Jegyzetelés Kindle-n – az 50. poszt!

Elérkeztünk a félszázadik poszthoz, ebből az alkalomból illik elég fajsúlyos témát választani. Így azt gondoltam, ideje kicsit körbejárni egy olyan kérdést, amelyet az Amazon meglehetősen furcsán kezel. Billentyűzettel látja el a olvasót, de lefelejti róla a jegyzetelési lehetőséget?! Vegyük sorra, milyen opciók léteznek tehát jelen pillanatban: 1. Megjegyzéseket fűzhetünk az olvasott könyvekhez, illetve kijelölhetünk a könyvben szövegrészeket. (Add a Note or Highlight) Ennek módja elég egyszerű. Válasszuk ki a Menu/Add a Note or Highlight (Menü/Megjegyzés vagy Kijelölés hozzáadása) menüpontot. Ezután a megjelenő kurzort mozgassuk a szövegben mozgassuk az 5-irányú gombbal azon szó elejéhez, ahová a megjegyzést be szeretnénk szúrni, és gépeljük be a megjegyzés szövegét. Szintén az 5-irányú gombbal válasszuk a Save note/Megjegyzés mentése opciót, és az említett gomb-bal OK-zzuk le. A jegyzeteinket (és kijelöléseinket szintén) a View My Notes & Marks menüben láthatjuk sorszámozva, mégpedig az előfordulás sorrendjében. Tehát ha például egy könyvben már van néhány jegyzet, és most egy újat fűzünk hozzá a legelejére, az összes többi jegyzet sorszáma eggyel emelkedik (hátrébb csúszik). A megjegyzéseket később szerkeszthetjük (Edit) vagy törölhetjük (Delete) is természetesen. Amennyiben a wifi (vagy 3G) kapcsolat aktív, a megjegyzések és kijelölt részek az Amazonra is elmentődnek, és elérhetőek a http://kindle.amazon.com címen megtalálható accountunk-on is. Sőt, ennél is tovább mehetünk, a “Public Notes” funkcióval a twitter/facebook/sharing-fan-ok azonnal meg is oszthatják mindenféle sürgős megosztani valójukat a közösséggel. Erről azonban majd egy másik posztban egyszer… 2. A “jailbreak”-kel megszelidített Kindle-re feltelepíthetjük proDOOMman KindleNote nevű “jegyzettömbjét”. Ezzel az alkalmazással (a lehető legegyszerűbb szinten) jegyzeteket hozhatunk létre. A program csak legalább 3.1-es firmware-rel működik, és nem kezeli a magyar ékezeteket.

A KindleNote funkciói

A program telepítése: 1. Telepítsük az aktuális (jelenleg 0.7-es) jailbreak-et (ha még nem tettük volna). 2. Ha létezik az olvasón a “linkjail/etc/whitelist” file, hozzá kell adnunk egy sort: “update_dev-key” Enter-rel lezárva. (Ezt a célszerűen a PC-n kell elvégezni, Start/Programok/Kellékek/Jegyzettömbben, majd ezután visszamásolni a Kindle-re.) 3. Töltsük le a KindleNote.azw2 és az update_dev-key_0.4.zip file-okat. 4. Csatlakoztassuk az olvasónkat a PC-hez, és másoljuk a KindleNote.azw2 a Kindle “documents” mappájába. 5. Tömörítsük ki a update_dev-key_0.4.zip file-t és másoljuk a megfelelő update_dev-key_0.4 file-t a Kindle gyökérmappájába. (update_dev-key_0.4.N_k3w_install.bin a wifi, update_dev-key_0.3.N_k3g_install.bin a 3G-s verzió esetén) 6. A szokásos módon indítsuk el a Kindle frissítését: Home->Menu->Settings->Menu->Update Your Kindle. Ha ez sikeresen megtörténik, az olvasó újra indul és a program használható lesz! Mivel a program szerzője orosz, és valószínűleg nem ezen a nyelven akarunk jegyzetelni:-), az “Aa” gombbal válthatunk az angol (“en”) billentyűzetre! Sajnos a magyar ékezetes karaktereket nem fogjuk tudni használni. 3. Létezik továbbá – bár nem USA-beli felhasználóknak nem könnyen hozzáférhető – a Notepad (7 Dragons terméke) nevű jegyzettömb.

A jegyzetelés már menne, de csak ékezetek nélkül.

Ahogy a képen is látható, ez utóbbinak kicsit professzionálisabb a megjelenése, tudásban is valamivel többet nyújt, de még a Windows roppant egyszerű Jegyzettömbjét sem közelíti meg. Mit kínál ez a program? Választhatunk 2 betűtípus és 6 betűméret közt (a betűtípusok szinte teljesen feleslegesnek tekinthetők ebben az esetben). A bejegyzések név alapján kereshetők, de a létrehozás dátuma alapján is listázhatók. A jegyzetek mérete meglehetősen korlátozott, összesen 3100 karakter (írásjeleket és szóközöket is beleértve). Csak TXT file-okkal dolgozik. A múlt héten megjelent upgrade-ben is megjelentek újabb funkciók, bővített billentyűkombinációk, de például a legtriviálisabbnak tűnő COPY/PASTE is csak egy jegyzeten belül működik, könyvből NotePad-be nem… Erre célszerűbb azt 1. pontban említett módszerrel próbálkozni, vagyis a könyvből kijelölni… A KindleNote ingyenes, a NotePad 0.99$, de csak az egyesült államokbeli felhasználók tudják letölteni. Összefoglalva a fentieket sajnos azt kell mondanunk, hogy ezen a téren még van/lenne hová fejlődni a Kindle-nek. Bízzunk abban, hogy talán a következő verzióra “felnő a feladathoz”, és a jegyzetelés beépítésével jobban támogatja a tanulási/oktatási célú felhasználási lehetőségeket.

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Jegyzetelés Kindle-n – az 50. poszt! bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. mzpx70 szerint:

  Hogy tudnék ehhez az utóbbi szerkesztőhöz hozzájutni? Az amazon.com-ról – mint a cikkben is említetted – csak az USA felhasználók tölthetik le.
  Nagyon kellene valami ilyesmi, és nekem ennyi szolgáltatás bőven elegendő.
  Köszönettel:
  Mészáros Zoltán

 2. kindlevarazs szerint:

  Kedves Zoltán!

  A fentebb bemutatott KindleNote nem megfelelő?

 3. erd7an szerint:

  Még nem tudtam mindent elolvasni, lehet másutt esett róla szó: A könyvolvasásban, az 5 irányú gombbal mozdulva, megjelenik a kurzor. Ekkor a középső részt (entert) megnyomva, eldől a kurzor, a mozdítása kijelöl. A space-t lenyomva, megjelenik a jegyzet mező benne a kijelölt szöveggel. El lehet küldeni pl. a google-ra, behozza a böngészőt a találatokkal.

 4. erd7an szerint:

  KindleNote: «nem kezeli a magyar ékezeteket». 3G-m van, 3.3 firmware-ral. A jegyzetben alt+sym-ra eiőjött a betűkészlet és megmaradt a magyar betű mentés után is.

 5. erd7an szerint:

  Kiegészítés: A 0.07-es legfrissebb billentyű-hack van fent.

 6. kindlevarazs szerint:

  Az app-ok nem kezelik a magyar ékezetes karaktereket:-(

 7. Visszajelzés: Online jegyzetfüzetek Kindle-hez | Kindle-varázs

Szólj hozzá!