Könyvtáros a PC-n – Kindlean for Kindle!

Olvasóink többször találkozhattak olyan programokkal, amelyek a könyvek rendszerezését próbálták megoldani kedvenc olvasónkon. Ezek közül többet bemutattunk. A profibbak valószínűleg a Calibre szolgáltatásait veszik igénybe, amely meglehetősen funkciógazdag, de a kezelése/lehetőségeinek kihasználása nem triviális (szerintem szimlán nem kezdőknek való). Ma egy újabb PC-n futtatható segédkönyvtárost mutatunk be, ami ugyan a Calibrénél jóval korlátozottabb funkcionalitású, de a célnak éppen megfelel – ugyanis pont azt nyújtja, ami a Kindle-hez kell:-) (Pizzát nem süt nekünk és a cipőnket se fényezi ki!) Kindlean 2.0 A Kindlean ingyenes verziója a http://kindlean.com/download/ címről tölthető le, mérete kb. 6,8 megabájt. kindlean_site

Telepítéséhez a .NET keretrendszert igényli (vagyis csak Windows-okon működik). Ha ez nem lenne fenn a gépünkön, úgyis szól, és addig nem megy tovább:-)

kindlean1

A sikeres telepítés után elindítva kéri, hogy csatlakoztassuk az olvasóeszközünket, és érdeklődik, milyen Kindle-vel rendelkezünk.

A Kindle típusának kiválasztása

A Kindle típusának kiválasztása

Ha erre sikerül válaszolnunk (csupán a megfelelő ikonra kell kattintani), roppant tempósan beolvassa a Kindle tartalomjegyzékét (nálam 1000 körüli kötetet kb. 1-1,5 perc alatt, inkább csak a PDF-eknél lassult le). Sőt, nem csak beolvassa, de rögtön meg is jeleníti a Gyűjteményekben szereplő köteteket, a borítójukkal együtt. Szerintem tetszetős!

kindlean_bestof

A program kezelése nem igényel túl sok nyelvtudást. A baloldalon láthatjuk a Gyűjteményeinket, középen az éppen aktuális Gyűjteményben elhelyezett köteteket. Létrehozhatunk, illetve törölhetünk Gyűjteményt és kötetet egyaránt. A Gyűjtemények nevét meg is változtathatjuk, a könyvek esetében azonban erre sajnos nincs lehetőség (Calibre!). Tájékozottabb olvasóink tudhatják, hogy a könyvek esetében a név a metaadatokból jön, és nem egyezik meg a filenévvel, így azt hiába is neveznénk át… A szerző neve és egy-két más adat viszont változtatható – érdekes! Majd megkérdezem a szerzőtől, miért is van ez így. Alul mutatja a file elérési útját, mellette találjuk a metaadatok frissítésére szolgáló gombot. Változtatás után ezt célszerű megnyomni:-) Figyeljünk arra is, hogy a Kindle eltávolítása a programból is kilép (értelemszerűen, hiszen a Kindle könyveivel dolgozik). A bal alsó sarokban található nagy méretű könyv és egy pluszjel ikonnal adhatunk hozzá/másolhatunk új könyveket az olvasónkra. Bonyolultnak nem mondható! 🙂

Az ingyenesen letölthető verzió korlátja, hogy sajnos csak 100 kötettel képes megbirkózni. A Kindle-varázs olvasói 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a programot, ha a letöltés oldalon (http://kindlean.com/download/) a kindlevarazs kuponkódot használják!

To get 50% discount your readers need to enter coupon code “kindlevarazs” on the order page. It’s limited to first 50 orders.

Aki kedvet kapott hozzá, próbálja ki, szerintem érdemes!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Szólj hozzá!