Ekönyvolvasás –

Kedves Olvasóink bizonyára egyetértenek abban (különben miért szurkolnának itt), hogy az elektronikus könyvek olvasása egy nagyon jó dolog (hasonlóan a papírkönyvekéhez:-)) Sajnos jelenleg még elég sokan vannak, akiknek ilyen, olyan vagy amolyan oknál fogva nincs lehetőségük Kindle vagy más olvasó eszköz beszerzésére. Szerencsére ez nem teszi lehetetlenné az ekönyvek olvasását, ugyanis a forgalmazók/gyártók/érintettek számos megoldást kínálnak arra, hogy a különböző formátumokban (PRC, mobi, epub, stb.) rendelkezésre álló elektronikus könyveket számítógépen vagy akár okostelefonokon is olvashassuk. Ezt a témát tekinti át Zalka Dóra (ELTE BTK) összefoglalója, amit egyelőre letölthető PDF formában nyújtunk át Önöknek! Reméljük segítségükre lesz a megfelelő PC-s olvasó kiválasztásában! E-Reader – másképp! (Körkép az elektronikus könyvolvasó szoftverekről) A cikk közreadását a Publio Kiadóval való együttműködésünk teszi lehetővé, Kerekes Pálnak és Zalka Dórának köszönjük! Jó olvasást mindenkinek!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Ekönyvolvasás – bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Hali,

  Nem szívesen ekézek senkit, aki ilyen komoly munkát csinál mint ez a fenti pdf, de azért van benne néhány nagyon félrevezető dolog. A Mobipocket reader tényleg nagyon jó dolog, én is használom, de azért az, hogy az “Itt bemutatott legújabb verzió” meg csak Windos 7 “enyhe” túlzás. Régóta használom a progrit, és biztos nem túlzok, ha azt mondom, hogy kb. 5-6 éve biztos nem nyúltak hozzá. A Windows 7 még kósza gondolat sem volt, mikor ez a verzió már kint volt a weboldalon. A másik, hogy én szerintem on-line szótárakban annyira nem kényelmes keresgélni benne, cserébe off-line-okban viszont igen. Olyannyira, hogy kis keresés után angol-magyar és német-magyar biztos található.
  Abban is csak nagyon óvatossan hinnék, hogy Mobipocket readerrel (valójában a MobiPocket Creatorral) lehet ePub formátumba konvertálni. Ennek az olvasónak a natív formátuma a prc, és leginkább ebbe konvertál.

  Ha meg egyáltalán szóba kerül olyan, hogy Android és olvasó program, akkor a Kindle for Android számomra kb. az utolsó lenne, amit megemlítek. Gyakorlatilag le lehet úgy egyszerűsíteni a dolgot úgy, hogy annál csak jobb olvasó progrik léteznek. Nekem a személyes kedvencem az fbreader és a coolreader mások az aldiko-ra esküsznek.

  • takatsa szerint:

   Teljes egészében egyetértek az előttem szólóval:) A Mobipocket reader nagyon-nagyon jó könyvolvasó volt, és óriási előnye az volt, hogy az akkori minden platformra fejlesztették. Így Palm OS gépeken, vagy EPOC-on, vagy Hpc-n, WinCE-n, atb. is nagyon jól futott, s természetesen Windows-on is. Win XP-re lett utoljára tesztelve, azóta nem fejlesztették, majd – tudtommal – az Amazon felvásárolta, gondolom azért, hogy ne legyen konkurencia. Kár érte, mert sokoldalú és könnyen használható, felhasználóbarát szoftver volt, és a régi gépeken még most is a legjobb megoldás. Gondolom win 7-en is fut az XP-s változat. Sajnos androidra már nem készült el. Offline szótárral nagyon jól használható, sőt, szerntem ez az egyik fő felhasználási területe: könyvek olvasgatása angol nyelven, tanulási céllal. Pl. nagygabe szótárral is nagyon jól használható. Androidon én is fbreadert használok, a szótárazás ezen a platformon a ColorDict program segítségével, és nagygabe stardict formájú szótárával valósítható meg. Coolreaderrel az a tapasztalatom, hogy prc-ket kicsit bizonytalanul olvassa, egyes mondatok csonkolva jelennek meg. Amúgy fbreader és coolreader programnak PC-n futtatható verziója is van, én nem próbáltam, de aki pc-n akar olvasni epub, prc formátumot, az kipróbálhatja ezt a lehetőséget is. Kindle androidos verziót próbáltam, a beállítási lehetőségei elég szegényesek, mobilon jól megy, de tableten – számomra – túl kicsi az a betűméret, ami beállítható. Ha valaki Amazonon rendelt könyveket akar olvasni, annak megkerülhetetlen az alkalmazása, egyébként fbreader, coolreader kiváltja a használatát.

   • kindlevarazs szerint:

    Kedves Ágoston!

    Köszönöm a hozzászólást!
    Én meg nem értek egyet teljes mértékben:-)), ahogy le is írtam.
    Androidos telefonon az Amazon olvasoját használom, de fenn van a CoolReader és az Aldiko is, ha változatosságra vágynék. Teszt tapasztalataim nincsenek ezekkel kapcsolatban, ahogy tabletem sincs, így erről nem tudok nyilatkozni.
    Ahogy Te is írod, Amazonról vásárolt könyvek esetében teljesen megfelel a Kindle for akármi, egyébként pedig mindenki eldöntheti, milyen alkalmazással szeretne olvasni. A cikk csupán bemutatott néhányat, a teljesség igénye nélkül.
    A Mobipocket Readerét én nem szerettem eddig sem, de attól még használható, ahogy a Creator is, a szerkesztésre is teljesen megfelelő (bár nm megy Explorer 9-el valóban!). Aki akar, KindleGen-nel is szerkeszthet, meg mással is, de az már más téma.
    Szép napot!
    Tisztelettel:
    Kindlevarázs

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves Zsolt!

   Köszönöm a hozzászólást a szerző nevében is!
   Semmi gond az ekézéssel, de ha már itt kardozunk, akkor lássuk!

   >“Itt bemutatott legújabb verzió”

   Tudsz újabb verzióról? Ha valaminek 10 éve jelent meg kiadása, azóta semmi, akkor az a legújabb verzió, hm?

   >meg csak Windos 7 “enyhe” túlzás.

   Ez lehetséges. A többi platformot végigkattintgatva viszont MINDEGYIK régebbi a 6.2-nél…

   >Régóta használom a progrit, és biztos nem túlzok, ha azt mondom, hogy kb. 5-6 éve biztos nem nyúltak hozzá.

   Akkor ez a legújabb.

   >A Windows 7 még kósza gondolat sem volt, mikor ez a verzió már kint volt a weboldalon. A másik, hogy én >szerintem on-line szótárakban annyira nem kényelmes keresgélni benne, cserébe off-line-okban viszont igen. >Olyannyira, hogy kis keresés után angol-magyar és német-magyar biztos található.

   Bizonyára igazad van, eszembe nem jutna olvasóprogrammal böngészgetni online szótárakban.

   >Abban is csak nagyon óvatossan hinnék, hogy Mobipocket readerrel (valójában a MobiPocket Creatorral) lehet >ePub formátumba konvertálni. Ennek az olvasónak a natív formátuma a prc, és leginkább ebbe konvertál.

   Így igaz, a szerző szerintem is többször keveri az epub formátum, és az elektronikus publikáció fogalmakat is.

   >Ha meg egyáltalán szóba kerül olyan, hogy Android és olvasó program, akkor a Kindle for Android számomra >kb. az utolsó lenne, amit megemlítek.

   Kicsit szubjektív vagy:-) (Én is:-) Nálam pedig az első lenne, amit említek, sőt továbbmegyek: szinte bármilyen platformra az első lenne az Amazon Kindle olvasója – ha Amazonos vagy Kindle könyvet akarsz olvasni.

   >Gyakorlatilag le lehet úgy egyszerűsíteni a dolgot úgy, hogy annál csak jobb olvasó progrik léteznek. Nekem >a személyes kedvencem az fbreader és a coolreader mások az aldiko-ra esküsznek.

   Hát, erre nem tudok mit mondani. Én meg csak olvasok, nem esküszöm egyikre se. De nkem semmi gondom nem volt az Amazon programjával sem. Sőt, a Kindle Previewer-rel is lehet éppenséggel olvasni. A CoolReader-t es az Aldiko-t próbáltam, rendben van mindegyik. fbreaderre még sosem volt szükségem.

   Még egyszer köszönöm a hozzászólást!

Szólj hozzá!