
  Kindle 2-nél is van lehetőség ingyenes küldésre? (Mondjuk egy cikket pl.)

 3. kindlevarazs szerint:

  Szia!

  Egy régebbi cikk szerint igen (http://knowledgeaction.blogspot.com/2007/11/using-free-kindle-conversion-via-email.html). Lépj be az Amazon accountodra, es keresd a Manage your Kindle menüpontot. Itt megadhatod, milyen e-mail címről fogadjon Ha nem működik, nem történik semmi bajod.:-)
  Majd jelezz vissza, légy szíves!

 4. chino1988 szerint:

  Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy ugye ha nem talál 3G, vagy wifi hálózatot akkor gprs-re vált, és, hogy akkor is ingyenes marad a böngészés, vagy azért már számít fel valamilyen összeget?

 5. takatsa szerint:

  A 3G definíciót tudomásom szerint többféle módon használják. Az alap definíció szerint 1G:AMPS, FDMA, 2G:CDMA, GSM, 3G: GPRS, EDGE, WCDMA, HSDPA, stb.
  Ugyanakkor nagyon sokan használják azt a definíciót, amely szerint 2 G: GPRS, 2,5G: EDGE, 3G: 384 kbps gyorsaságú alkalmazás, aztán 3.5G, stb. Úgy látom, hogy a köznyelvben inkább az utóbbi definíció terjedt el. 🙂

 6. chino1988 szerint:

  Köszönöm a gyors válaszokat. Ma is tanultam valamit 🙂

Szólj hozzá!