Kindle 3 magyarul!

Ha egyeseket visszariasztott volna a Kindle használatától az angol nyelvű menü, Vári Csaba (varics) munkájának köszönhetően a Kindle 3 mostantól magyarul is használható!

A Kindle főképernyője olvasás közben

A magyarítás telepítésének feltétele: 3.1-es firmware, valamint az ehhez való 0.7-es jailbreak megléte. (Az esetleges hibákért és problémákért semmilyen felelősséget nem terheli a fejlesztőket, ezt ön a telepítés során elfogadja.) A telepítés lépései: 1. Töltsük le a szükséges file-okat. (jailbreak 0.7 és magyarítás (1.4-es verzió!)) 2. A jailbreak telepítéséhez tömörítsük ki a számítógépünkre, majd válasszuk ki a gépünk verziójának megfelelő file-t (k3w – wifi, k3g – 3G verzió, k3gb – csak az Egyesült Királyságból származó Kindle-k esetén), és másoljuk a Kindle főkönyvtárába. 3. Válasszuk a Menu/Settings/Menu/Update Your Kindle menüpontot. A Kindle telepíti a jailbreak-et, majd a sikeres telepítés után újraindul. 4. A sikeres hack után ugyanúgy tömörítsük ki a gépünk valamelyik mappájába a magyarítást végző állományokat, majd másoljuk a Kindle főkönyvtárába a gépnek megfelelő verziójú update_loc_hu file-t, valamint a billentyűzet magyarítását segítő Hungarian.keyb vagy Hungarian_simple.keyb állományt (pontos részletek a telepítő csomag README file-jában találhatók, ajánlatos elolvasni!). 5. Válasszuk újra a Menu/Settings/Menu/Update Your Kindle menüpontot. A sikeres telepítés után a Kindle 3 újra indul, és máris magyar nyelven üdvözöl bennünket a rendszer! Az ilyen módon magyarított olvasón az ékezetes és egyéb karaktereket a az ‘Alt’+’Sym’ egyszerre lenyomásával tudjuk előhívni, lapozni pedig az előre és hátra gombokkal lehetséges. Ha valamilyen oknál fogva szeretnénk a módosítást eltávolítani, a megfelelő uninstall_bin fájlt kell a gyökérkönyvtárba másolni, majd a telepítésnél leírt módon elvégezni a frissítést. Jó olvasást!

Kategória: Kezelés | A közvetlen link.

Kindle 3 magyarul! bejegyzéshez 69 hozzászólás

 1. mano42 szerint:

  Köszi, működik, sőt nekem valamelyik márciusi 0.6-os jailbreakem volt, és azzal is. Természetesen utólag azt is frissítettem.

 2. prod59 szerint:

  nekem sajnos nem megy.
  A JB tökéletesen lefutott. A megadott helyen megtaláltam a megadott filet. Kiegészítettem a megadott sorral és azóta kiszürkült az update lehetőség.

  Valakinek ötlete?

 3. mano42 szerint:

  Miután a jailbreak lefutott, a fájl törlődik. Létrehozol egy ENABLE_HACK_UPDATES extenzió nélküli fájlt a gyökérben, melléje másolod a magyarosítást, és az update a menüben megint aktív kell legyen. A magyar billenyű hackhez kelleni fog a keybru , telepítés ugyanugy mint az elöbbiekben (http://www.audi-bel.com/kindle/update_keybru_0.05.zip) .

 4. sasad2 szerint:

  Sziasztok, van egy kis problémám…
  Felmásoltam, és frissíteni akartam a jailbreaket az új 3.1-gyel rendelkező gépemen a fentebb már leírt módon, amit a korábbi firmware-rel (3.0.3) rendelkező gépen sikeresen megcsináltam, de a megadott Menu/Settings/Menu/Update Your Kindle útvonal már nem jelent meg, csak eddig: Menu/Settings/Menu, utána a legördülő ablak -melyen az update van – le sem gördült, hanem visszaállt home állapotba az olvasóm. És ez azóta is tart, nem tudom előhívni sem szürkén sem feketén az Update Your Kindle opciót. Tudnátok-e segíteni, találkozott-e már más is ezzel a jelenséggel, van-e megoldásra ötletetek?

 5. sasad2 szerint:

  Sziasztok, kösz a hozzászólást, közben megoldódott a kis problémám. Én voltam figyelmetlen, minden klasszul működik.

 6. kindlevarazs szerint:

  Köszönöm a segítséget mindenkinek! A lokalizációban tehát MÁR BENNE van a billentyűzet-hack, azt nem kell külön telepíteni.

 7. aminah74 szerint:

  Sziasztok!
  Szuper az oldal, sok hasznos tippet kaptam.
  Most megpróbálkoztam a magyar nyelvű menü telepítésével, de a frissítés sikertelen volt. A telepítő csomag “README” file-jában ezt olvastam:
  “Ha az eszközön van ilyen fájl: “linkjail/etc/whitelist”, akkor a magyar hack
  telepítése előtt új sorban bele kell írni ezt: “update_loc_hu”.
  Ha az előbbi fájl nincs az eszközön, és a hack telepítése sikertelen, akkor
  a gyökérkönyvtárban készíteni kell egy üres, “ENABLE_HACK_UPDATES” nevű fájlt.”
  No itt elakadtam. Nem találtam a file-t és nem tudom hogyan tudok a gyökérkönyvtárban file-t készíteni, csak mappát.
  Mit tegyek?
  A gépem Kindle 3, és a Jailbreak telepítése után a frissítés rendben volt.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  🙂

  • kindlevarazs szerint:

   HA EZ A PROBLÉMA:
   file-t ugyanúgy hozol létre, mint mappát:-) Belépsz a Kindle említett könyvtárába, jobb gomb, Szövegfile létrehozása. Beírod a kívánt sort, majd mentés. Ügyelj a következőkre: filenevet pontosan beírni, kódolás NEM ANSI, hanem UTF-8, filetípus pedig nem szövegfile, hanem állítsd a “minden file”-ra, hogy nehogy txt legyen.
   Sok sikert!

   • mano42 szerint:

    Egy egyszerübb megoldás ha van Total Commander a gépen. Létrehozol egy szöveg fájlot vele, és kitörlöd az extenziót…

   • aminah74 szerint:

    Windows 7 van a gépemen, jobb klikkel csak új mappa és új táska hozható létre. Azért nem adom fel 🙂 még próbálkozom!
    Köszi a segítséget!

    • kindlevarazs szerint:

     Akkor valamit nem jól csinálsz! Nálam is itt egy Windows 7, jobb klikkre egy egészen hosszú menü jön elő, benne azokkal, amiket mondtam.
     De a file-t PC-n is létrehozhatod jegyzettömbbel es onnan is a Kindle-re másolhatod. Start/Minden program/Kellékek/Jegyzettömb és inenn már leírtam. Azért arra felhívnám a figyelmet (a cikkben is benne volt), hogy a hackelés általában nem azoknak való, akik kezdő PC-felhasználók!
     Remélem, a fentiek alapán azért sikerül összehozni, ha mégsem, írj magánban és segítek.

 8. kindlevarazs szerint:

  De nincs a gépen, mert a Total Commander nem a Windows része. Egy szövegfile létrehozásához nehogy már Total Commandert kelljen telepíteni… 🙂 A jobb gomb-katt-nál miért kell egyszerűbb?

 9. lacpac szerint:

  Sziasztok,
  Szerettem volna telepíteni a magyarítást de a folyamatjelző csík közepén újraindul a masina.
  3.1-es firmware van a gépen és a hozzávaló 0.7-es jailbreak lett telepítve.
  linkjail/etc/whitelist file megvan, az update_loc_hu sor létrehozva.
  Valami mégsem kerek.
  Esetleg hozzam létre a ENABLE_HACK_UPDATES filet is?
  Köszi a válaszokat.

 10. takatsa szerint:

  Nekem is kellett telepíteni az ENABLE_HACK_UPDATES file-t, és így tökéletesen sikerült. És nem rontott el semmit, működik rajta pl. a collections is, stb. Apámnak vettem egy Kindle-t, s elég lesz neki megbirkózni magával a géppel, nemhogy az angol nyelvvel, így ez egy nagyszerű lehetőség!! KÖszönöm.:)

 11. gumiszoba szerint:

  Sziasztok

  Erősen úgy tűnik, illetve a Read.Me-ben is írva vagyon, hogy a legújabb készülékeken lévő 3.2-es frw-re nem egy fel ez a hack.

  Szomorúságom hatalmas 🙁

  • kindlevarazs szerint:

   Bízhatsz abban, ha az előzőre megcsinálták, hamarosan az újabbra is meglesz.

  • varics szerint:

   A 3.2 és a 3.2.1-es firmware-hez sincs még jailbreak, így azokra még semmilyen hack nem telepíthető.
   Elvileg az új firmware a 114$-os változathoz készült de a többi új készüléket is azzal küldik így biztos lesz hozzá törés. Hogy mikor azt nem tudom, mert az Amazon update oldalán még mindig a 3.1 van kint, mint legfrissebb változat…

   • kindlevarazs szerint:

    Szerintem csak idő kérdése. Amíg a fejlesztők közül valaki hozzá nem jut egy új firmware-es Kindle-hez:-)
    Kérdezett valaki (talán éppen Te) a firmware frissítéssel kapcsolatban. Itt egy lehetséges kontra:-)
    Ha megjelenik például egy 3.2 és automatikusan ráküldik a Kindle-re, akkor éppenséggel elrontja az éppen fennlévő módosításokat. Nem éppen szerencsés. Ezért maradok a manuális megoldásnál, ha éppen szükségem van rá.

 12. petran01 szerint:

  Hello!
  A leírások alapján tökéletes lett a magyarítás,melyet nagyon köszönök.(már nagyon vártam)
  Ettől függetlenül lett egy gondom: a könyvek olvasásánál alul csak a % állapota látható,az oldalszám eltűnt:-(( pl: Pozíció 83/14587 ) Mi az oka s ez javítható-e azzal,ha a 3.1 firware-t ismét feltelepítem (a jelenlegit felül írva)
  Esetleges választ előre is köszönöm:
  Petra

 13. petran01 szerint:

  Köszönöm a választ.
  A 3.1 firmware telepítése előtt minden könyvnél(kivétel nélkül) volt oldalszám,frissítés után egynél sem.(megnyitottam most kb.9 könyvet,de csak a %-ot mutatja:-(((( )
  Sven Hassel ill. W.E.B.Griffin könyveknél néztem s valamennyi könyvemet a Kindlen -email-ben elküldve – konvertáltam.

  • kindlevarazs szerint:

   Akkor itt valami félreértés van köztünk:-)
   3.1-es firmware előtt NEM volt a Kindle-n oldalszámozás. Abban jelent meg, és nem minden könyvnél, csak amelyeknél az Amazon elkészítette. Az Amazonnak elküldött és automatikusan konvertált könyveknél pedig elképzelni sem tudom. Te mit nevezel oldalszámozásnak? Ugye nem a Locations-t… Küldenél részletesebb info-t? Akár magánban is.

  • mano42 szerint:

   A 3.1 frissítés óta a Kindle már csak %ban mutatja a pozíciót.
   Függetlenül attól, hogy rootoltad (nem tetszik a jailbreak szó, a sznob iphone rajongók találták ki mikor rájöttek, hogy alapból a kütyü lapos mint a lepényhal), vagy nem. Azelőtt a statusban a “lokáció” volt látható (amint fentebb Kindlevarázs barátunk is írta), ami a 3.1 után alapból nem látható, csak ha olvasás közben megymomod a MENU gombot.
   (A location amúgy egy nagyon flexibilis “oldalszámolás” volt, az algoritmus megtartotta, hogy hol tartasz akkor is, ha betű tipust, méretet változtattál, vagy esetleg ncx ugrásnál az oldal átalakult. Felhasználói kérésre, meg a konkurencia nyomására bevezették a Kindlen is a hagyományos oldalszámolást, ami egy papírkönyv számolását utánozza le, viszont az Amazonról letöltött könyvekhez a Kindle utólag letölt egy külön filet ami tartalmazza az oldalszámolást. A calibre úgyszintén tud generálni ilyenfajta hagyományos számolási fájlt).
   Röviden, az általad megszokott location a 3.1 frissítéssel eltűnt, a MENU gombal pedig megint láthatod.

   • kindlevarazs szerint:

    Szia!

    Köszi a részletes elemzést! 🙂 Petra ugyan elvileg az oldalszámozásról beszélt, nem a Locations-ről. A lepényhal lapossága nem tudom, hogy jön ide, mert a “jailbreak” inkább a láncoktól/börtönből való szabadulásról szól. A root-olás azért kicsit más. De ezen nem fogunk összeveszni.

 14. incike szerint:

  Nem sikerül, próbáltam ezerszer… ettől nem lesz baja az olvasómnak?
  Telepítettem a jb-t, majd a magyarítást. Most hack-eltem először, szükség van más programra is? A jb megy simán, de a magyarításnál elkezdi telepíteni, majd kidob és újraindul. A szükséges sorokat beírtam, először az alkönyvtárba, majd nem ment, a gyökérmappába a másik megadott sort.
  Mi lehet a baj???

  Csak a könyvtár miatt szerettem volna, nekem nem működik a collection a Kindle Collection Manager-el, van amit betesz, van amit nem, gőzöm sincs, miért és mi szerint válogat.

  Köszönöm a segítséget.

 15. incike szerint:

  Regisztráltam, 1x voltam wifi-s helyen, csatlakoztam is, ennek ellenére még “my Kindle” van a gépemen, szóval gondolom akkor nem volt sikeres a reg.
  Ebben az esetben nem tudok hack-elni? A hack-hez kell(ene) élő net kapcsolat???

 16. mano42 szerint:

  a hackhez nem kell, a “collection” hoz kell a regisztálás. Ameddig nincs regisztálva, addig nincs “GYÜJTEMÉNY” menü . Vagyis inaktív.

 17. pufutehen szerint:

  sziasztok,

  segítséget szeretnék kérni a magyarítás feltelepítéséhez. a jailbreaket sikerült telepítenem a magyar karakterekkel együtt. a magyarítás viszont nem műxik. a kindlemben van “linkjail/etc/whitelist” file illetve fenn van az ENABLE_HACK_UPDATES nevű fájl is, mert a magyar karakterek csak ezzel működtek. kérdésem, hogy akkor a magyarításhoz létre kell hozom ezt az “update_loc_hu” sort, és ha igen, akkor azt hogy tudom megtenni.
  válaszotokat előre is köszönöm

 18. netlunettes szerint:

  szia,
  egy rendezvényre szeretnénk meghívni, melynek főtémája az oktatás jövője és mobileszközök szerepe ebben a jövőképben.
  ha érdekelne a dolog részletesebben, kérlek írj a berkes pont akos kukac flowpr pont hu emailcímre.
  üdv,
  ákos

 19. Nekem DX-em van és a frissítés sikerült, de az update_loc_hu filek közül bármelyiket másolom fel az update kindle menu szürke.

 20. Zekő Sebesy szerint:

  Sziasztok!
  Nekem az a bajpm, hogy valahogy rátettem a 3.2.1 -es firmware van, de nem tudom uninstalálni, ha ráteszem a másik verziót, akkor törlődik. Megcsináltam az ENABLE_HACK_UPDATES fájl-t, akkor se működik .
  Szinte semmit nem birok rárakni. Előre is köszi.

 21. Zekő Sebesy szerint:

  Megkaptam a Kindl olvasót, felpatch-eltem, aztán megtaláltam a magyarítást, és letöltöttem, ráraktam a jailbreak-ot , de feltelepíteni nem bírtam, mert a 0.7-es jailbreak leszedte a magyarítást, ezek után megcsináltam az ENABLE_HACK_UPDATES.TXT-t, ez azonban nem működött, és most itt állok, ahol a part szakad.

 22. Zekő Sebesy szerint:

  És szeretném, ha magyar lenne a Kindl-em menüje.

 23. Zekő Sebesy szerint:

  Szia (bocs nem frissítettem mielőtt írtam)
  Ugye felpatceltem, 3.2.1-es re, mert frissítettem, de aztán ezt olvastam , és most le szeretném törölni a patc-et, hogy fel bírjam rá pakolni a magyarítást., csak nincs patch-hez uninstall

  • kindlevarazs szerint:

   Utolsó javaslatom: meg kellene próbálni a Factory Default-ra való visszaállítást, hátha segít a kiindulóállapot visszahozásában. A könyveket mentsd le előtt, biztos, ami biztos. A magyarítás hack 3.1-es firmware-rel működik, ahogy említettem.

   • mano42 szerint:

    Helyes. A Factory default törli a jailbreaket meg ahackeket is. Ja és természetesen a könyveket is. Hard reset után , miután visszamásolod a könyveket, ne csodálkozz majd, hogy a szokásosnál sokkal gyorsabban merül maj egy pár napig az akku. Amig indexel addig nem áll standby-ba, még akkor sem ha a screensavert mutatja. Én pédául 3 napig naponta kellett töltsem kb 700 könyv egyszeri visszamásolása után.

 24. Zekő Sebesy szerint:

  A Factory Default törölte a hackeket, meg minden, de a patch-et nem szedte le sajnos, mindenesetre köszi a degítséget. Ha tudtok küldeni uninstall linket majd légyszi írjato.

  • kindlevarazs szerint:

   Világosíts már fel légy szíves, milyen patch-et tettél fel, mi az, amit itt folyton emlegetsz? És milyen firmware van most akkor rajta tulajdonképpen?

   • mano42 szerint:

    Azt hiszem értem, a patch alatt (helytelenül) a firmware frissítést érti. (“Ugye felpatceltem, 3.2.1-es re,”).
    Az nem patch, hanem firmware (esetenként OS frissítés), és a jó öreg ájfon stratégiát követve, nem is lehet downgradelni (régebbi verziót beleírni). Ezzel sajna várnod kell míg lesz a 3.2.1 re is működő jailbreak, meg hackek (magyarítás, billentyű hack, font hack, SS hack stb)

 25. kindlevarazs szerint:

  Szia!
  Noss, tudomásom szerint a hivatalos firmware 3.1-nél tart, és ha jól tudom, a legújabb Kindléket a 3.2.1-el szállítja az Amazon. A letölthető frissítés még mindig a 3.1-es. A 3.2.1-re nem látszik, mikor lesz hack, mert a reklámos Kindle-ket nem akarják a hack-szerzők törni (érthető okokból).
  A firmware frissítés viszont szerintem akkor értelmes, ha tudsz valami indokot rá (az nem indok, hogy “jé, van új firmware”:-P). És egyáltalán akkor érdemes vele foglalkozni, ha minimális szinten van az embernek fogalma róla, mert különben így jár, hogy frissít egy jót, és aztán a saját kárán rájön, hogy nem lehet visszacsinálni…
  Egyébként honnan lehet “felpatchelni” 3.2.1-re? És mi értelme lenne? (mi újdonság van benne)
  Ismételten felhívnám tehát mindenki figyelmét, jobb előbb kérdezni!

  • mano42 szerint:

   “Egyébként honnan lehet “felpatchelni” 3.2.1-re? ” ez bennem is felmerült…. nem tudtam , hogy lehet frissíteni erre, esetleg ha alapból ez van rajta mert a reklámos verziót rendelted meg. íés fogalmam sincs, hogy tartalmaz-e érdemes újitásokat. De kiváncsi vagyok Sebesy válaszára…

   • kindlevarazs szerint:

    Nos, hát ennyit találtam elsőre:
    “So I never intended to release a jailbreak for Kindle 3.2.1 because 1) people who got a discount for their Kindles should stick by their commitment and keep the ads and 2) this was an update made purely to disable jailbreaks, so there are no new features. ” Yi Fan Lu weblapja (http://yifan.lu/2011/06/02/kindle-3-2-1-jailbreak/) Ha csak a második részét emelem ki: ezen update célja a jailbreak-ek meggátolása, új funkciókat nem tartalmaz:-)
    Hogy ez a firmware letölthető lenne – azt nem igazán hiszem.

 26. hubertotto szerint:

  En ma estem neki a magyaritasnak(nem cikizni,nincs ekezet!)…de aztan olvastam,hogy nem lehetseges 3.2 kindle eseten…viszont! Azt mondjatok,hogy a jb nem mukodik es igy pl a ss modositas sem,ezzel ellentetben mikor feltettem a jb-t,kiirta,hogy succesfull…ez ugye sikeres telepites eseten jelenik meg a kijelzon.Ezek utan meg a ss hacket is felnyomtam es minden franko…kiveve persze a magyaritast.Na mindegy,csak gondoltam megosztom veletek en is a tapasztalatomat.

  • kindlevarazs szerint:

   Szia!
   Köszi a visszajelzést!
   A pontosság kedvéért: nem azt mondtam, hogy nem működik, hanem hogy nem ajánlott a telepítése bárki számára, mert korántsem olyan kiforrott, mint a korábbi verziók (jó, lehet, nem indokoltam meg az okot részletesen). A helyzet az, hogy a jailbreakek telepítése esetén esetlegesen fellépő gondokat mindenki bevállalja. No nem azért van gond általában, mert rossz a jailbreak, hanem például nem tudja valaki, mit jelent a Kindle gyökérmappája, vagy gondot okoz egy file átmásolása, stb. Na most ahol ez probléma, ott nem ajánlatos egy kísérleti fázisban lévő jailbreaket piszkálni. De ez csupán az én magánvéleményem, nem kötelező megfogadni a tanácsot.
   A visszajelzésedet köszönjük, eggyel több tapasztalattal rendelkezünk. A magyarítással mi a gond?

   • hubertotto szerint:

    Hali!

    Igazabol nem tudom…elolvastam a readme file-t is,de hiaba csinaltam elvileg mindent ugy,ahogy le van irva,akkor sem “succesfull”.Ha meg valamit megis elrontottam,akkor oltari nagy gyoker vagyok.De meg azert probalkozom majd,csak elobb ki kell hevernem a sikertelenseg okozta sokkot.Amugy ha nagyon elbarmolnek valamit es hibasan mukodne a kindlekem,akkor a gyari allapot visszaallitasaval elvileg ismet minden rendesen mukodne?

 27. hubertotto szerint:

  Ma ismet megprobaltam,de megint felsultem a magyaritassal.Kovettem a leirtakat szepen,ahogy illik,de nem…nem es nem!!! Ami viszont erdekes,hogy az atmasolt hack egyszeruen eltunt,mintha nem is masoltam volna at.A kindlekem azt irja,hogy o marpedig 3.2-es,szoval meg elvileg ez is stimmel.Ha valakinek van tippje,azt megkoszonom.Amugy a music shuffle-hoz hol talalok leirast(mar a telepiteshez)?
  Koszi!

 28. Üdv!
  Van egy kis problémám. 3.2.1-es Kindle WiFi-m van. YIfan Lu jailbreak-jét sikerült feltennem, utána a magyarítást is majd egy screensaver hack-et is.
  Eredmény: Gyönyörű magyar menük és a screensaver képek is változtathatók.
  DE: alt+sym kombinációra cirill(!) karakterek jelennek meg. 🙂 Ez miért van? Mit rontottam el? Rossz volt a sorrend? A végén kellett volna a magyarítás hack-et feltennem?
  Előre is kösz a választ.

 29. Ferenc Horvath szerint:

  Valóban elkészült a jailbreak a 3.2.1-hez:
  http://yifan.lu/2011/06/02/kindle-3-2-1-jailbreak/

  Kicsit komplikált, de működik.

 30. Julianna Ádám szerint:

  üdv!

  abban kérnék segítséget, hogy a 3.2.1-hez jó-e a 3.1-es jailbreak, vagy várjam meg, amíg erre a verzióra ki nem jönnek egyenként? illetve a 3.2.1 jailbreak mit foglal magában?

  ne haragudjatok, h ilyen butaságokat kérdezek… 🙂

 31. Julianna Ádám szerint:

  azt felfogtam, h a magyarításhoz jailbreak kell, csak azt nem tudom, h a jailbreakből 3.2.1-hez kell, hach-t viszont csak 3.1-hez találtam….

 32. Szabolcs Korbel szerint:

  Szia! Kindle vásárlás előtt álok. Érdemes-e TOUCH 3G-t vásárolnom. azaz az is magyarosítva lesz egyszer (a feleségem is magyarosítvahasználná), vagy vásároljak KINDLE 3-at?

 33. tirpakfred szerint:

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni hogy kindle 4 wifis verzióhoz van e magyarítás.
  Előre is köszi!

Vélemény, hozzászólás?