BREAKING NEWS: Új firmware a K3-osokhoz!

Nem kis (de nagy) meglepetésre valósnak bizonyultak a hírek a K3-as (Kindle Keyboard) készülékek új firmware-jéről! Ráadásul nem csak igazgatták az eddigi felszerelést, hanem komolyan javítottak a funkcionalitáson, teljesen új dolgok is vannak, amiket nem is vártunk volna! Lássuk röviden az új firmware újdonságait: (Software Update Version 3.4) A leglényegesebb talán a közelmúltban bevezetett KF8 formátum támogatása, ami által használhatóvá válnak extra betűtípusok és új formázási lehetőségek, amik eddig nem voltak elérhetők a Kindle-ken. Javított fontkezelés: élesebb és kontrasztosabb betűk lesznek a Kindle-n (vélhetőleg csupán ennyi történt az “új” K4 esetében is, hogy frissítettek egy jót:-); A SZülői felügyelet/ellenőrzés bevezetése: korlátozhatóvá válik a böngésző, a Kindle Store és az archivált elemek elérése. Képregény és gyermekek számára készült képeskönyvek támogatása: Az Amazon által forgalmazott, támogatott képregényeket az ún. Panel View nézetben jelenítik meg az olvasók. A gyermekek számára készített képeskönyvek felugró szöveges ablakokat is tartalmazhatnak a jövőben! És említik a Whispersync for Voice (“szinkronolvasás”) szolgáltatást, amiről két poszttal ezelőtt már írtunk részletesen. Ez picit furcsa, mert az az eddigi Kindle-nél is rendelkezésre állt tapasztalataink szerint.

Érdekes kérdés, hogyan befolyásolja mindez a meglévő jailbreakeket, illetve az erre épülő alkalmazásokat. A tapasztalatokról tudosítani fogunk! Addig is – nem érdemes elsietni, előbb várjuk meg, mások mit tapasztalnak:-) (Akit nem érintenek a jailbreakek, azok persze msképp is dönthetnek.)

A telepítés részletei a fenti hivatalos Amazon linken elérhetők!

Az új, frissített User’s Guide letölthető!

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

BREAKING NEWS: Új firmware a K3-osokhoz! bejegyzéshez 36 hozzászólás

 1. erwinke szerint:

  Próbáltam telepíteni, de hibára futott. (Leszedem a hackeket és újrapróbálom.)

 2. Nekem simán feltelepült (3G Keyboard), nem bántotta se a zenelejátszót, se a custom háttereket.

 3. Halász Attila szerint:

  Nekem Duokan 2012 van fent (howto: http://kindle3fan.blogspot.hu/ ) de simán ment s továbbra is ide-oda tudok váltani a gyári és a duokan közt.

 4. 3.3-as firware volt fent, 0.10N jailbreakkel, 0.0.1C launchpaddel, 0.17N screansaverrel, MPlayer for Kindle 0.2-vel és egy magyar keyboard file-lal. Ezeket nem bántja a 3.4.

 5. rathma szerint:

  Nekem 3.3-as firmware volt fent, screensaver hackkal. Minden ok, szépen felment az update.

 6. phaemoor szerint:

  Nekem alap 3.3 fimware volt, mindössze a margó volt kisebbre véve. Még azt is meghagyta szépen.

 7. tannerton szerint:

  Sziasztok
  Tanácsra lenne szükségem. Lassan 2 éve használom teljes megelégedettséggel a K3 olvasómat. Az eredeti 3.0.2-es verzió van rajta, semmi hack, wifi nincs használva, csak asztali gépről másolok rá PRC/MOBI tartalmat és olvasok. Ennyi – számomra így tökéletes.
  Érdekelne, hogy érdemes-e frissíteni 3.1/3.3/3.4-re.
  A 3.4 új, így nyilván nincs még sok tapasztalat vele, de mi a helyzet a 3.3-mal (vagy ha ez nem, akkor a 3.1-gyel)? Adnak valami többletet ezek a verziók a fent leírt használat mellett? Érdemes frissíteni és ha igen, melyikre?
  Köszönöm a segítséget

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves Tannerton!
   Köszönöm kérdését!
   Meg fog lepődni, de a választ roppant egyszerű. Ha nem kíván használni semmit az adott új firmware által kínált lehetőségekből, és nem javít semmit az Ön által használt verzió esetleges hibáin, akkor nincs miért frissítenie.
   Az én Kindle-men jelenleg is a 3.0.2-es van, mert nem volt semmi olyan ok, ami frissítésre bírt volna:-) A 3.4-es elképzelhető, mert a KF8 formátum például ígéretesnem tűnik számomra, de a fenn lévő hackek miatt még várok a tapasztalatokra.
   Remélem, segítettem a válasszal!
   Jó OLVASÁST!

 8. Sziasztok!
  Sokat koszonhetek az oldalnak, hasznos infokat ad mindig.
  Igy most en is irok, hatha segitek valakinek.Frissites temaja:

  En hiaba uninstalltam a keybru-t,nem engedi frissiteni.
  Aztan az loc_hu_1.5 -t is leszedtem, s a frissites sikerult!
  Tehat a lokalizaciot is irtsatok le!

  Van valakinek tapasztalata, hogy EZTAN a lokalizaciot vissza lehet-e tolteni? 🙂

 9. lzsolt szerint:

  Sziasztok!

  Eredetileg 3.02-es firmware volt a Kindle olvasómon, de gondoltam megpróbálom upgradelni 3.4-re. Nem azért mert szükségem volt bármi új funkcióra, csak úgy kiváncsiságból. 🙂

  Első nekifutásra a gyári oldalon leírt módon 3.1, majd 3.3 verzióra próbáltam upgradelni, de már az első sem sikerült.
  Leszedtem a keybru_0.04_k3w hacket és újra megpróbáltam.
  Így már minden rendben ment és verzióinfóban minden lépésben ellenőriztem hogy mit ír ki.
  Végül felraktam a 3.4 verziót is.

  Látszólag minden rendben ment, viszont meglepődve tapasztaltam hogy még mindig a régi verzió fut, annak ellenére hogy a verzióinfóban már 3.4-et ír ki!
  Emlékeztem rá hogy felraktam egy update_disable-autoupdates_0.1_k3w hacket (3.1 automatikus telepítés ellen), úgyhogy ezt megpróbáltam leszedni, de nem sikerült.

  Most ugyan működik az olvasó, de a régi verzióval.
  Tapasztalt valaki hasonlót?

 10. lzsolt szerint:

  Roppant egyszerű, mivel nem látok semmi olyan funkció amikről a doksi ír.
  Ha megnyitok egy könyvet, akkor az alsó sávban továbbra is csak %-ban van kiírva hogy hol tartok meg hasonlók.
  Szóval nyoma sincs az új dolgoknak.

  • kindlevarazs szerint:

   Szuper! akkor tévedsz:-)) Érdekelne, mégis mire gondoltál egy firmware frissítés után? Hogy színes lesz? :-)) (Bocsi, ezt nem lehetett kihagyni). Ha 3.4-et ír ki, akkor az 3.4-es. Miket próbáltál ki? KF8-as könyvet? Szülői kontrollt?
   Az alsó sorban minek kellene szerinted látszani a % helyett? Mert ha oldalszámozást vártál, akkor téves. (Oldalszámozás olyan esetben lehetséges, ha a könyvhöz készített az Amazon.)

 11. lzsolt szerint:

  Szoftverfejlesztő vagyok, úgyhogy ne nézzél balféknek!
  Nincs KF8 formátumú könyvem, úgyhogy nem tudom kipróbálni.
  Ha tudsz adni vagy linket mondani ahol találok, akkor szívesen letesztelem!
  Van bármi olyan értelmes funkció amit esetleg még ki tudnék próbálni?

  • kindlevarazs szerint:

   Szia!

   Írtam az előbb is smiley-kat:-)
   AZ újdonságokról írtam az előző posztban (BREAKING NEWS: Új firmware a K3-osokhoz!), iletve belinkeltem az Amazon megfelelő oldalát. Ha vársz picit, kb. fél órán belül kinn egy új poszt, amiben ezekről is esik szó. Az SS-hack-et nyilván nem tudod visszatenni, különösen egy ennyire régi verziót (0.28 körül volt már ezelőtt is:-). De megjelentek az új, rissített verziók a 3.4-hez is. Erről írok most.
   KF8-as példa van fenn az Amazon oldalán, majd megkeresem a linket (Te is megtalálhatod, ha rákeresel a KF8 Sample-re).

 12. lzsolt szerint:

  Egyébként a ss_0.17.N_k3w hacket 3.4 verzióra való frissítés után már nem tudtam visszarakni,

 13. Visszajelzés: Röviden az újdonságokról | Kindle-varázs

 14. lzsolt szerint:

  Kipróbáltam a KF8 formátumú mintaállományt.
  Működött, viszont úgy látszik ebben a könyvben sem volt oldalszámozás, mert az alsó sávban csak %-os pozíciót jelenített meg.

  • kindlevarazs szerint:

   Szia! Köszi a visszajezést! Az oldalszámozás (ahogy említettem) nem minden könyvben van, a mintaállományban eséyl sem volt rá:-). Ez ugyanis KF8-minta, az oldalszámozás pedig már kb. a 3.1-es firmware-ben megjelent. Értelme semmi, mert az oldalak mérete nem fix. tehát ha mondjuk a betűméretet jó nagyra állítod, akkor 5 oldalon keresztül a 3-as oldalon vagy?! (Ha a papírkönyv oldalszámozásához akarod viszonyítani.) Természetesen ez nagyon szubjektív, ha oldalszámozást szeretnél, olyan könyvet vegyél/tölts le, amiben van. Emlékeim szerint mintha a Calibre is tudna ilyesmit generálni, de sosem használtam, így sajnos nem tudok hozzászólni részletesebben.
   Az Amazon könyveknek is csupán egy kis részében van jelenleg oldalszámozás.

 15. Tamás Bíró szerint:

  Sziasztok!
  Én még nem frissítettem, ugyanis várom a lokalizációt, már ha jól értettem, hogy az hiányzik. Plusz a gyorsindítók, diktafon, stb.

  Azonban egyik nap whisperen át küldtem magamnak egy könyvet, és onnantól kezdve folyton restartolgatott a kindle. Ugyanis az amazon ráküldte a frissítést. Persze, a lokalizáció miatt elakadt a frissítés. Megjegyzem, ott van az Enable hack updates kapcsoló is.
  találtam is egy 20 megás bin fájlt. Jelenleg azt átneveztem, és azóta nem indulgat újra.

  Most akkor ez hogy is van?

  • Kindlevarázs szerint:

   Kedves Tamás!

   Köszönöm a kérdést!
   Az az érzésem, kicsit összevissza fogalmazol. Küldtél egy könyvet a Kindle-re, attól kezdve restartol, igaz azért, mert az Amazon odatolta a frissítést:-) Ebben a kontextusban úgy gondolom, a könyvnek kb. semmi köze nem volt a dologhoz…
   Én a következőképpen gondolom: azt már jelezték ismerőseim is, hogy az Amazon lassan de biztosan küldi a frissítést automatikusan, még egy darabig biztosan el tart a pár millió Kindle esetében. (Az enyém is immunis, igaz, nem az általad említett kapcsoló révén).
   A gyorsindító nem tudom, Nálad mit jelent, a diktafonról pedig eddig nem esett szó (=nem tudom, van-e rá hatása, szerintem nincs, de nem próbáltam.). Amik erintettek a frissítés kapcsán, a font-hack és a lokalizáció/magyar billentyűzet. Hogy ezekből lesz-e újabb hack, fogalmam sincs.
   Ha fontosak az új funkciók, akkor el kell döntened, melyik ujjadat szeretnéd megharapni. Én a magam részéről maradtam még a .3.0.2-esnél:-) Neked lehetnek mások is a szempontjaid.
   Jó olvasást kívánok!
   Kindlevarázs

 16. jozsefmezoe szerint:

  Sziasztok!
  Találkozott valaki olyannal, hogy a frissítés után nem működött a Calibre-val felrakott mobi-nál
  az angol-magyar szótár (v1.6)?

 17. Barna Sándor szerint:

  Sziasztok. Feltettem a 3.4es FW-t (nem önszántamból) Sikerült is szépen a JB, eszter is fent van és gyönyörűen olvas. Viszont ami eddig 3.3 as FWvel működött hogy a margót mauálisan 40ről 10-15re leveszem, ill a sokizárás menü pont előcsalogatása az itt nem. Ez alapján próbáltam megcsinálni többször is de nem jártam sikerrel 🙁

  1. Csatlakoztassuk a készüléket a számítógéphez.
  2. Total commanderben állítsuk be, hogy láthatóak legyen a rejtett fileok is, majd a következő útvonalon systemcom.amazon.ebook.booklet.reader keressük meg a reader.pref file-t és nyissuk meg szerkesztésre. (total commanderrel F4 billentyű)
  3. A “HORIZONTAL_MARGIN” értékét ami alapból 40 írjuk át 20-ra vagy 10-re.
  4, Szúrd be a végére a következőt: ALLOW_JUSTIFICATION_CHANGE=true

  Vkinek vmi ötlet esetleg? :/

Vélemény, hozzászólás?