PDF-et – mégis?

A Kindle-k (és általában az ekönyv-olvasók) egyik legnagyobb problémája a nagy mennyiségben leledző PDF-formátumú olvasnivalók élvezhető formában történő megjelenítése. Ennek legfőbb oka nem teljesen az olvasó eszközben van, hanem a PDF-formátumban inkább. Ez a formátum ugyanis nem elektronikus könyvek számára született, inkább nyomtatásra van optimalizálva, mert oldalképet tárol. Ez azt is jelenti, hogy különböző méretű kijelző esetén jelentősen eltérő lehet a használhatóság, mert például a Kindle beépített olvasója nem képes a PDF-et az eredetileg A4-es vagy más mérettől a Kindle képernyő méretére újratördelni. Ezért aztán nagyon kicsi méretben jelennek meg a betűk, nagyítani viszont csak nagyon durva lépésekben enged (150%, 200%, 300%). Az ekkora nagyítás pedig azt eredményezi, hogy a lap nem fér rá egyben a Kindle képernyőjére, jobbra-balra, vagy éppen fel-le kell görgetni, lényegileg használhatatlan. (Egyetlen lehetséges kivétel: ha a PDF-et eleve a Kindle kijelzőjének méretére optimalizálták. Ha ilyen, akkor tökéletesen olvasható persze. De ilyen PDF-et csak elvétve találunk, úgyhogy ez a veszély nem fenyeget.) Egy másik lehetséges probléma: ha a könyvet képformátumba szkennelték be, majd azt PDF-be mentették (vagyis elhagyták a karakter-felismerés lépést a folyamatból). Ez az egész “halála”, ebben az esetben még kevésbé érdemes a Kindle-n foglalkozni az adott állománnyal.

Mit lehet akkor tenni, ha egy kötet/dokumentum mégis csak PDF-formátumban érhető el, és kedvenc olvasónkon szeretnénk olvasni? Az egyik lehetőség a Kindle-formátumra való konvertálás (ezzel nem foglalkozunk ebben a bejegyzésben tovább:-), a másik pedig egy új alkalmazás, a KindlePDFViewer telepítése és használata.

Kedvenc Kindle-hackereink nem csak unalmukban készítenek jailbreaket a Kindle-hez, hanem konkrétan azért, hogy az “olvasó funkcióinak bővítésének terhét levegyék az Amazon válláról” (hű, ezt nagyon szépen fogalmaztuk meg:-DD). A lényeg, hogy a PDF-kezelés javítására Hawhill 2011 novemberében (14-én, a történelmi hűség és pontosság kedvéért) egy olyan projektet indított, amely a muPDF GPL-es PDF megjelenítőt próbálja “Kindle 3-ra szabni”. FONTOS: K4-en, Kindle Touch-on NEM működik!

Az elmúlt egy évben több szakértő hathatós közreműködése révén egészen használható kis eszközt sikerült összehozniuk, az eredeti PDF-t akár el is felejthetjük ettől kezdve.

Milyen lehetőségeket kínál a KindlePDFViewer? A PDF formátum támogatásán kívül számos más formátumot is olvashatunk vele (FB2, TXT, HTML, RTF, CHM, MOBI, EPUB). Ezeket nem teszteltem végig, mert elsődleges szempont a PDF-kezelés volt, így erről talán majd máskor. A DJVU-t azért mindenképpen érdemes megjegyezni!

  Beépített filekezelővel rendelkezik, így nem csak a Kindle gyökérmappáját használhatjuk a könyvek csoportosítására. Képes a PDF-ek nagyítására, forgatására, képernyőkép készítésére. A nagyítás mértéke, valamint a fel-le mozgatás mértéke szintén állítható. Módosíthatjuk a megjelenítés kontrasztját (gamma), de nem csak 3 fokozatban, mint a beépítettnél. Tetszőleges oldalra ugorhatunk, megjegyzéseket írhatunk és negjelölhetünk szövegdarabokat.

Egy oldal Nagy Sándor: Bevezetés a nukleáris tudományba című kötetéből az eredeti PDF-olvasón.

Ugyanezt az oldalt a KindlePDFViewer-en így is megjeleníthetjük: Egy másik, képleteket is tartalmazó, de egyébként csak szöveges oldal ugyanabból a kötetből.

Nézzük ezek után a telepítést!

A KindlePDFViewer használatához jailbreakre van szükség (jó hír, hogy a 3.4-es firmware és az ahhoz tartozó jailbreak is használható!). 1. Jailbreak telepítése. (Akinél ez fenn van, ezt a lépést kihagyhatja.) Töltsük le tehát az aktuális 0.11-es jailbreak-et és telepítsük. (Erről már többször írtunk, ezeket a korábbi posztokat érdemes átolvasni, mielőtt nekiesünk ennek a műtétnek!) 2. A Launchpad telepítéséhez töltsük le és tömörítsük ki a gépünkön a lpad-pkg-001c.zip file. A kitömörített állományok közül a Kindle verziónak megfelelő állományt másoljuk az olvasónk főkönyvtárába (gyökérmappájába, ha így jobban tetszik). (update_launchpad_0.01c_k3w_install.bin file-t a wifivel forgalmazott, update_launchpad_0.01c_k3g_install.bin file-t pedig a 3G-s verzió esetén.) A másolás után a szokásos telepítési művelet következik: a Menu/Settings/Menu/Update Your Kindle menüpont indítsuk el az intallálást. Ha ez is sikerült, folytathatjuk tovább az utolsó lépéssel. 3. Töltsük le az aktuális stabil verziót. (A kísérletezőbb kedvűek újabbakkal is próbálkozhatnak, de az újabb verziók még fejlesztés alatt állnak, tehát azokat ennek megfelelően kell értékelni/kezelni:-)) A letöltés után csatlakoztassuk ismét a Kindle-t a PC-hez, készítsünk rajta egy “customupdates” nevű mappát (ha még nem létezne), és a letöltött zip állományt másoljuk ide. Ezután nyomjuk meg a SHIFT+SHIFT+I billentyűket gyorsan egymás után (aki ismeri már a Launchpad-et, annak ez nem lesz újdonság), ami telepíti a PDF-olvasóprogramot. Távolítsuk el a PC-ről a Kindle-t, majd SHIFT+SHIFT+szóközzel indítsuk újra a Launchpad-et, és készen vagyunk, a program a SHIFT+P+D-vel indítható! (Figyelem! A gombokat nem egyszerre kell lenyomni, hanem gyorsan egymás után. Ha ez sikerül, alul kiírja a lenyomott gombokat és a Success! üzenetet. Ha nem, akkor a keresőablak jelenik meg alul, és azt hiszi, hogy a lenyomott betűvel kezdődő szót akarjuk keresni:-). Ekkor újra kell próbálkoznunk a billentyűkombinációval, miután a keresőablakot töröljük. A program indítása után a H gomb megnyomására adja a Súgót, ahol az összes lehetséges billentyűkombinációt láthatjuk. Véleményem szerint egy igen ígéretes fejlesztésről van szó, nagy segítség az olvasóknak! A tervek szerint előbb-utóbb talán az újabb verziójú Kindle-kre is sor kerülhet. Ha van érdeklődő programozó, aki szívesen közreműködne, a projekt fóruma a MobileRead elérhető: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=157047 Jó kísérletezgetést/jó olvasást! (Az illusztrációk Dr. Nagy Sándor: Nukleáris tudomány című kötetéből valók. Köszönjük!)

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

PDF-et – mégis? bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Zoli (@_Zoli_) szerint:

  A fent leirt telepitesi modszer (kitomorites a “customupdates” mappaba majd Shift+Shift+i nem mukodik. Nem veletlenul, ugyanis a kitomoritest akkor kell csinalni, ha Kite-t hasznalsz programok inditasara, de akkor is a kitomoritest a gyokermappaba kell elvegezni.

  Lanuchpad hasznalata eseten: a letoltott .zip allomanyt atmasoljuk a “customupdates” mappaba, majd Shift+Shift+i – vel inditjuk a telepitest.

  Ajanlatos vagy figyelmesebben elolvasni a rendelkezesre allo dokumentaciot, majd irni a temarol, vagy pedig kiprobalni egy ajanlott dolgot eloszor, majd elmenybeszamolot irni 🙂

  A blogpostban levo forumra iranyito hivatkozas felvilagosit: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=157047

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves Zoli!

   Teljesen igazad van, nem kell kitömöríteni, csak a customupdates-be masolni:-) Túl rég csináltam már és emlékezetből írtam (mert a fórumon helyes van:-P), és elfelejtettem. Kite-t most ne keverjük ide, elég lesz a Launchpad is:-)
   Mindjárt javítom a hibát, köszönöm, hogy jelezted.

 2. Ebben a cikkben annyi elütés van, hogy akár konvertált pdf is lehetne…. 🙂

 3. csendzeneje szerint:

  Nekem nem indul el a program, feltettem mindent a leírtak szerint, megnyomom a schift+p+d gombokat és nem csinál semmit, de még a kereső sem ugrik fel, előtte rendesen kiírta, hogy success a telepítésre. Megpróbáltam már 0.10-es, 0.11.es jailbrackel is, hátha ott van a gond, de egyikkel sem indult el, más hack nem volt rajta, csak emiatt tettem fel. Valaki tud erre megoldást? Köszönöm!

  • kindlevarazs szerint:

   Szia!
   Nem hackfüggő, nekem régi jailbreak van fenn, mégis megy simán.

   Kérdés: mire mondta a success-t? 🙂 A jailbreakre? A Launchpadre? A KindlePDFViewer-re? Mert akkor ez 3 success:-)) Ha a nyitó képernyőn megnyomsz egy tetszőleges betűt, a kereső akkor is felugrik már alapállapotban minden Kindle-n, mert így működik.
   Ha fenn a Launchpad, próbáld ki a SHIFT+SHIFT+szóközt. Azt kell kiírnia, hogy [SHIFT] space. Ha ez megvan, jöhet a SHIFT+P+D, ekkor alul ezt írja ki és indítja a PDF-nézegetőt.
   Itt láthatsz róla egy videót:
   http://www.youtube.com/watch?v=moiRFi6Ttp4

 4. Zsolt Demján szerint:

  Üdv!
  Segítséget szeretnék kérni.
  A kindelém már tavaly szeptember óta jb-zve van ( 3.2.1 ). Felraktam a lunchpadot ami működik is ( vagyis a screenshotok-at csinál stb.). Viszont mikor a kindlepdfviewer shift + shift + i vel felraknám failure-t ír azaz nem találja meg. customupdates mappába be van másolva a stabil .zip pedig. Bár nem tiszta, hogy ez a mappa a gyökérbe kell-e vagy a lunchpad mappába, de mind a két lehetőséget már megnéztem.

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves Zsolt! A gyökérbe kell a customupdates mappa, és abba a letöltött zip. A launchpad mappában a különböző programok indító-scriptjei vannak.
   A letöltött zip nevét nem kell megváltoztatni!
   A SHIFT+SHIFT+I után meg kell várni, amíg az állományokat kitömöríti, ez kb. 1 perc (nem mértem le!), aztán SHIFT+SHIFT+space és ha ez sikerült, akkor kellene próbálni indítani.

 5. Zsolt Demján szerint:

  Ui.: pontosítanék jailbreak-v0.9N van fent. Elfelejtettem 1 éve nem bügyörészgettem már a k3w-met csak olvasok 😀

 6. phaemoor szerint:

  amúgy most akkor ez képes az áttördelésre, vagy csak ügyesebben tud nagyítani?

 7. Zsolt Demján szerint:

  Sajnos én hiába másolom a megfelelő heylre beírom a kombinációt és feljön ^[shift i] kiírás majd utána egyből a failure kiírás hiába raktam újra a lunchadot.

 8. Budai Balázs szerint:

  kérdésem lenne: nekem Kindle Touch-om van ahhoz milyen launchpad-ot kell telepíteni??

  • kindlevarazs szerint:

   Szia! Szerintem nincs a Touch-hoz Launchpad – mivel a Launchpad funkciója az, hogy billentyűkombinációval indíthass programokat. Touchnak nincs sok billentyűje…
   Ha PDF-viewer miatt érdekel, szerepel a cikkben is, hogy K3-only, jelenleg K4-re nincs.
   A Touch-hoz van más Launcher, amit lehet(ne) használni.

 9. janaboy szerint:

  Szia Kindlevarazs!

  Láttam a postod a mobileread.com-on a magyar nyelvvel kapcsolatban!
  A lényeg, hogy tudsz esetleg segíteni benne? Szívesen segítek fordítani, csak fogalmam sincs, hogy mit kell kivenni az eszközből és hogy kell fordítani! Ráadásul nekem az új fekete K4-es van 4.1.0-as és azon nem megy az ENABLE_DIAGS-os USBNet, mert nem fut az SSH szerver!
  Előre is köszi a segítséged!

  üdv

  • janaboy szerint:

   Szia!

   Semmi ötlet, elképzelés?

   Köszi!
   üdv

   • kindlevarazs szerint:

    Szia!
    Az a helyzet, hogy elég sok más dolgom van.
    De úgy érdemes az ilyesmit kezdeni, hogy előtte tájékozódsz…
    A lényeg: még az előző K4-re sem oldották meg ezt igazából, a K3-asoknál a firmware frissítés miatt jelenleg nem megy, ki tudja, mikor fog egyáltalán. Tehát szerintem ez egyszerűen felejtős jelenleg. Nem azon múlik, le tudjuk-e fordítani…
    Szerintem az egész Kindle használathoz nem kell semmiféle nyelvtudás. De ha lesz magyarítás, mindenképpen bemutatjuk – ahogy eddig is! Köszönöm a türelmedet!

Szólj hozzá!