Kindle HÍREK #17

Kölcsönzés a Kindle-n Európában is! Otóber végétől három európai országban (Nagy-Britannia, Németország és Franciaország) teremti meg az Amazon a Kindle könyvek kölcsönzésének lehetőségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezen országok olvasói (sőt, médiafogyasztói!) bekapcsolódhatnak az Amazon Prime programba is, amely eddig csak az amerikai Amazon ügyfeleknek állt rendelkezésre. Ezzel egycsapásra értelmet nyer a program által nyújtott tartalmakon “élő” Kindle Fire és ennek újabb verzióinak európai bevezetése is, hiszen eddig leginkább az korlátozta a Fire európai használatát, hogy ezek a tartalmak Amerikán kívül még az előfizetőknek sem voltak elérhetők. A könyvkölcsönzés jelenleg majdnem kizárólagosan a self-publishing jellegű munkákra korlátozódik, és egyszerre csupán egy könyvet tud majd kölcsönözni, aki igénybe veszi az egyébként szerintem kissé borsos árú szolgáltatást. A szerzők viszont jól járnak, hiszen minden kikölcsönzött kötet után átlagosan 2.29$ üti a markukat. A többi európai ország egyelőre a szokásos kiszolgálásban részesül (=nem kap semmit) tehát még nem jött el az Amazon-Kánaán… Forrás: többek között a Wall Street Jurnal Tech Blog Beváltja-e a reményeket a Paperwhite? A szeptember eleji sajtótájékoztatón a legnagyobb várakozás az olvasók körében a Kindle Paperwhite bejelentését kísérte, amely elsősorban a Kindle 4 Touch leváltását is jelenti egy jobb, használhatóbb eszközzel. Ez azzal is alátámasztható, hogy a Touch wifi-s verziója el is tűnt az Amazon kínálatából… Jelenleg csupán a K4 Mini, a Paperwhite 2 verziója és a “még mindig a király” Kindle 3 3G verziója érhető el az Amazon oldalán.

Az aktuális kínálat ( – “Európába nem szállítunk” egyelőre)

A Paperwhite iránti nagy érdeklődés miatt azonban nemhogy Európába nem tud megérkezni igazán, de az Egyesült Államokban is korlátozták az egy főre jutó rendelések számát (eredetileg 5-öt lehetett rendelni, most már csak kettőt. Csak nem a nagycsaládosok hátrányos megkülönböztetéséről van szó??). (Ilyen egyébként korábban a 3-as sorozatnál is megesett.) Mai napon a várható szállítási határidőt is 4-6 hétben adják meg… Az angol és német Amazon oldalakon előrendelve november végére ígérik a szállítást. Ez alapján sajnos azt kell jósoljuk (nem szívesen), hogy a Karácsonyfa alatt csak annak lesz Hófehérje, aki elmegy érte, vagy akinek elhozza a Jézuska (vagy annak valami közeli, Amazonnál bennfentes ismerőse). Azért hogy jó hírt is mondjunk: a jövő héten Paperwhite tesztre kerül sor, mert az eszköz már itt van a közelben:-)) Az első (vagy már a második) felhasználói visszajelzések szerint vannak appróbb csalódások Paperwhite ügyben, amire már az Amazonnak is reagálni kellett. (Ami ezt jelenti, hogy a Paperwhite dokumentációt kiegészítették a “We want you to know” (“Szeretnénk, ha tudná”) című fejezettel. Ebben 3 fontos dolgot emelnek ki:

  * A Paperwhite-ból kimaradt a szövegfelolvasás és az audió funkciók (ha valakinek ez fontos szempont lenne). * A memória mérete a K3-ban lévő 4-ről 2-re csökkent. * A képernyő megvilágítása nem teljesen homogén, a legalsó részénél bizonyos szituációkban árnyékok jelenhetnek meg, illetve egyes megvilágításokban becsillanások (illumination) tapasztalhatók.

Ezzel valószínűsíthetően azt szeretné az Amazon elkerülni, hogy az előzetesen kevésbé tájékozódó vásárlók ne utólag reklamáljanak a fenti korlátok miatt. Az azonban most is látható, hogy a Customer Review-t értékelése “csak” 3.7 (548 visszajelzés alapján), ami azért lehetne magasabb is (a Kindle 3 3G esetében ez például 4.5, több, mint 37 ezer visszajelzésből…), Ennek ellenére semmi kétségünk, hogy a modellel nagyon sikeres (méginkább az lesz, ha sikerül az igényeket hamarabb kielégíteni) és remek szolgáltatásokat kínáló olvasóeszköz kerül az olvasók kezébe! Tesztünk (egy kedves Olvasónk közreműködéséből) egy hét múlva várható! Gondok a szótárakkal a firware frissítés kapcsán Több visszajelzés érkezett a fórumokon az olvasóktól, hogy a 3.4-es firmware frissítés után az olvasóeszköz nem kezeli jól (=sehogy) az eredetitől eltérő szótárakat. Az Amazon a hibát nyugtázta/elismerte, a későbbiekben talán javítják is. Jelenleg egy lehetséges megoldás a szótár/könyv metaadataiban való matatás, vagyis az abban szereplő nyelvi beállítás megváltoztatása lehet – hozzá nem értőkön ez aligha segít:-(. Reméljük, hamarosan hivatalos javítás is érkezik. Jó olvasást!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Kindle HÍREK #17 bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. norti (@norti) szerint:

  A szótáras hiba nálam nem jelentkezik, az angol-magyar v1.6 volt a frissítés előtt is beállítva, meg most is, működik normálisan. Mondjuk én nem nyomtam factory resetet update előtt, csak szimplán leszedtem minden hacket.

 2. Földesi Péter szerint:

  Nálam is jelentkezik a hiba. Az értelmező szótárt például egyáltalán nem kezeli. Visszabutíthatom a firmware-t 3.3-asra következmények nélkül?

 3. Földesi Péter szerint:

  Valóban nem 😀 😛 Akkor úgy kérdezem, ha megpróbálom visszarakni a 3.3-ast, akkor okozok-e maradandó kárt az olvasómban (függetlenül a végkimeneteltől). Vagy legyek bátor és mondjam el a tapasztalatomat?

  • kindlevarazs szerint:

   Szia!
   Lehet, hogy valamit félreértünk. Mégis hogyan próbálod meg visszarakni?? Az, hogy letöltöd és felmásolod rá a korábbi frissítést, szerintem nem működik:-P (Látja, hogy van rajta újabb, ez nem egy reverzibilis folyamat.) AMit lehetne csinálni, hogy leszeded a teljes Kindle szoftvert, és abszolút nulláról visszaraksz egy olyat, amiben az előző firmware van… A világért sem szeretnélek alulbecsülni, de ha ezt meg tudnád csinálni, akkor nem kérdeznél tőlem ilyesmiket:-)
   Szerintem felejtsd el.

 4. Földesi Péter szerint:

  Elfelejtve. Szótár-problémára van megoldás?

Szólj hozzá!