Az újságok is Kindle-re költöznek…

Az internet általánossá válásával jelentősen csökkent a papír alapú újságok/napilapok példányszáma. Az elektronikus olvasók és táblagépek azt is lehetővé teszik, hogy már ne is monitoron, hanem az olvasásra használt eszközünkön élvezzük ezt a szolgáltatást. Az Amazon weboldalának Kindle boltjának Newsstand menüpontjában egyre gazdagabb kínálatból válogathatunk. Az olvasnivalókat 3 csoportra bontva találjuk meg: napilapok (Newspapers), folyóiratok (Magazines) és blogok. (Ez utóbbiakra csak USA-beli előfizetéseket fogadnak el.)

Az Amazon újságos standja

Külön interaktív magazinokat kínálnak a Fire tulajdonosoknak, kérdés, vajon ez Európából elérhető-e (vélhetően nem). A választék meglehetősen gazdag, ha eltekintünk attól az apróságtól, hogy magyar nyelvű anyag nem szerepel a kínálatban. (Ennek oka vélelmezhetően a fizetőképes kereslet hiánya lehet). A közelmúltban lezárult felmérésünk eredményei azonban arra mutatnak, hogy olvasóink jelentős többsége olvas idegen nyelven is, így ez már aligha lehet akadálya a szolgáltatás igénybevételének. Az előfizetéshez Amazon regisztrációval kell rendelkeznünk, amelyhez a bankkártyánk számát is meg kell adnunk (csakúgy, mintha könyveket szeretnénk vásárolni az Amazonon). Az előfizetési időszak minden újság esetében legalább 14 napos ingyenes kipróbálási időszakkal kezdődik, amely alatt eldönthetjük, szeretnénk-e valóban az adott lap előfizetői lenni. Amennyiben nem, ez idő alatt bármikor lemondhatjuk azt, bármiféle indolás nélkül. Ha ezt nem tesszük, a 14 nap lejárta után automatikusan előfizetővé válunk, és a számlánkról levonják az előfizetés havi díját. A napilapok általában reggel érkeznek az olvasónkra (amennyiben wifi kapcsolat elérhető), a heti lapok a megjelenés után rövid időn belül. Néhány cím a napilapok kínálatából: The New York Times, The Wall Street Journal Kindle and Digital Plus, The Washington Post, USA Today, The International Herald Tribune, Financial Times – US Edition. (A lista 95 címet tartalmaz, vannak továbbá kanadai és mexikói újságok is). Ha az európai címeket nézzük: The Times, The Guardian and the Observer, The Independent, Le Monde, La Stampa, El País, Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Die ZEIT, sőt (!) Gazeta Wyborcza. Tehát az angol mellett francia, olasz, német, spanyol, portugál és még lengyel nyelvű lapot is találunk, de a kínálat így is jóval szerényebb az amerikainál. Ázsiát 11 lap képviseli, főként kínai, japán és indiai, érdekes módon a Moscow News is itt található, igaz angol nyelven. A magazinok esetében sokkal szélesebb a kínálat, a teljes lista több, mint kétszerese a napilapokénak, összesen 381 címmel. A boltban kategóriákbab sorolva találjuk a lapokat, csak a legismertebbeket említve: The Economist, TIME, Newsweek, National Geographic Magazine, PC World, American Photo, MacWorld, The Scientist, The New England Journal of Medicine, Technology Review by MIT Technology Review, és még hosszan sorolhatnánk.

Technology Review by MIT

Az egyes lapok esetében az illusztrációkat/fotókat korlátozott mértékben érhetjük el, ez azonban újságonként változik. Legcélszerűbb tehát a 14 napos ingyenes előfizetést kipróbálni, és akkor legalább egy számot ingyen kapunk. Így bizonyára el tudjuk dönteni, hogy használható-e számunkra ez a lehetőség. Időnként a 14 napnál hosszabb akciók is vannak, tavaly például sikerült belefutnom egy 60-napos The New York Times előfizetésbe:-) Nos, egyáltalán nem bántam meg. Ha csupán nyelvtanulási szempontból nézzük, akkor is kimeríthetetlen anyag áll a rendelkezésünkre, de ha kíváncsiak is vagyunk ráadásul, van miből válogatni. Jó olvasgatást mindenkinek!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Az újságok is Kindle-re költöznek… bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. kénvirag szerint:

  sziasztok, arról esetleg nem tudtok, hogy magyar ujságok miért nem próbálkoznak ilyesfajta fejlesztésekkel? illetve ad e valami pluszt a kindle felület, az online elérhetőség sendtoReader elküldéséhez képest? (miért fizessek elő, ha az amúg yelérhetőt elküldhetem ingyen is? vagy vannak teljesen fizetős -elérhetetlen- részei is a lapnak?)

  • kindlevarazs szerint:

   Kedves Kénvirág!
   Köszönöm a felvetéseket. Van,amelyikre szerintem a cikkben is volt válasz, de azért szívesen válaszolok rá.

   1. magyar újságok miért nem foglalkoznak ezzel?
   Mert nem éri meg nekik, ennyire egyszerű. Tfh. előfizetnek 100-an. A minimum meg mondjuk 5000 lenne… (Most csak mondtam két számot fejből.) Színes magazinok esetében néhány iPad kiadás létezik tudomásom szerint.

   2. Miért éri meg a SENDtoKindle-vel összehasonlítva?
   Mert kapsz egy komplett újságot, ami reggel ott figyel a Kindle-den, semmit nem kell tenned ezért (nem Neked kell elküldened rá). És abban is nagy igazságod van, hogy az újságok online verziói általában jóval korlátozottabbak, mint a papírosok. Így ha éppen érdekelne a cikk, akkor se tudod elküldeni magadnak, hiszen nem is elérhető ingyen online. Legutóbb (2012 elejétől) például az Élet és Irodalom szüntette meg ezt a lehetőséget, hogy ingyen online olvasgasd.
   Hát kb. ezért.

   • zsoltbotykai szerint:

    Mondjuk az ÉS-sel egy darabig leveleztem a témáról, ingyen megcsináltam nekik a .mobi konverziót (nem a Calibre-ben jelenleg fellelhető receptet használva (ami egyébként az általam készített feed-et használja ami hol megy, hol nem) , annál szebben). Elég szomorú választ kaptam. Tabletta változat majd lesz, www.***.hu-val. Ezért nincs szükség az ingyen megoldásomra, mert az tudja a Kindle-t is. Mondtam nekik, hogy nem tudja (mert tényleg nem). Az informatikusuk szerint DE. Így nem lesz.

    Másrészt meg szerintem pont az ÉS, amit esetleg amerikába szakadt hazánkfiai is megvennének az Amazonon, talán. Persze így már sosem tudhatjuk meg.

 2. kindlevarazs szerint:

  Koszi! Tanulságos! Ingyen nem kell szívességet tenni másnak:-) ez is látszik…

 3. Gáspár Géza szerint:

  Nem érne meg egy posztot, hogy hogyan lehet RSS-ből calibrével automata küldést konfigurálni?

 4. Visszajelzés: Az újságok is Kindle-re költöznek… | szimpatikus.hu trackback proxy

 5. Sexspear szerint:

  Üdv kindlevarázs, nem találtam a kapcsolatfelvételt ezért itt kérdezném meg, hogy ezt érdemesnek tartjátok, hogy megemlítsétek?
  erre gondoltam: http://kindle3fan.blogspot.com/

 6. tomotius szerint:

  Sziasztok! Nyaralás közben megrendeltem 14 napra a Gazeta Wyborcza-t. Elfelejtettem lemondani, így most levettek rólam kicsit több mint 8 dollárt (teljesen jogosan). Tudnátok segíteni, hogyan mondhatnám le? Az amazonos honlapon nem találom a napilap lemondását. Köszönet!

Szólj hozzá!