Új műfaj a Kindle-n – a

Amint legutóbbi tudósításunkban olvashatták, az Amazon továbbra is a szolgáltásokban “nyomul”, és bár bejelentette az új hardvereket, Jeff Bezos víziója láthatóan nem változott. Ennek fényében persze kicsit furcsának tűnhet, hogy milyen szinten veszik semmibe az olvasók által várt/igényelt, nem is túl bonyolultnak látszó elvárásokat. Az olvasók például a fülszövegek, borítók megjelenítését szeretnék az olvasóeszközökön, sokan a nyomógombokat részesítenék előnyben az érintőképernyővel szemben, a képernyővédő fotók változtathatósága sem tűnt órási elvárásnak. Az már említésre sem nagyon méltó, hogy az európai olvasók is szeretnék mondjuk megvásárolni a Kindle-re fejlesztett, és csak az Egyesült Államokban elérhető applikációkat. Nos, ezek ügyében nem történt semmi, és talán nem eske túlzásba, ha azt mondom, mostanában nem is várható. (Értsd: “süket fülek”). “Született” viszont egy új szolgáltatás, ami érdeklődésre tarthat igényt, igaz, csak az angol nyelvet bírók vagy netán tanulni szándékozók körében – a neve Whispersync for Voice. Ezt járja körül mai posztunk. (Amíg valaki nem talál ki jobbat, a szinkron-olvasást fogom használni a továbbiakban.) Amint azt korábbi írásainkból tudják, eddig is volt lehetőség a Kindle 3, illetve a Touch eszközökön hangoskönyvek hallgatására, illetve egyes könyvek felolvastatására (“szorgos kezek” jóvoltából még magyarul is. A mostani szolgáltatás messze túl mutat ezen. Arról van szó ugyanis, hogy az Amazon összekapcsolja a Audible hangoskönyv szolgáltatásait az Amazon Kindle felhőjével, ezáltal lehetővé teszi, hogy egy könyvet felváltva olvassunk és hallgassunk anélkül, hogy elveszítenénk, ahol legutóbb tartottunk. Tehát ha például elkezdtünk olvasni így könyvet, és éppen indulnunk kell valahová, és valamiért nem tudjuk folytatni az olvasást (például mert vezetnünk kell), elégséges elindítanunk a hangoskönyv lejátszást, és nem maradunk le arról, ki volt a gyilkos. 🙂 Ha netán mégsem derült ki útközben, és hazaértünk, a Kindle-n folytathatjuk onnan, ahol a hangoskönyvet félbehagytuk. Érdekes elképzelés, nem? (És nyilván dupla költség, hiszen mindkét könyvet meg kell vásárolni hozzá, de most ne kötözködjünk:-) Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy a hangoskönyv persze nem a gépi hang által felolvasott könyvet jelenti, hanem profi előadók által felovasott szövegekről van szó!) Nem kis szerencse, hogy az Amazon a “beetetésre” is komoly hangsúlyt fektet, így jelenleg 27 remek kötet érhető el mindkét formában ingyenesen letöltésre (kár lenne otthagyni őket letöltetlenül:-). Többek között C. Bronte: Jane Eyre, Thackeray: A hiúság vására, E. Bronte: Üvöltő szelek, de van Sherlock Holmes és Agatha Christie is. Szóval csak rajta. Lássuk ezek után, mi szükséges az új szolgáltatás igénybevételéhez/kipróbálásához. Szükségünk lesz:

  – egy Kindle-re (ez bármelyik lehet az eddigi modellek közül) – egy Amazon accountra (Aki még nem regisztrálta az eszközét, most megteheti. Mondjuk nem regisztrálni eddig sem volt értelme:-P) – egy Audible accountra (ezt nyilván már mindenki rég begyűjtötte, amikor tetszőleges két hangoskönyvet adott az Audible ajándékba a regisztrálóknak, ingyen. Ha mégsem, pótolható most.) – wifi-hozzáférés és végül kell hozzá egy eszköz, amin hallgatjuk a könyvet, ez lehet iPad, vagy tetszőleges Androidos tablet, okostelefon.

A teszthez egy Kindle 3 3G-t, egy Samsung Galaxy Gio okostelefont és a Duna Plaza McDonalds-Prakticomp ingyen-wifijét használtuk:-) (Mivel szuper volt a szolgáltatás, ez most egy reklám, ajánljuk!) Nézzük lépésenként: 1. Lépjünk be az Amazon-ra a hozzáférésünkkel, és keressük meg az ingyenkönyveket. Ezt itt találjuk: Free Titles for Whispersync for Voice. Válasszunk elsőre egy kedvünkre valót.

Emily Bronte: Üvöltő szelek (Wuthering Heights)

Mivel nem olvastam végig a listát, így egy jó hosszút sikerült kiválasztanom: Emily Bronte az Üvöltő szelek című kötetét. 2. “Vásároljuk meg” a kötetet! Ez esetünkben nem lesz túl drága, minthogy ingyenes:-), tehát 0$-ból kijön, nég marad is:-)) Ezután rögtön jelzi a rendszer, hogy folytassuk a hangoskönyv verzió beszerzésével. 3. Ne késlekedjünk, kérjük a hangos verziót. Ekkor átirányt bennünket az Audible oldalára, ami szintén az Amazon része, d ide külön regisztrációra van/lesz szükségünk. Mivel nekem már megvolt, ahogy emítettem, így csak be kellett lépni, és máris az adott könyv oldalára vitt. Ahogy a képen is látható, a hangoskönyv ára 23$ egyébként, most ez is megvan az előbbi 0$-ért! (Ha valaki még emlékszik netán arra a régi jó kis dalra, hogy “Én elmentem a vásárba félpénzzel…”. Nos, itt is valami hasonló szituációról van szó.

“- ÁFÁS számlát kér? Á, hagyjuk.” :-))

4. Irány a pénztár, és a kötet a miénk! A megvásárolt hangoskönyvet ezután letölthetjük a Kindle-re, ha éppen ott szeretnénk “hangoskodni”. De óvatosan, mert a 12 óránál kicit hosszabb anyag több, mint 340 megabájt! De mivel nem ez a cél, ezért ezt a magasságot kihagyjuk. 5. Töltsük le a kötetet a számítógépünkre! Ehhez kérjük felül a My Library menüpontot, ahol az eddig megvásárolt hangoskönyveinket listázza, és ott a sima Download gombot válasszuk. Ekkor nem ám csakúgy “gyere buci, hamm bekaplak” lejön a gépre a könyv, hanem rákérdez, milyen eszközön szeretnénk majd élvezni a narrációt. (Ez azért vicces, mert zárójelben közli, hogy igazából mindegy, mit választunk, bármelyiken hallgathatjuk majd.) A magam részéről a PC-t tartottama legrugalmasabbnak, ezért azt választottam. Ezután a folyamat azzal folytatódik, hogy letölt és telepít a gépre egy Audible Manager nevű programot, amivel egyrészt a többi eszközre másolhatjuk a hangzóanyagot szükség esetén, de lejátszóként is funkcionál. Mivel a letöltése mérete minimális (1 megabájt körüli), nem tart semeddig szinte.

Audible Manager telepítése

Értelemszerűen ezt csak egyszer kell elvégezni, nem minden könyvnél külön-külön. A telepítés módja a szokásos: licensz elfogadása, telepító mappa beállítása. Ha eddig sikeresen eljutottunk, akkor az Audible Manager így néz majd ki: Ezután visszatérve az Audible weboldalon a My Library-be kérhetjük a letöltést (Download). Mivel remélhetőleg a sütik engedélyezve vannak a gépünkön, már tudja, hogy megvan az Audible Manager program, így “előre küld” egy 300 bájt körüli kis file-t, amit ezzel kell megnyitnunk. és már jön is a könyv! Az Üvöltő szelek 340 megabájtja két kötetben kb. kétszer 8 perc volt. 6. Örülhetünk, ezután az összes ingyen könyvet ugyanígy lekérhetjük, ha pénztárcánk engedi, akkor meg bármi mást is a kínálatból! 7. Üzemeljük be a szolgáltatást! Ehhez szükségünk lesz tehát egy “hangoskodóra” (kislányom az ilyeneket csak per “füljátszó”-nak nevezte anno:-). Ehhez én most a már említett Androidos okostelefont neveztem a versenybe. Ott is kell némi előkészület, telepíteni kell az Audible for Androidot, ami annyira friss, hogy egyenesen a születésnapomon frissítették tegnapelőtt:-). Az app “természetesen” ingyenes, és gyorsan települt a telefonra. Az app leírása letölthető innen. Ha megvan, jelentkezzünk be az Audible-re a nevünkkel és jelszavunkkal. 8. Utolsó lépés: a könyvet a telefonra kell juttatni. Mivel már a My Library-ben van, azt is megtehetnénk, hogy egyszerűen a telefonról lekérjük, de ha a PC-re töltöttük le (mint az előbb), gyorsabb és egyszerűbb a készülék /Audible mapájába másolni. Ha netán nem jelenne meg a listában Letöltött könyvként, a Settings/Help/Support/Reset Application segíthet a dolgon:-)

Készen állunk a használatra! (A későbbiekben már csak annyit kell tennünk, hogy a “szinkronolvasni” kívánt könyvet és hangoskönyvet Kindle-re és telefonra másolni, a fenti hosszú és fáradságos procedúrára nem lesz többet szükség.)

Nyissuk meg a kötetet mondjuk a Kindle-n és lapozzunk bele pár oldalt, majd igyunk egy kávét, energiaitalt, együnk egy melegszendvicset:-) (esetleg csobbanjunk a kádba) és csukjuk be addig a könyvet. A telefonon szeretnénk folytatni a hallgatást, mert ugye a Kindle (sem) “kakaóbiztos”, így nyissuk meg a telefonon az Audible app-ot, és válasszuk a könyvet. (Ha nem mondtam volna, érdemes a wifi-t engedélyezni a telefonon 🙂 A szinkronizálás után felolvasás onnan folytatódhat, ahol az olasón abbahagytuk. Ha a lazsálást befejeztük, telefonos hallgatás kikapcsol, és gyerünk vissza a Kindle-hez! (Itt szintén a wifi legyen bekapcsolva az egyszerűség kedvéért a szinkronizáció erejéig, valamint a Settings menüpontban az Annotations Backup menüpont szintén. Erre csak olyan esetben van persze szükség, ha több eszközön olvasunk – éppen mint most, és például az utolsó olvasott oldalt szinkronban szeretnénk tartani ezek között…). Ha ezek teljesültek, nyissuk meg a könyvet, és a következő kép tárul hamarosan a szemünk elé:

Szinkronolvasás?! YESSSSSSS!

Hát, ez sikerült! Összegzésként elmondhatjuk, hogy bár elsőre talán kicsit összetettnek tűnik, nincs benne semmi ördöngősség. Az angolul tanulóknak/tudóknak nagyon jól használható, nyelvtanuláshoz is remek. A nyelvtudás hiányában teljesen felesleges és irreleváns, mivel jelenleg magyar nyelvű könyvekre (még?) nem működik ilyen formában. De amint azt már tapasztalhattuk – az Amazonnak nem Magyarország a fő piaca:-) Ha valaki csak hallgatni szeretné ezeket a könyveket, az ingyenes letöltés a fenti módszerrel rendelkezésére áll. Jó (szinkron)olvasást!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Új műfaj a Kindle-n – a bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Gyula szerint:

  Én nagyon bírom a kütyüket és az egyedi technikai megoldásokat, az első vagyok, aki újdonságokat próbál ki, de ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Egyrész a kétszeres költség miatt: a “beetetés” után nem hiszem, hogy ingyen fogják adni akár a kindle akár az audible példányt. Az e-book hívők egyébként is hozzászoktak, hogy olcsóbban jutnak hozzá az olvasnivalóhoz. Másrészt mert a hangoskönyv sokkal jobb élményt nyújt – legalábbis számomra -, ezért miért is ne hallagatnám otthon azt, ahelyett, hogy az e-könyvet olvasom.

  • feherpeter szerint:

   Kedves Gyula!
   Köszönöm szépen a hozzászólást!
   Szeretném megjegyezni, hogy senki nem mondta, és fe sem merült, hogy ezután ingyen lesznek a hangoskönyvek! Éppen ezért javasoltam a 27 ingyenes könyvet letölteni, mert jó minőségűek, és nagy értékűek – annak, aki ezt a műfajt kedveli. Annyit írt az Amazon, hogy a szolgáltatás keretében majd olcsóbban lehet megvásárolni a könyvekhez tartozó hangos verziót. Ez is valami. És tegyük hozzá, hogy nem feltétlenül a mi pénztárcánknak olcsó:-( De a cikkben már leírtam, hogy nem számítunk:-))
   Azt is érdemes szemelőtt tartani, hogy amíg egy Kindle-t, Fire-t, tabletet 200-300$ körül “utánunk dobnak” Amerikában, mire ideér, majdnem kétszeresére nő az ára. Ez a nagyobb probléma.:-((

Szólj hozzá!