Olvasás idegen nyelven – szótárak a Kindlén

Gyakran olvashatjuk a különböző fórumokon a kifogást, hogy “nincs vagy nagyon kevés legális könyv érhető el a Kindle olvasóra”. Nos, ha csak a Magyar Elektronikus Könyvtárat vagy a Digitális Irodalmi Akadémiát nézzük, jó időre el vagyunk látva olvasnivalóval. Ha netán valaki más források igénybevételétől sem riad vissza, végképp semmi ok az aggodalomra. Még szélesebbre tárul a világ, ha netán valamilyen idegen nyelven (leginkább persze angolul) is hajlandók vagyunk olvasni vagy tanulgatni/olvasgatni. Ebben remek támogatást kaphatunk a Kindle-től, a rendelkezésre álló szótárak által. Az olvasót az Amazon alapból felszerelte 2 angol nyelvű értelmező szótárral, amelyek az eszköz regisztrációja után azonnal használatba vehetők. Az egyik a The New Oxford American Dictionary (Oxford University Press, 2005), a másik pedig a The New Oxford Dictionary of English. Mindkét szótár angol-angol, vagyis leginkább azok számára nyújt igazán segítséget, akik már valamilyen szintre eljutottak a nyelvtanulásban – azoknak azonban nagyon jó! Mi legyen a többiekkel, akiknél még kicsit döcögősebben megy az angol nyelvű olvasás? Nos, ők például imába foglalhatják Nagy Gábor nevét, aki szabadidejében “összeütött” és a köz rendelkezésére bocsátott egy igazi angol-magyar szótárat is, amivel az angol nyelvű szövegek olvasása jóval egyszerűbbé vált. A szótár aktuális verziója (v1.5) és a róla szóló eszmecserék elérhetők az alábbi fórumon: http://ekonyvolvaso.blog.hu/2010/10/02/derult_egbol_mobi_szotar vagy letölthetők a következő linkekről is (a szerző szíves hozzájárulásával): Rapidshare: http://rapidshare.com/files/428526443/English-Hungarian_Dictionary_v1.5.zip Hotfile: http://hotfile.com/dl/80006360/3bd68d6/English-Hungarian_Dictionary_v1.5.zip.html Szintén Nagy Gábor nevéhez fűződik a német-magyar szótár, ami még kissé lemaradva követi az angol-magyart, de remélhetően gyorsan fog fejlődni, ha az olvasók is úgy akarják (és támogatják). Elérhetősége az előző idézett fórumban: http://ekonyvolvaso.blog.hu/media/file/prc_gen/Nemet-magyar_szotar_v1.0.zip.txt Néhány további ingyenes szótár: Spanyol-angol szótár – http://media.libsyn.com/media/peakecast/EGC_Spanish_English_Dictionary_V0.1.prc A szótárak használatához csupán annyit kell tennünk, hogy az elsődleges szótárként azt állítjuk be, amit éppen használni szeretnénk. Ennek módja:

  1. Home/Menu/Settings/Menu 2. Change Primary Directory 3. a kívánt elsődleges szótár kiválasztása

és ezután használjuk, amíg másik szótárat nem szeretnénk elsődlegesnek! Ha valaki fizetős szótárakra vágyik, az itt talál ilyeneket az Amazonon: http://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=2224239011 Folyt. köv.! 🙂

Kategória: Szótárak | A közvetlen link.

Olvasás idegen nyelven – szótárak a Kindlén bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. dragonweb szerint:

  Csak egy láma kérdés: pontosan milyen kiterjesztéssel/formátumban lehet ezeket szótárként használni? (Gondolom, nem txt)

 2. kgeekgee szerint:

  Bocs, csak egy ravasz kérdés: hova rakjam a Kindle-be a szótárat?

 3. Visszajelzés: Iterator Technologies » Blog Archive » Olvasás idegen nyelven – szótárak a Kindlén

 4. Visszajelzés: Iterator Technologies » Blog Archive » Olvasás idegen nyelven – szótárak a Kindlén

 5. Visszajelzés: Új szótár a Kindle-re | Kindle-varázs

 6. csendzeneje szerint:

  Sziasztok! A német szótárral gondjaim vannak, mert eddig szépen működött, de most valami miatt már nem mutatja a szavakat olvasás közben, de tudok keresni szavakat benne, elsődleges szótár, az angol rendesen működik, de a német nem, 3.4-re frissített, ha ez számít valamit. Választ előre is köszönöm!

Szólj hozzá!