Sakk! – Szuper-nagymesterek a Kindle-n!

A közelmúltban jelentős áttörés történt a Kindle-n való sakkozás területén – két igen erős ellenfélként működő alkalmazás jelent meg. Korábban írtunk már arról, hogy az Amazon is kínál a játékok közt sakkprogramot, valamint arra is van lehetőség, hogy neten keresztül fantasztikus sakkjátszma-gyűjteményekben gyönyörködjünk, de a mostani előrelépés minden vágyunkat felülmúlja. A két alkalmazás arra teremt lehetőséget, hogy a világ legerősebb sakkszoftverei ellen küzdhessünk a Kindle-n. Ezt az teszi lehetővé, hogy ezek a szoftverek nemcsak ingyenesek, hanem ráadául szabad-forráskódúak is, így lehetőség nyílt arra, hogy a Kindle-re portolják őket. A K3Chess nevű kezelői felület (GUI) egy Vitel nevű szerző “műve”, a legújabb 0.1.5-ös verziója ingyenesen letölthető innen.

K3Chess a Kindle-n!

A program felülete szép, letisztult, kezelhetősége egyszerű. Beállíthatjuk többek közt azt, hogy melyik színnel szeretnénk játszani, melyik engine legyen az ellenfelünk, a lépések kijelzését, a gondolkodási időt, a játszmák automatikus mentését és a felület nyelvét. A program jelenleg a Crafty, Glaurung és TogaII engineket használja. A telepítéséhez jailbreak és Launchpad szükséges. 1. Ezek megléte után csak annyi a dolgunk, hogy a letöltés után tömörítsük ki és másoljuk a Kindle gyökérmappájába a K3Chess mappát. Ha a qtKindle már fenn van a gépünkön (például a CoolReader révén), akkor az ezt nem tartalmazó K3Chess-t érdemes letöltenünk. 2. Távolítsuk el a Kindle-t a gépről, és indítsuk újra a Launchpad-et (SHIFT+SHIFT+szóköz). Ezek után a programot alapesetben a SHIFT+K+C-vel indíthatjuk! (A gombokat nem egyszerre, hanem gyorsan egymás után kell lenyomni.)
A másik keretprogram Szergej Vlaszov nevéhez fűződik, aki eredetileg a PocketBook olvasóra fejlesztette az alkalmazást, majd portolta a Kindle3-ra és a DX-re is. Ez a program a Fruit 2.1, Stockfish-2.1.1, TogaII-1.3.1, Glaurung-2.2, GFruit-4bx, GNU-Chess 5.08 és HoiChess engine-eket kínálja jelenleg, és újabbak várhatók. A játékon kívül rejtvényeket is megoldhatunk rajta, valamint PNG-formátumú (elemzett vagy elemzés nélküli) játszmagyűjtemények is készülnek hozzá. Jelenleg is tartalmazza Nimzovics klasszikus “Az én rendszerem (Mein System)” című művének játszmaanyagát. A demo verzió letölthető innen. A site-on néhány képernyőkép bemutató videó is látható, illetve a program kézikönyve is megtalálható. A program telepítése: A használat alapfeltétele a jailbreak és a Launchpad megléte! 1. Tömörítsük ki a gépünkre a letöltött programot, majd másoljuk a Kindle gyökérmappájába a “pbchess” mappát. 2. Állítsuk át a “lang” (language) paramétert “hu”-ra (Hungarian) a pbchess.cfg (lang=hu) file-ban. Ügyeljünk arra, hogy a file kódolása UTF-8 maradjon. (Ha Jegyzettömbben csináljuk, akkor a mentésnél: Kódolás: UTF-8.) 3. Másoljuk a launchpad/pbchess.ini file-t a Kindle-n már meglévő launchpad mappába. 4. Távolítsuk el a Kindle-t a gépről, és indítsuk újra a Launchpad-et (SHIFT+SHIFT+szóköz). Ezek után a programot alapesetben a SHIFT+P+C-vel indíthatjuk! (A gombokat nem egyszerre, hanem gyorsan egymás után kell lenyomni.) A demo verzió 5 percig működik, aztán újra kell indítani. A regisztrált vásárlók a későbbi verziókat ingyenesen használhatják majd. Mindkét program magyar kezelőfelülettel is rendelkezik (fordította: Kindlevarázs:-). Mindenki eldöntheti, hogy az ingyenes, vagy a több szolgáltatást nyújtó 5 eurós programot választja. Biztosak lehetünk benne, hogy “verésben” nem lesz hiány:-) Befejezésül két szórakoztató játszma, ahol a Stockfish nevű engine volt a szenvedő fél. Jó sakkozást kívánok!

Kategória: Bővítmények | A közvetlen link.

Sakk! – Szuper-nagymesterek a Kindle-n! bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. András Nyiri szerint:

  Hmmm… ez nem működik K4-en (Kindle Mini)?

 2. kindlevarazs szerint:

  Szerintem nem, mert nincs billentyűzet:-( A bábuk mozgatása meg csak-csak menne, de a LauncPad nagyon hiányzik. Megkérdezem a fejlesztőket, jó?

 3. András Nyiri szerint:

  Hát ha nem probléma megköszönném ha megtennéd :).

 4. kövi sára szerint:

  sakk ide vagy oda, a kindle mini nagyon bejött 😀 a Keleti Parton hérom nap alatt kihozták, 79 dollárért 🙂 gyakori vendég leszek én itt.

Szólj hozzá!