Az 1. születésnap eseményei

Kissé megkésve (és a sok időpont egyeztetési problémát leküzdve) a tegnapi napon – 2011. november 24-én, csütörtökön – sikeresen megrendezésre került a Kindle-varázs blog első (1.) születésnapi összejövetele. A hosszas szervezői munka végül meghozta gyümölcsét – megérték azok a szerda éjjeli „e-sürgönyök”, amelyeket még akkor váltottunk. Miután megérkeztünk a Bárka Színházba, izgatottan vártuk, vajon hány érdeklődőt tudunk elcsábítani egy kis Kindle-s, e-könyves, DRM-es, vetélkedős beszélgetésre. Bár az előjelentkezések alapján voltak elképzeléseink, de az mégiscsak egy “előzetes” szám. Viszont, ha megjelenik egy helyen annyi ember, az már tömeg :-). Örömmel mondhatjuk, hogy körülbelül 40-en voltak kíváncsiak ránk!

Vendégeink egy része 🙂

Köszönjük ez úton is az érdeklődő barátainknak (többek közt a MEK, a Digitalbooks, a Merengők képviselőinek), hogy eljöttek! (Akik nem értek rá, azok pedig sajnálhatják:-) Dr. Fehér Péter – blogunk vezetője –, nyitotta meg az eseményt egy rövid évértékelővel, majd a Kindle-varázs jövőbeli terveiről esett néhány szó, mint például a hamarosan megnyíló új oldalunkról, ahonnan fizetős könyveinket tölthetik le a kedves érdeklődők, valamint a blog előző posztjában már említett közösségi projektünkről (elektronikus helyesírási szótár/szószedet készítése), és a szintén hamarosan megjelenő Kindle-kötetről. Ezt követő előadónk Földes László volt, aki a Kossuth Kiadó által üzemeltetett Multimediaplázát mutatta be, ahol az e-könyveken kívül számos hangoskönyvhöz, zenéhez, képhez, térképhez és letölthető multimédia programokhoz juthat hozzá a vásárló.

Földes László beszél a MultimédiaPlázáról

További érdekes témának ígérkezett a „self-publishing” témaköre, Alcser Norbert előadásában, amellyel “úttörőként” a – Dr. Kerekes Pál által vezetett – Publio Kiadó foglalkozik a Könyvkonnektor blog segítségével. E projekt keretein belül az asztalfiókok mélyén rejtőző, még kiadatlan műveket várja a kiadó, publikálási lehetőséget kínálva. A rövid bemutatóból képet alkothattunk a könyvek megjelentetésének “egyszerűségéről”…. A tervezett program részét képezte még a DRM (Digital Rights Management), tehát a másolásvédelem. Több meghívott vendégünk sajnálatos módon nem tudott megjelenni, azonban nem adtuk fel: személyes tapasztalataikat, véleményüket osztották meg a hallgatósággal Dr. Fehér Péter és Dr. Kerekes Pál és Földes László.

A mikrofonnál Dr. Kerekes Pál, a Publio és a Könyvkonnektor képviseletében. (A háttérben: Fehér Péter és műsorvezetőnk, Szántó Daniella)

A nézők passzivitásnak talán az lehetett az oka, hogy többségük még nem rendelkezik Kindle-vel, így aligha szembesülhettek a problémával. Sebaj, majd ezután. A rendezvény végére maradt a legizgalmasabbnak ígérkező esemény, a vetélkedő, amelyben a megjelent vegyes korosztály minden tagja felvehette a versenyt az értékes nyereményekért: Kerekes Pál: E-book kalauz – Az elektronikus könyv kisenciklopédiája c. könyvének példányai, hangoskönyvek különböző témákban, MeetOFF-os rendezvény belépők, kitűzők és néhány egyéb kötet.

Kalmár Csilla és Kovács Györgyi vezették a vetélkedőt.

(Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam a helyezettek figyelmét arra, hogy a MeetOFF rendezvény VIP listájához szükség lenne a teljes nevükre. Így, megkérnénk Önöket, írjanak egy e-mailt a kindlevarázs gmail-es címére, hogy zökkenőmentes legyen a belépésük!) A születésnapi ünnepségen kívül, az est másik fénypontja a Bárka Színház előadása volt, amelyet Ray Bradbury Fahrenheit 451 című műve után Anger Zsolt rendezett színpadra (többek közt Blaskó Péter és Kálid Artúr szereplésével). Ennél témához illőbb előadást keresve sem találhattunk volna. Tökéletes folytatása volt az általunk elkezdett témának, mind történetében, mind rendezésében, mind szereplői játékában. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az együttműködésért, a segítségért a: Bárka Színháznak: a helyszínért és a színházi előadás kedvezményes árú jegyeiért, a kedves vendéglátásért, Dr. Kerekes Pálnak: az E-book kalauz – Az elektronikus könyv kisenciklopédiája c. könyvének számos példányáért a Kindle-varázs „Csapatnak” és a vetélkedő nyerteseinek,
valamint a Kossuth Kiadónak: a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei c. mű szóróanyagáért, a projektorért, a vetélkedőn megnyerhető hangoskönyvekért, MeetOFF-nak: vetélkedőn megnyerhető kitűzőkért és a MeetOFF-os rendezvény belépőkért. Bízunk benne, hogy a hangulatos este alkalmas volt az elektronikus könyvek iránti érdeklődés felkeltésére, és egyúttal jó példát szolgáltatott – a blog szerzője által külön is hangsúlyozott -együttműködésre a témakör legkülönbözőbb szakemberei között. A céljaink között továbbra is fontos prioritás a minél szélesebb körű együttműködés kialakítása a terület minél több szereplőjével. Mindekinek jó olvasást kívánunk és reméljük, hamarosan ismét találkozunk valamelyik e-könyves rendezvényen! Szerző: Farkas Márta Szerkesztő: Dr. Fehér Péter (as Kindlevarázs) Egy másik beszámoló a rendezvényről a Könyvkonnektoron olvasható.
Egy újabb beszámoló Holovitz Szandrától: http://mindenamiertekes.blogspot.com/2011/11/kindlevarazs-1-szuletesnap.html A fotókat Farkas Márti követte el.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

Az 1. születésnap eseményei bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: eKönyv est a Bárkában — színházi kérdőjelekkel | Könyvkonnektor

Vélemény, hozzászólás?